Penjelasan kehabisan bateri Perkhidmatan Google Play dan cara membetulkannya

8
© shutterstock.com

Perkhidmatan Google Play memainkan peranan penting dalam memastikan telefon pintar Android anda berfungsi dengan lancar. Walau bagaimanapun, kadangkala, perkara boleh menjadi salah dengannya dan membawa kepada pelbagai isu terutamanya yang menjejaskan bateri dengan buruk. Dalam artikel ini, kami akan mengenal pasti masalah yang boleh timbul dengan Perkhidmatan Google Play dan tindakan yang boleh anda ambil untuk menghentikannya.

Apakah itu Perkhidmatan Google Play?

Perkhidmatan Google Play dipasang secara lalai pada semua telefon pintar Android dan memainkan peranan yang tenang tetapi penting dalam semua operasi peranti anda. Apl berkuasa ini mendapat kemas kini tetap dan memerlukan sejumlah besar kebenaran, tetapi ia bukan apl yang boleh anda buka dan gunakan. Sebaliknya, ia adalah pakej API yang mengurus kemas kini untuk apl Google (Gmail, Peta, Google Play, dll). Sangat berguna, aplikasi yang meluas ini juga berpotensi menjadi pembunuh bateri apabila tidak beroperasi dengan betul.

Bagaimana untuk melihat kehabisan bateri Perkhidmatan Google Play?

Sebab mengapa Perkhidmatan Google Play boleh menjadi penyebabnya adalah kerana bagi kebanyakan apl ia adalah kunci kepada dunia Google: ia menghantar Gmail anda kepada mel apl, peta dan tetapan lokasi ke apl pemetaan, iklan kepada apl berasaskan iklan dan sebagainya. Jika telefon yang dipercayai anda tiba-tiba mengalami hayat bateri yang teruk, puncanya mungkin Perkhidmatan Google Play. Bateri memang merosot dari semasa ke semasa, tetapi ia adalah proses yang beransur-ansur: melainkan jika anda tidak bernasib baik, bateri yang OK semalam tidak akan tiba-tiba dicas tiga kali lebih cepat esok.

Cara mudah untuk mengetahui sama ada Perkhidmatan Google Play menghabiskan bateri peranti anda adalah dengan masuk ke bahagian Bateri pada apl Tetapan anda. Seperti yang anda boleh lihat di bawah pada tangkapan skrin kiri, anda boleh melihat penggunaan Bateri.

Ini menunjukkan kepada anda hogs kuasa terbesar, dan dalam kebanyakan kes, anda sepatutnya melihat Paparan disenaraikan di nombor satu, yang masuk akal, memandangkan ia adalah bahagian peranti anda yang paling haus kuasa. Jika Perkhidmatan Google Play menggunakan lebih kuasa daripada paparan atau lebih kuasa daripada sistem Android itu sendiri, ada sesuatu yang tidak kena. Dalam tangkapan skrin di bawah di sebelah kanan, anda boleh melihat senarai hog kuasa.

menu bateri android 10

Perkhidmatan Google Play harus berada di belakang skrin dan Sistem Android dalam kedudukan / © NextPit

Kehabisan bateri Perkhidmatan Google Play: mengapa ia berlaku dan bagaimana untuk membetulkannya?

Terdapat beberapa sebab mengapa ia mungkin menggunakan lebih kuasa daripada yang anda mahukan. Kami telah melihat laporan tentang apl memakan hayat bateri merentas versi Android. Dengan begitu banyak kepelbagaian jelas tidak ada penyelesaian tunggal untuk menyelesaikan setiap masalah pada setiap peranti. Tetapi ada beberapa perkara yang anda boleh semak. Seperti mana-mana masalah, kami mengandaikan anda telah mencuba but semula dan anda mempunyai perisian dan perisian tegar yang paling terkini untuk telefon anda. Jika belum, lakukan perkara itu dahulu. Mereka menyelesaikan semua jenis isu.

1. Adakah Perkhidmatan Google Play anda dikemas kini?

Sekarang, ini mungkin kedengaran berlawanan dengan intuitif, terutamanya jika anda mula menyedari bahawa bateri habis selepas kemas kini OTA Perkhidmatan Google Play, tetapi kadangkala anda hanya perlu mempercepatkan melalui versi Perkhidmatan Play anda untuk menyelesaikan masalah. Berikut ialah cara untuk memastikan Perkhidmatan Google Play anda dikemas kini. Jika versi OTA terbaharu menyebabkan masalah, maka anda perlu menyemak sama ada terdapat versi beta baharu yang tersedia.

2. Adakah ia menguras bateri anda kerana anda mempunyai banyak akaun?

Tugas utama Perkhidmatan Play ialah memuat turun perkara di latar belakang. Perkara itu boleh jadi e-mel anda atau iklan apl, atau pemberitahuan atau menyampaikan lokasi anda kepada apl yang mungkin memerlukannya secara berterusan. Jika peranti anda disambungkan kepada berbilang Akaun Google, contohnya, kerana anda mempunyai akaun peribadi dan kerja atau kerana anda seorang pengintip atau wira-wira dengan berbilang identiti, maka Perkhidmatan Google Play perlu melakukan semua itu untuk berbilang akaun.

3. Adakah apl pihak ketiga menyalahgunakan Perkhidmatan Google Play?

Jika kehabisan bateri adalah perkembangan terkini, masalahnya mungkin bukan pada Perkhidmatan Google Play tetapi dengan salah satu apl yang menggunakannya. Jika anda baru-baru ini memasang, mengemas kini apl, mungkin idea yang baik untuk menyahpasang apl dan menyemak sama ada masalah berterusan. Jika masalah bateri anda hilang itu adalah petunjuk yang agak besar bahawa masalah bateri Perkhidmatan Google Play adalah disebabkan oleh apl pihak ketiga.

4. Adakah Google menghadapi ralat Penyegerakan?

Ralat penyegerakan ialah apabila Google cuba menyegerakkan data tetapi tidak boleh, sebagai contoh, kerana ia tidak boleh menyambung ke pelayan tertentu. Masalah dengan data anda juga boleh menyebabkan ralat penyegerakan, jadi sebagai contoh, jika ada masalah dengan kenalan, kalendar atau Gmail anda yang boleh menyebabkan Google terus mencuba (dan gagal) untuk menyegerakkan data setempat anda dengan pelayan Google.

Mengalih keluar dan menambah semula akaun boleh menyelesaikan ralat penyegerakan yang berterusan tetapi sebelum anda berbuat demikian, cuba lumpuhkan Data Mudah Alih dalam Tetapan selama seminit dan kemudian hidupkannya semula.

5. Adakah anda menggunakan terlalu banyak aplikasi yang boleh membunuh bateri?

Pembunuh tugas sepatutnya melumpuhkan proses yang tidak diingini, dan mereka melakukannya – tetapi kadangkala hasil daripada membunuh tugas ialah ia segera dimulakan semula, jadi anda akhirnya menjadikan telefon anda berfungsi lebih keras daripada sebelumnya. Itu mudah untuk diperiksa: cuba lumpuhkan pembunuh tugas anda dan lihat kesannya terhadap hayat bateri.

6. Adakah anda menjalankan perisian keselamatan?

Perisian keselamatan mempunyai kesan pada hayat bateri kerana ia sentiasa hidup. Seperti Windows, ancaman perisian hasad pada Android tidak berkadar: jika anda tidak memuat turun dari kedai aplikasi yang cerdik dan tidak membuka lampiran yang tidak dijangka, risiko jangkitan adalah sangat kecil. Seperti pembunuh tugas, cuba lumpuhkan perisian keselamatan anda dan lihat apa yang berlaku.

Tweak tetapan anda untuk membolehkan Android menjimatkan bateri untuk anda

Paparan adalah salah satu pengguna kuasa terbesar pada telefon pintar. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan jumlah jus yang diperlukan untuk menghidupkannya dengan mengurangkan kecerahan. Banyak telefon pada hari ini mempunyai tetapan automatik, tetapi untuk hasil yang terbaik, anda hanya perlu mengubahnya sendiri. Untuk pengoptimuman bateri maksimum, pastikan skrin serendah yang anda boleh sambil memastikan ia boleh digunakan. Anda perlu menggunakan tetapan yang lebih tinggi pada waktu siang, tetapi anda tidak perlu menggunakannya pada kecerahan maksimum. Anda juga harus menggunakan mod Gelap jika anda mempunyai paparan OLED.

menu paparan android 10

Kecerahan dan tempoh skrin boleh ditetapkan dalam tetapan paparan / © NextPit

Jika anda menggunakan versi Android yang lebih baharu (versi stabil terbaharu ialah Android 11), anda sudah pun menunjukkan prestasi yang baik kerana Google telah mempertingkatkan lagi ciri pengurusan kuasa. Pada telefon yang menjalankan Android 10 dan 11, adalah idea yang baik untuk menghidupkan ciri yang dipanggil Bateri Suai. Pada telefon yang menjalankan stok Android, anda boleh mendayakan Bateri Suaian dengan pergi ke Tetapan -> Bateri -> Pilihan Suaian.

Mengatasi kehabisan bateri: asasnya

Telefon pintar mempunyai hayat bateri yang jauh lebih pendek berbanding zaman dahulu apabila anda mendapat masa seminggu daripada Nokia anda. Ini adalah beberapa cara untuk menjelaskan perkara ini. Skrin besar dan cantik yang anda tatap itu menggunakan bateri untuk sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Semua data yang anda salurkan kembali kepada Google, GPS anda dan perisian yang lebih kompleks yang berjalan di dalam poket anda semuanya haus tenaga. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk menjimatkan mata peratusan berharga di sana sini yang boleh membuat perbezaan antara memerlukan caj atau tidak.

Satu auns pencegahan bernilai satu paun penawar, bak kata pepatah. Bateri telefon pintar merosot dari semasa ke semasa, tetapi anda boleh memanjangkan hayatnya dengan sedikit TLC. Untuk menunjukkan rasa sayang pada bateri telefon pintar anda, ikuti tiga peraturan mudah ini.

  1. Sentiasa gunakan pengecas daripada pengilang yang disertakan dengan telefon pintar anda jika boleh.
  2. Cuba simpan bateri anda di antara 32 dan 80 peratus.
  3. Matikan Bluetooth, Wi-Fi dan GPS apabila anda tidak menggunakannya secara aktif.

Lagi petua untuk menjimatkan hayat bateri

Gedung Play penuh sesak dengan apl yang menjanjikan untuk memanjangkan hayat bateri anda. Kami sentiasa mengesyorkan anda menggunakan sumber atas penyelesaian pihak ketiga ini. Huawei, Sony dan Asus, antara pengeluar lain, menyediakan pelbagai mod penjimatan kuasa dan alat pengoptimuman yang benar-benar boleh membuat perbezaan berkat penyepaduan mereka sebagai aplikasi sistem.

Akhir sekali, apabila anda telah mengoptimumkan semua yang anda boleh dan anda masih tidak mendapat hayat bateri yang mencukupi, mungkin sudah tiba masanya untuk mula melihat untuk melabur dalam Powerbank. pengecas mudah alih ini boleh memberikan telefon anda kuasa tambahan beberapa kali sebelum ia perlu dicas semula. Sudah tentu, sukar untuk membawa batu bata tambahan di dalam beg anda, tetapi untuk masa yang anda benar-benar perlu menambah nilai bateri anda, mereka boleh menjadi penyelamat.

Pernahkah anda menghadapi masalah ini? Adakah anda dapat membetulkannya? Beritahu kami di bawah.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Julai 2021. Komen lama telah dikekalkan.