Penjana Imej AI Terbaik

46

Penjana imej kecerdasan buatan telah meledak dalam populariti di kalangan artis dan pengguna yang mahir teknologi. Memperkenalkan program ini telah menjejaskan aliran kerja banyak industri kreatif. Menaip konsep dalam bentuk teks menjadi karya seni asli, semuanya berkat algoritma AI. Zaman baharu seni janaan AI boleh dilihat di kaki langit.

Dengan begitu banyak alat penjana imej AI di pasaran, mungkin mengelirukan untuk memilih yang sesuai dengan keperluan dan pilihan artistik anda. Berikut ialah pilihan utama kami untuk penjana AI-ke-imej terbaik untuk membantu anda menerokai kemungkinan kreatif baharu.

DALL-E

Sejak pelancaran OpenAI pada 2015, perisian penjana AI-ke-imej mereka DALL-E telah meningkatkan tahap dalam komuniti seni digital. Diperkenalkan pada 2021, ia telah menjadi perintis penjana AI teks-ke-imej. Hari ini, penjana imej AI ini masih menduduki tempat teratas sebagai alat terbaik ini.

Program itu dinamakan sebagai penghormatan kepada artis terkenal dunia Salvador Dali dan robot Pixar WALL-E. DALL-E menjana karya seni yang sangat realistik daripada arahan teks, terima kasih kepada algoritma yang mantap. Proses ini menggabungkan pemahaman yang kukuh tentang bahasa manusia dengan penjana imej yang kompleks, menghasilkan imej yang berkualiti tinggi.

DALL-E adalah terobosan kerana kebolehgunaannya dalam pelbagai situasi yang memerlukan bantuan kreatif, seperti mencipta ilustrasi dan reka bentuk. Jika anda kekurangan idea untuk konsep visual, taipkan fikiran anda dengan segera dan tonton AI melakukan keajaibannya.

Berikut adalah beberapa ciri DALL-E untuk membuktikan penjana AI ini boleh mencipta apa sahaja yang anda boleh bayangkan.

 • Menjana imej tanpa had secara percuma
 • Mengubah imej sedia ada
 • Menghasilkan imej haiwan dan objek antropomorfik
 • Mencampurkan konsep yang tidak berkaitan
 • Menjana semula imej
 • Menawarkan perspektif 3D
 • Melukis berbilang objek

Antara muka pengguna mudah digunakan, dan sesiapa sahaja boleh mendapat manfaat daripadanya, daripada artis profesional kepada amatur. Selain semua faedah ini, kelemahan DALL-E ialah ia tidak terbuka kepada semua orang. Mengakses DALL-E memerlukan pendaftaran pada senarai tunggu.

Penjana Impian Dalam

Google buat Penjana Impian Dalam pada tahun 2009 sebagai alat untuk mencari dan meningkatkan corak pada imej sedia ada. Apabila penjana karya seni AI semakin berleluasa, Deep Dream Generator semakin popular di kalangan komuniti artis digital. Sebagai tambahan kepada nama program, penjana AI ini menemui jalan masuk ke niche seni abstrak kerana kualiti imej yang nyata dan realistik yang dihasilkannya.

Deep Dream Generator berfungsi dengan menggambarkan konsep yang dipelajari oleh rangkaian saraf yang teguh. Ia menggunakan apa yang mereka panggil “Kaedah bermimpi mendalam,” yang menggunakan algoritma pembelajaran mesin untuk menjana landskap seperti mimpi. Berjuta-juta imej melatih rangkaian saraf yang membentuk algoritma.

Penjana AI ini membolehkan anda mencipta imej dengan kualiti nyata yang mengingatkan karya seni sekolah abstrak bukan digital. Artis boleh menggunakan alat ini dalam pelbagai bentuk, kerana ia menggunakan banyak gaya lukisan untuk mencipta karya seni baharu. Anda boleh memilih kategori seperti imej landskap atau haiwan dan memilih antara tiga gaya utama: Deep Dream, Deep Style atau Thin Style. Imej boleh muncul dari tempat, era atau gaya seni yang berbeza. Penjana akan mencampurkannya, mencipta hasil akhir yang menarik.

Deep Dream Generator mudah digunakan dan sesuai untuk pemula. Ia hanya memerlukan anda memuat naik imej ke awan supaya program boleh menjana imej baharu berdasarkannya. Kebolehcapaian adalah berasaskan web dan percuma, jadi anda boleh menikmati hasil karya seni asli pada bila-bila masa.

NightCafe

Artis digital menggunakan NightCafe untuk menjana pelbagai karya seni gambar mereka dan menukarnya kepada seni digital asli. Ia menghasilkan seni digital dan NFT berkualiti tinggi menggunakan pelbagai kaedah pengeluaran AI, dan pencipta boleh mengekalkan pemilikan hak cipta yang lengkap.

Penjana imej AI ini menawarkan dua jenis penjanaan grafik AI asal.

 • Kaedah teks-ke-imej berasaskan pembelajaran mesin. Anda mesti mengimport konsep teks ke dalam gesaan supaya AI boleh menjana imej asal.
 • Pemindahan gaya saraf. Anda mesti memuat naik foto dan memilih imej “gaya” supaya AI boleh mencipta semula imej asal di dalamnya.

Antara penjana imej berasaskan AI, NightCafe Studio mengambil hadiah untuk menjadi yang terpantas. Program ini berfungsi dengan GPU yang berkuasa dan mahal (Unit Pemprosesan Grafik) yang memastikan pemaparan imej yang pantas.

Mod utama NightCafe membolehkan anda memilih antara gaya yang anda mahu gunakan pada imej anda. Jika anda memerlukan lebih kawalan ke atas aspek kreatif program, anda boleh memasuki mod Lanjutan. Beberapa ciri lanjutan yang ditawarkan oleh NightCafe untuk membolehkan anda melakukan perkara berikut.

 • Tetapkan berat setiap gesaan dan pengubah suai
 • Tentukan resolusi dan masa jalan hasil akhir
 • Selitkan karya seni sedia ada dengan elemen baharu

NightCafe mesra pemula dan mempunyai antara muka yang mudah digunakan. Hanya log masuk ke akaun NightCafe anda, cipta karya seni anda, dan hasilkan pautan unik untuk menerbitkan karya seni anda dan menyenaraikannya untuk dijual pada platform lain.

Pertengahan perjalanan

Anda memerlukan akaun Discord untuk digunakan Pertengahan perjalanan. Penjana imej AI ini berfungsi dengan mencipta imej asal daripada input yang anda import pada pelayan Discord. Prosesnya agak mudah. Anda hanya perlu menaip perintah /imagine dalam bot.

Imej yang dihasilkan oleh Midjourney mempunyai kualiti yang menakutkan, menjadikannya menarik kepada artis fantasi atau inspirasi sci-fi. Seperti Deep Dream Generator, Midjourney menjana karya seni dengan menggambarkan konsep, memberikan mereka sentuhan yang nyata. Algoritma menggunakan proses kompleks yang dipanggil “penyebaran” untuk mengubah teks menjadi imej asal.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian tentang Midjourney ialah ia cemerlang dalam mencipta landskap dan manusia yang dibayangkan. Menggambarkan interaksi antara orang dan peristiwa tertentu jatuh pada sisi yang lebih lemah. Walaupun perkhidmatan berasaskan AI, Midjourney masih merupakan alat berasaskan mesin, dan ia hanya memahami arahan yang jelas. Anda mesti menggunakan bahasa yang mudah untuk menghasilkan konsep visual yang tepat bagi hasil yang diingini.

Pelayan Discord adalah percuma, tetapi anda perlu membeli keahlian untuk menggunakan Midjourney pada jumlah kapasitinya. 25 pertanyaan pertama di Midjourney adalah percuma supaya anda boleh menguji perkhidmatan tersebut. Anda boleh memilih beberapa perkhidmatan berbayar jika anda perlu menggunakan alat ini secara meluas. Langganan penting berharga $10 sebulan, membolehkan anda mencipta sehingga 200 imej.

Penternak seni

Penternak seni ialah alat lain untuk meningkatkan kualiti imej yang turut membolehkan anda menjana imej kreatif menggunakan AI. Alat ini popular dalam kalangan artis digital dan peminat karya seni AI kerana ia menampilkan banyak pilihan untuk mencipta potret, ilustrasi, landskap dan juga seni anime. Dahulunya dikenali sebagai Ganbreeder, alat ini membolehkan pengguna “mencampur semula” imej yang mereka temui dalam pangkalan data imej yang boleh diakses secara umum.

Ia berasaskan pembelajaran mesin dan membolehkan pengguna menjana campuran kreatif kaum, etnik dan ciri tertentu. AI memastikan imej keluar dengan lancar dan digilap. Kebolehsesuaian Artbreeder adalah salah satu ciri utama yang paling disukai pengguna mengenai alat ini. Ia membolehkan mereka mencipta variasi baharu imej dengan melaraskan dan menggabungkan “gen.”

Program ini berfungsi sama seperti penjana imej AI yang lain, dengan memasukkan konsep dan menunggu algoritma melakukan tugasnya. Artbreeder membolehkan anda memasukkan pelbagai jenis bahan ke dalam penjana. Anda boleh membuat kolaj daripada imej dan bentuk dan mencampurkannya. Alat ini juga membolehkan anda mengedit ciri muka secara terperinci dan mengubah suai gennya untuk membantu AI menghasilkan potret digital gabungan sempurna yang anda inginkan. Terdapat juga pilihan untuk menukar foto anda kepada imej animasi.

Hasil akhir campur tangan AI akan menjadi karya seni digital yang asli dan menarik. Pengguna telah menilai imej yang terhasil sebagai mempunyai “kualiti nyata”. Artbreeder mudah digunakan, dan versi alat yang boleh diakses membolehkan anda memuat naik lima imej setiap bulan.

Impian WOMBO

WOMBO Dream ialah salah satu apl bertaraf tinggi untuk mencipta NFT yang dijana AI. Ia menggunakan algoritma AI yang kompleks untuk mengubah foto sedia ada menjadi seni digital, kartun atau lukisan palsu yang rumit. Aplikasi ini telah mendapat populariti di media sosial seperti Twitter, kerana pengguna telah secara besar-besaran mula mentweet imej yang dihasilkan AI WOMBO di seluruh platform.

Seperti perisian pengimejan AI yang lain, WOMBO Dream menggunakan gesaan teks sebagai arahan kepada algoritma, menghasilkan karya seni asli. Mekanisme di sebalik aplikasi ini adalah serupa dengan DALL-E, kerana WOMBO menggunakan kaedah berpandukan CLIP yang dibangunkan oleh OpenAI. CLIP ialah rangkaian saraf sumber terbuka yang menemui corak dalam data. Ia boleh mengesan dengan mudah cara pertanyaan pengguna sepadan dengan gandingan kapsyen imej di web.

Karya seni daripada WOMBO Dream tidak termasuk dalam kategori realisme, tetapi menghasilkan lebih banyak versi abstrak. Seperti Deep Dream Generator, imej tersebut mempunyai daya tarikan seperti mimpi dan nyata.

Aplikasi ini mempunyai antara muka pengguna yang mudah, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk pelajar yang masih belajar tentang grafik AI. Untuk menggunakan alat ini, anda mesti memuat naik foto dan memilih gaya untuk imej akhir.

WOMBO Dream menawarkan penjanaan tanpa had, tanpa sekatan, secara percuma. Penjana AI ini sangat baik untuk sesiapa sahaja yang mencari penyelesaian bajet rendah. Pencipta NFT dibenarkan menjual karya seni WOMBO Dream di pasaran NFT.

DeepAI

DeepAI mempunyai rancangan yang lebih besar mengenai status AI dalam bidang seni sejak dilancarkan pada 2016. Sebagai sumber terbuka, ia bertujuan untuk mendemokrasikan AI dalam menjana kandungan grafik.

DeepAI menawarkan pelbagai jenis alatan yang membantu dalam mencipta imej yang unik dan realistik. Program ini membenarkan penyesuaian tinggi, membolehkan anda melaraskan tahap perincian, warna, tekstur dan banyak lagi. Produk akhir yang dihasilkan DeepAI mengekalkan resolusi tinggi, memberikan seni digital tulen berkualiti tinggi kembali kepada anda. Satu lagi ciri alat ini ialah ia boleh mencipta ilustrasi yang terdiri daripada imej vektor bebas resolusi.

Algoritma berfungsi dengan memasukkan pertanyaan berasaskan teks, dan AI akan memasang montaj yang sesuai dengan permintaan anda. Walaupun hasil akhir penjana tidak sejajar dengan sempurna atau fotorealistik, mencipta karya seni yang unik dengan alat ini sememangnya menyeronokkan.

Sebagai sumber terbuka, DeepAI membolehkan anda mencipta imej tanpa had, semuanya unik. Pada masa ini ia adalah percuma.

Pixray

Pixray ialah alat penjana imej AI serba boleh. Disebabkan pilihan penyesuaian terperinci dan enjin AI, ia lebih condong kepada artis digital yang celik teknologi. Alat ini mungkin membenarkan pelarasan paling kreatif pada senarai ini, kerana ia membenarkan banyak pilihan untuk mengedit. Dengan Pixray, anda boleh mengubah imej anda menjadi video dan menukarnya kepada gaya yang berbeza.

Alat ini menggunakan kuasa AI untuk mencipta karya seni yang menarik mengikut input pengguna. Ia membolehkan anda menggabungkan konsep yang tidak dapat ditandingi, daripada objek biasa kepada landskap nyata yang termasuk tokoh sejarah atau diri anda sendiri. Taipkan perihalan teks tentang apa sahaja yang anda fikirkan, dan biarkan algoritma Pixray menyusun imej yang rumit.

Berikut ialah beberapa ciri Pixray yang mungkin anda dapati membantu.

 • Menghasilkan seni piksel
 • Menawarkan grafik lakaran garis
 • Membolehkan penyesuaian kualiti imej
 • Menapis imej

Pixray menggunakan model CLIP yang dibincangkan sebelum ini untuk menggandingkan pilihan rawak coretan teks dengan imej di web. Algoritma menguasai bahasa dan dapat meramalkan jenis imej yang boleh dipasangkan dengan kapsyen yang sesuai. Apa yang membezakan Pixray daripada persaingan ialah mekanismenya begitu tepat dan menghasilkan karya seni yang cantik dan licin berdasarkan input teks yang ringkas.

Pixray berfungsi sebagai antara muka pengaturcaraan aplikasi dan fleksibel, kerana anda boleh mengaksesnya melalui penyemak imbas atau aplikasi PC, dan ia adalah percuma.

Masa Depan Seni Digital

Satu persoalan telah timbul tentang bagaimana grafik AI akan memberi kesan kepada artis manusia apabila mereka semakin popular. Satu perkara yang pasti – AI melakukan kerja lebih cepat daripada manusia. Walaupun ini mengemukakan lebih banyak persoalan etika, fakta bahawa penjana imej AI menyediakan karya seni yang cantik.

Anda masih kreatif apabila anda mengumpulkan idea dan memberikan arahan kepada AI. Melangkah ke hadapan, pilih penjana imej AI yang menawarkan ciri yang anda rasa berguna untuk ekspresi kreatif anda.

Penjana imej AI mana yang anda suka? Apakah jenis karya seni yang telah anda hasilkan menggunakan penjana AI-ke-imej? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.