Perbandingan Apple Watch – Pecahan Jam Tangan

21

Apple hanya membuat ia mencabar untuk mengetahui Apple Watch yang mana untuk dipilih. Mereka baru-baru ini melancarkan Ultra yang penuh ciri baharu dan secara drastik mengurangkan titik harga Apple Watch SE. Sementara itu, Siri 8 tidak banyak berubah sama sekali.

Tetapi bagaimanakah perbandingan jam tangan ini? Dalam artikel ini, kami akan membantu anda memahami perbezaan ketara antara mereka dan diharapkan, anda harus mempunyai idea tentang Apple Watch yang sesuai untuk anda. Banyak yang perlu kita bincangkan, jadi mari kita mulakan.

Perbandingan Apple Watch: Apple Watch SE lwn Apple Watch Series 8 lwn Apple Watch Ultra

Apple Watch SE

SE biasanya sesuai untuk mereka yang mencari Apple Watch dengan semua ciri inovatif asas tetapi yang tidak mahu membelanjakan banyak wang. Untuk rekod, ia pada masa ini lebih berpatutan daripada Siri 8 dan Ultra.

Seperti semua rakan sejawatannya, ia diperbuat daripada aluminium yang boleh dikitar semula dan menampilkan tiga warna: cahaya matahari, tengah malam dan perak.

The Apple Watch SE tidak mempunyai penderia pintar kesihatan sebanyak Siri 8 dan Ultra. Sebagai contoh, ia tidak mempunyai sensor yang mengesan suhu badan dan oksigen. Walau bagaimanapun, jam tangan boleh mengesan kadar denyutan jantung anda dan kecergasan kardio am.

Apple tidak mengehadkan model ini dari segi keselamatan. Seperti Ultra dan Siri 8, ia boleh mengesan kemalangan kereta dan memaklumkan perkhidmatan kecemasan dengan segera. Ia juga boleh mengesan kejatuhan, menjejaki langkah kompas anda, giroskop dan juga mempunyai pecutan g tinggi.

Ciri Tambahan Apple Watch SE

Hayat Bateri – Apple Watch SE mempunyai hayat bateri sehingga 18 jam. Tidak seperti rakan sejawatannya, ia tidak mempunyai mod kuasa rendah, jadi tiada cara untuk melanjutkan had ini.

Prestasi – SE menyediakan prestasi yang sama seperti Ultra dan Siri 8, terima kasih kepada penyepaduan dengan cip S8. Hasilnya, anda mendapat kelajuan dan responsif antara muka pengguna yang sama seperti yang anda perolehi jika anda membeli mana-mana model lain dalam siri ini.

Titik Sakit Apple Watch

  • Bahagian belakang tidak diperbuat daripada seramik. Sebaliknya, ia adalah bahan komposit nilon. Ciri ini terdapat dalam semua model yang dilancarkan dan tidak sepatutnya mengganggu anda, memandangkan harganya.
  • Paparannya tidak sentiasa dihidupkan dan lebih kecil daripada Siri 8 dan Ultra. Tetapi ia masih memberikan kecerahan sehingga 1,000 nits, sama seperti yang terdapat dalam Siri 8.
  • Ia tidak tahan habuk, jadi anda berkemungkinan akan mengalami pengumpulan serpihan beberapa tahun ke depan jika anda tidak membersihkannya secara aktif.
  • Ia tidak mempunyai mod kuasa rendah, yang boleh menjadi pemecah masalah bagi mereka yang mahukan yang boleh dipakai dengan hayat bateri yang lebih lama.

Siri Apple 8

The Siri 8 mungkin jam tangan yang dilihat ramai kerana ia menawarkan keseimbangan yang baik antara titik harga dan ciri. Terdapat versi GPS dan versi GPS + Selular.

Beberapa versi Siri 8 diperbuat daripada aluminium dan datang dalam empat warna: produk merah, tengah malam, cahaya matahari dan perak. Versi lain dibuat dengan keluli tahan karat dan terdapat dalam tiga warna: emas, grafit dan perak. Terdapat juga dua kes untuk dipilih, satu berukuran 40 mm dan satu lagi berukuran 44 mm.

Ciri Terdapat dalam Siri 8 Apple

Penderia Suhu Terbina Dalam – Seperti Ultra, Apple telah memperkenalkan penderia suhu kepada Siri 8. Ini berguna, terutamanya apabila digabungkan dengan penjejakan kitaran wanita. Wanita boleh menjejaki masa ovulasi mereka tanpa memerlukan aplikasi pihak ketiga. Data kesihatan ini juga dilindungi dengan baik dan tidak boleh dibaca oleh Apple melainkan anda berkongsinya secara eksplisit. Aspek berkaitan kesihatan lain yang boleh anda jejaki dengan Siri 8 termasuk tahap oksigen, kadar denyutan jantung, ECG dan kecergasan kardio keseluruhan.

Sokongan untuk Bluetooth 5.3 – Kedua-dua Ultra, SE dan Siri 8 telah menyaksikan peningkatan Apple daripada Bluetooth 5.0 kepada Bluetooth 5.3. Ini berfaedah, terutamanya bagi mereka yang ingin memasangkan jam tangan dengan peranti Apple baharu yang lain, termasuk iPhone 14 dan AirPods Pro 2. Bluetooth 5.3 menyokong jarak yang lebih jauh, audio yang lebih baik, penggunaan bateri yang lebih rendah dan lebar jalur yang lebih baik.

Ketahanan Kepada Habuk – Siri Apple Watch 8 diperakui kalis habuk IP6X, menjadikannya sesuai untuk mereka yang mencari produk yang kekal bersih lebih lama. Ciri ini juga terdapat dalam Apple Watch Ultra tetapi tiada dalam Apple Watch SE.

Paparan Sentiasa Hidup – Tidak seperti SE, Siri 8 mempunyai paparan sentiasa hidup dan kecerahan sehingga 1,000 nits. Saiz skrin adalah kira-kira 20% lebih besar daripada SE. Ultra juga mempunyai paparan sentiasa hidup dan mempunyai kecerahan 2,000 nits.

Hayat Bateri – Apple Watch Series 8 menawarkan hayat bateri selama 18 jam, seperti SE. Walau bagaimanapun, anda boleh memanjangkan kuasa kepada 36 jam dengan mendayakan mod kuasa rendah. Ultra adalah pemenang daripada ketiga-tiganya kerana ia menawarkan hayat bateri selama 36 jam di bawah penggunaan biasa.

Ciri keselamatan terbina dalam – Penderia ini tidak berfungsi apabila mod kuasa rendah didayakan. Jadi, jika anda akan mendayakan mod kuasa rendah pada kebanyakan masa, sebaiknya gunakan SE. Anda akan mendapat titik harga yang lebih rendah dan akses kepada ciri keselamatan ini dan masih mempunyai hayat bateri yang baik. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Ultra kerana ia menyediakan semua ciri keselamatan dan hayat bateri yang lebih lama.

Titik Sakit Siri 8 Apple

  • Siri 8 menawarkan sedikit peningkatan daripada Siri 7. Satu-satunya ciri baharu ialah sensor suhu dan pengesanan kemalangan kereta. Oleh itu, jika anda tidak memerlukan ciri ini, anda lebih baik menggunakan ciri yang terdahulu.

Apple Watch Ultra

The Apple Watch Ultra telah mendapat perhatian paling banyak, dan untuk alasan yang baik. Ia penuh dengan ciri dan sesuai untuk mereka yang inginkan sesuatu yang berbeza daripada apa yang kami lihat daripada semua jam tangan Apple yang lain.

Tidak seperti SE dan Siri 8, Ultra diperbuat daripada titanium gred aeroangkasa. Bahan ini memberikan jam tangan keseimbangan yang baik antara kekasaran, rintangan kakisan dan berat.

Daripada tiga model dalam siri ini, Ultra mempunyai saiz paparan terbesar dan ketumpatan piksel yang lebih tinggi. Ia juga mempunyai panel kaca kristal nilam rata sepenuhnya yang dilindungi oleh bekas titanium, tidak seperti Siri 8 dan SE, yang melengkung dan mempunyai kaca terdedah sepenuhnya.

Selain daripada panel kaca rata sepenuhnya, reka bentuk keseluruhan Ultra adalah anggun, unik dan boleh dikatakan menarik. Reka bentuknya dibulatkan pada mulanya tetapi mendatar ke arah paparan. Di sebelah kiri, ia mempunyai butang tindakan berwarna jingga yang boleh disesuaikan untuk menjejaki senaman atau pun titik laluan.

Jam tangan ini datang dalam saiz sarung 49 mm, yang mungkin terlalu besar untuk sesetengah orang. Sebelum jam tangan itu dilancarkan, beberapa spekulasi tabloid mengatakan ia tidak akan serasi dengan band sedia ada. Tetapi seperti yang kita lihat, itu tidak berlaku. Anda boleh menggunakan mana-mana jalur sedia ada dengan mudah, yang berukuran antara 42 mm dan 45 mm.

Ciri Menarik Yang Unik kepada Apple Watch Ultra

Sistem Bunyi dan Mikrofon yang Diperbaiki – Sistem bunyi yang dipertingkatkan lebih kuat daripada semua Siri 8 dan SE, menjadikannya sempurna untuk panggilan. Kini anda boleh mendengar dengan jelas apa yang dikatakan oleh pemanggil. Ia juga mempunyai tiga mikrofon, yang bermaksud orang lain juga boleh mendengar dengan jelas. Sistem bunyi menyepadukan siren kuat yang boleh mencapai sejauh 600 kaki. Selain itu, pemberitahuannya cukup kuat sehingga sukar untuk terlepas.

Paparan Lebih Besar dan Lebih Cerah – Jika anda mencari Apple Watch dengan skrin yang lebih luas dan cerah, anda boleh mempertimbangkan Apple Watch Ultra. Kecerahannya adalah kira-kira 2,000 nits, dua kali ganda daripada SE dan Siri 8. Anda boleh melihat apa yang ada pada skrin di bawah cahaya matahari langsung.

Ketahanan – Apple Watch Ultra direka dengan mengambil kira ketahanan, terima kasih kepada sarung titanium yang melindungi kaca dalam. Jam tangan anda tidak akan mendapat sebarang calar rawak atau mudah pecah apabila anda menjatuhkannya pada permukaan. Dengan SE dan Siri 8, kaca tidak dilindungi. Oleh itu, ketukan sedikit mungkin memecahkan jam tangan.

Butang Tindakan Berguna – Jam tangan ini menampilkan butang tindakan yang kami tidak nampak pada SE dan Siri 8. Butang ini dipasang pada sisi yang boleh disesuaikan untuk melaksanakan pelbagai fungsi. Ini termasuk menandakan titik laluan, mengawal komputer selam skuba anda dan memantau latihan. Mahkota juga boleh berfungsi sebagai butang.

Kalis Air, Kalis Renang dan Sensor Kedalaman – Walaupun ketiga-tiga model kalis air, Ultra naik sedikit lebih tinggi. Ia menyokong kedalaman air sehingga 40 meter, menjadikannya pilihan yang tepat untuk penyelam skuba dan atlet. Lebih baik lagi, jam tangan itu menyepadukan apl yang boleh anda gunakan sebagai komputer menyelam. Jam tangan ini juga mempunyai pensijilan EN13319, menjadikannya satu-satunya daripada tiga jam tangan dalam perbandingan kami yang boleh anda gunakan untuk menyelam.

Penjejakan Kesihatan dan Keselamatan – Seperti Siri 8, Ultra menjejaki pelbagai aspek kesihatan, termasuk oksigen darah, kadar denyutan jantung, tidur, kecergasan kardio dan banyak lagi. Ia juga mempunyai semua penderia keselamatan yang kita lihat dalam Siri 8 dan SE, kecuali ia mempunyai siren terbina dalam yang boleh anda tembakkan semasa kecemasan atau apabila anda tersesat di dalam hutan.

Hayat Bateri Yang Sangat Lama – Ini mungkin yang diingini oleh ramai orang tentang jam tangan ini. Bateri bertahan sehingga 36 jam penggunaan biasa, tidak seperti Siri 8 dan SE, yang hanya mempunyai 18 jam penggunaan bateri biasa. Lebih baik lagi, hayat bateri Ultra hampir berganda apabila anda mendayakan mod penjimatan kuasa. Anda kini boleh menjejaki tidur anda atau pergi mendaki lama tanpa bateri Apple Watch anda mati.

Titik Sakit Apple Watch Ultra

  • Sesetengah orang mungkin mendapati Ultra terlalu besar atau berat kerana reka bentuknya yang besar. Ini benar terutamanya bagi mereka yang mempunyai pergelangan tangan yang lebih kecil.
  • Ia boleh menjadi sangat tidak selesa, terutamanya jika anda memakai baju lengan panjang atau sut.
  • Walaupun ia adalah pilihan yang sangat baik untuk mereka yang ingin menjejaki tidur mereka kerana hayat bateri yang lebih lama, ketebalan dan beratnya boleh menjadi tidak selesa, menjadikannya sukar untuk terus tidur.

Apple Watch Mana Yang Sesuai untuk Anda?

Apple Watch yang sesuai untuk anda ialah yang sesuai dengan pilihan dan belanjawan anda serta mempunyai pek ciri yang anda perlukan.

Jika anda melihat Siri 8, sebaiknya gunakan versi Selular + GPS. Untuk menyokong nasihat ini, Siri 8 mempunyai pengesanan kemalangan kereta dan pengesanan ovulasi.

SE ialah pilihan terbaik jika anda sedang mencari Apple Watch dengan ciri asas. Ia juga terbaik untuk dihadiahkan kepada orang lain dan untuk kanak-kanak yang belum mempunyai iPhone. Walau bagaimanapun, jika anda membelinya untuk anak-anak anda, gunakan versi Selular.

Ultra adalah terbaik jika anda mahukan Apple Watch dengan ciri yang kaya. Hayat bateri 36 jam menjadikannya mudah. Ia juga menawarkan reka bentuk baharu dan segar, menjadikannya sesuai untuk mereka yang mendapati reka bentuk generik dalam model terdahulu terlalu berlebihan. Casis 49 mm mungkin terlalu besar dan berat untuk orang yang mempunyai pergelangan tangan yang lebih kecil. Adalah lebih baik untuk melawati Apple Store yang terdekat dan mencubanya secara fizikal sebelum anda membuat keputusan untuk membeli.

Soalan Lazim

Apple Watch manakah yang mempunyai kelajuan dan prestasi tertinggi dalam siri 2022?

Anda tidak perlu risau tentang Apple Watch yang patut anda beli berdasarkan kelajuan. Ketiga-tiga model dijalankan pada cip S8; akibatnya, mereka menawarkan masa muat, responsif dan kelajuan yang sama.

Apple Watch manakah yang mempunyai storan paling banyak dalam siri 2022?

Ketiga-tiga model mempunyai storan 32 GB untuk apl, muzik, buku audio dan podcast. Oleh itu, storan tidak seharusnya menjadi faktor pembezaan apabila mencari model terbaik.

Dapatkan Apple Watch yang Sesuai untuk Pergelangan Tangan Anda

Tidak dinafikan, Apple Watch adalah salah satu peranti boleh pakai terkemuka dalam ruang teknologi, dan untuk alasan yang baik. Anda boleh mengawal banyak perkara menggunakan jam tangan – lebih daripada yang anda boleh dengan jam tangan analog. Apabila memilih jam tangan yang terbaik untuk anda, periksa ciri yang mungkin anda inginkan, pilihan anda tentang rupa dan rasa jam tangan dan wang yang anda sanggup belanjakan.

Kami berharap panduan perbandingan ini telah membantu anda mengenal pasti Apple Watch yang sesuai untuk anda.

Antara jam tangan Apple terbaharu yang manakah anda merancang untuk membeli? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.