Peranti MacBook-iPad Boleh Lipat Pertama Apple Mungkin Mempunyai Dwi Skrin

18
© NextPit

Khabar angin awal mencadangkan Apple akan melancarkan peranti boleh lipat pertamanya dalam bentuk hibrid iPad-MacBook pada tahun 2025. Sehingga kini, butiran mengenainya kekal tipis. Nasib baik, perkembangan dalam jabatan paten telah memastikan kami dikemas kini dan mencadangkan bahawa Cupertino terus membangunkan komputer riba boleh lipatnya di sebalik tirai.

Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS, seperti yang dikesan oleh Apple secara terang-terangan, baru-baru ini telah menerbitkan aplikasi yang difailkan oleh Apple. Walaupun penyenaraian itu tidak mendedahkan apa-apa kejayaan, ia menunjukkan bentuk dan mekanisme lipatan konsep syarikat komputer riba boleh lipat, yang mungkin mereka gunakan pada peranti lipat pertama mereka yang akan datang.

Lipatan Hibrid MacBook-iPad Apple

Paten baharu Apple menggambarkan peranti boleh lipatnya lebih sebagai ‘komputer riba’ boleh lipat berbanding tablet. / © Patently Apple

Hibrid MacBook-iPad boleh dilipat dengan dwi skrin

Tambahan pula, ia menjelaskan bahawa komputer riba yang disebutkan di atas akan mempunyai paparan fleksibel dalaman dalam saiz pepenjuru yang tidak diketahui yang terbentang dari bahagian atas hingga ke bawah. Bahagian ini kemudiannya digandingkan menggunakan engsel di tengah. Terdapat juga sebutan mengenai paparan luar, yang tidak seperti pada Asus Zenbook 17 Fold yang telah kami semak yang hanya mempunyai satu panel sentuh.

Asus Zenbook 17 Lipat OLED

Asus Zenbook 17 Fold OLED menggunakan mekanisme engsel dan hanya memaparkan paparan fleksibel dalaman. / © NextPit

Di samping itu, paten bercakap mengenai sensor sentuh yang akan menampung input sentuhan pada bahagian bawah boleh lipat dan bukannya mempunyai papan kekunci mekanikal khusus untuk dipasangkan. Dikatakan bahawa sensor sentuh digunakan pada skrin luar juga.

Pemfailan terkini adalah salah satu ansuran paten yang berkaitan dengan lipat khusus ini. Malangnya, ia tidak meramalkan masa yang tepat atau bagaimana peranti itu akan dipanggil sama ada ia akan membawa nama MacBook Fold atau serupa. Tetapi berdasarkan pembocor Apple yang terkenal, Mark Gurman, peranti boleh lipat boleh muncul seawal 2025 sebelum ia diikuti oleh Lipat iPhone atau iPad.

Apakah pendapat anda tentang konsep Apple lipat MacBook atau iPad? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.