Perkara di sini: Standard rumah pintar baharu muncul pada Android dan iOS

6

© Grasoon/Shutterstock.com, CSA, Kolaj: NextPit

Selepas beberapa penangguhan, standard rumah pintar Matter nampaknya berada di landasan untuk pelancaran musim gugur tahun ini. Bahagian perkhidmatan dan peranti Perkara pertama kali dilihat dalam tetapan akaun Google yang muncul untuk sesetengah pengguna. Dan baru semalam, Apple mengeluarkan iOS 16.1 dan iPadOS 16.1 beta yang termasuk bahagian kawalan Perkara khusus.

TL;DR

  • Bahagian Perkara telah ditambahkan pada iOS 16.1 dan iPadOS 16.1 beta.
  • Google juga memperkenalkan pilihan Perkara pada Android.
  • Perkara itu dijadualkan tiba akhir tahun ini.

Dengan Matter, pengeluar utama termasuk Apple, Amazon, Google, Ikea dan Samsung ingin meluaskan keserasian peranti rumah pintar dan alat IoT (Internet of Things) kepada banyak platform rumah pintar yang berbeza. Piawaian baharu akan memastikan kesalingoperasian dan sokongan berbilang pentadbiran untuk perkakasan tanpa mengira ekosistem yang tersedia di rumah anda. Sebagai contoh, Siri pada iPhone akan dapat mengawal termostat berjenama Nest jika termostat tersebut serasi dengan Matter.

Rakan sekerja kami menyediakan editorial pendek yang memperincikan sebab Matter … penting dan cara standard rumah pintar yang akan datang akan memberi manfaat kepada semua orang. Baca panduan NextPit’s Matter 101 di sini.

Logo daripada syarikat yang menyokong standard Matter

Kumpulan penggalak perkara / © Perkara

Perkara pada Android dan iOS 16

Kemas kini prakeluaran iOS 16.1 menunjukkan ciri Aksesori Perkara dalam tetapan itu sendiri. Pengguna dengan profil pembangun boleh menggandingkan aksesori Matter atau mengurus keseluruhan tatasusunan peranti berpasangan terus daripada Apple iPhone atau iPad yang dijalankan pada perisian terkini. Seperti yang dinyatakan oleh AndroidPolice, ini masih di peringkat awal dengan jangkaan perubahan dan penambahbaikan akan berlaku dalam antara muka dalam beberapa minggu dan bulan akan datang.

Pada telefon pintar Android, perkhidmatan Matter boleh diakses dengan ketik tambahan dalam tetapan akaun Google. Ia juga membolehkan pengguna menambah peranti Matter tidak berpasangan berdekatan. Masih tidak jelas sama ada Google akan memperkenalkan bahagian baharu untuk Matter atau jika akan ada apl mudah alih yang berasingan menjelang akhir tahun 2022.

Adakah anda memihak kepada standard dan teknologi rumah pintar merentas platform seperti Matter dan Thread? Beritahu kami pendapat anda.

Melalui: Polis Android