Perkara yang Perlu Dilakukan jika Monitor Komputer Anda Mula Berkelip

14

Bahagian yang paling ketara dan sering tidak dihargai dalam mana-mana sistem komputer ialah monitor. Di sinilah filem anda dimainkan, hamparan anda dipaparkan dan tempat pengembaraan permainan anda menjadi nyata. Pembangunan dan penambahbaikan monitor LCD dan LED yang perlahan tetapi pasti dalam tempoh dua puluh tahun yang lalu telah meletakkan paparan berkualiti tinggi dalam capaian walaupun belanjawan yang paling terhad, sehinggakan monitor CRT yang lebih lama telah pupus daripada pasaran.

Kelipan monitor, malangnya, tidak mengikuti monitor CRT ke timbunan abu sejarah. Walaupun monitor baharu jauh lebih dipercayai daripada teknologi CRT lama, ia masih mungkin untuk mereka membangunkan kelipan. Tetapi jangan panik – jika monitor komputer anda mula berkelip, ia tidak bermakna ia adalah tirai untuk perkakasan itu secara automatik. Ini mungkin bermakna muat semula pemacu diperlukan atau anda atau orang lain telah membuat perubahan pada konfigurasi Windows sebelum ini.

Dalam artikel ini, anda akan menyelesaikan masalah monitor berkelipan anda supaya anda boleh mengetahui masalah dan membetulkan isu tersebut.

Mengapa Monitor Komputer Berkelip

Walaupun paparan pada skrin komputer anda kelihatan seperti gambar statik, ia tidak. Sebaliknya, imej itu sentiasa dilukis semula dan dipadamkan pada kadar pantas yang tidak dapat dilihat oleh mata anda. Skrin moden boleh memuat semula sehingga 100 kali sesaat atau lebih. Tindakan ini merujuk kepada kadar muat semula dan ia akan diukur dalam Hertz.

Apabila anda melihat spesifikasi monitor, anda akan melihat nombor seperti 60Hz, 100Hz, atau sesuatu yang lain. Nombor tersebut menunjukkan bilangan penyegaran berlaku sesaat. Pada monitor 60Hz, penyegaran skrin berjalan 60 kali sesaat. Monitor 100Hz akan menyegarkan 100 kali sesaat. Lebih cepat penyegaran, lebih cepat paparan bertindak balas terhadap perubahan dan pengalaman yang lebih lancar. Hasil ini menyebabkan TV 100Hz menjadi begitu popular dan mengapa monitor komputer 100Hz sesuai untuk permainan di mana paparan sentiasa berubah.

Orang yang berbeza lebih sensitif untuk menyegarkan daripada yang lain. Sesetengah orang boleh menjalankan monitor selambat 30Hz dan masih melihat skrin yang stabil dengan sempurna. Orang lain akan dapat mengesan muat semula dan akan melihatnya sebagai berkelip.

Langkah-langkah untuk Memperbaiki Monitor Komputer yang Berkelip

1. Periksa Kabel Monitor

Kedua-dua hujung kabel DVI monitor mempunyai skru untuk menahannya dengan selamat di tempatnya, tetapi tidak semua orang menggunakannya. Pastikan kedua-dua hujung penyambung selamat dan ia dipegang rapat pada tempatnya. Jika memastikan sambungan tidak membetulkan kelipan, kabel itu sendiri mungkin rosak. Dapatkan yang ganti dan tukarkannya untuk melihat sama ada itu menyelesaikan masalah.

2. Semak Kuasa

Periksa sama ada kedua-dua hujung kabel kuasa juga selamat. Kabel kuasa yang longgar kadangkala boleh menyebabkan skrin berkelip, dan bunyi berdengung sering mengiringinya.

3. Semak Tetapan Paparan

Jika anda baru-baru ini mengemas kini pemacu grafik anda, semak tetapan paparan untuk memastikan tiada apa yang berubah.

  1. Klik kanan ruang kosong pada desktop dan pilih kad grafik anda, Panel Kawalan NVIDIA dalam contoh ini. Pilihan menu akan berbeza-beza bergantung pada pengilang kad video anda. Windows Desktop - Menu
  2. Dalam panel kawalan grafik, klik pada Ubah resolusi. Pilih monitor yang berkelip dalam pilihan dan pastikan kadar penyegaran sekurang-kurangnya 60Hz. Jika anda mempunyai monitor 100Hz, tetapkan pada itu. Simpan sebarang perubahan dan uji semula.

Anda juga boleh menyemak melalui Tetapan Windows 10.

  1. Navigasi ke Tetapan dan klik pada Sistem. Menu Tetapan Windows
  2. Tatal ke bawah dan pilih Tetapan paparan lanjutan. Tetapan Paparan
  3. Paparkan pautan teks sifat penyesuai dalam kotak tengah. Tetapan Paparan - Menu lanjutan

  4. Pilih tab Monitor dan semak kadar penyegaran dari sana. Paparkan sifat penyesuai - Tab Monitor

4. Semak Kad Grafik Anda

Isu dengan kad grafik kadangkala boleh menyebabkan monitor berkelip. Situasi ini adalah luar biasa, tetapi ia adalah kemungkinan. Jika anda mempunyai berbilang monitor dan hanya satu skrin yang bertindak, isunya bukan kad grafik anda. Jika semua monitor, atau satu-satunya monitor anda, berkelip, anda patut menyemak perkakasan dan sambungan.

Periksa sama ada kad grafik anda tidak mempunyai kotoran dan habuk terkumpul pada permukaan. Pastikan kipas penyejuk berfungsi dan semua kipas kes diputar apabila sepatutnya. Gunakan Speedfan atau program serupa untuk memantau suhu kad anda, kerana terlalu panas adalah punca utama kebanyakan isu kad grafik. Jika semuanya kelihatan baik, ia mungkin bukan kad grafik anda yang menyebabkan kelipan.

5. Periksa Monitor

Punca potensi akhir monitor komputer anda berkelip adalah monitor itu sendiri. Anda boleh cuba menguji monitor dengan menukar port yang anda gunakan. Jika anda menggunakan sambungan DVI, cuba gunakan output VGA atau DisplayPort. Jika tiada apa-apa perubahan, anda mungkin perlu meminjam monitor lain untuk menguji. Atau uji monitor anda pada komputer lain yang anda tahu berfungsi dengan baik. Jika monitor berkelip pada komputer lain atau dengan sambungan perkakasan yang berbeza, maka sedih untuk mengatakan, monitor anda mungkin telah mencapai penghujung hayatnya.

Monitor boleh dibaiki, tetapi pembaikan mungkin akan menelan belanja lebih daripada sekadar membeli yang baharu melainkan monitor anda sangat mewah dan mahal.

Gambar yang sempurna

Terdapat beberapa sebab mengapa monitor boleh mula berkelip, syukurlah, tidak semuanya bermakna anda perlu membeli monitor baharu. Selalunya, penyesuaian mudah tetapan paparan akan membetulkan keadaan. Semoga cadangan ini membantu anda mendiagnosis masalah kelipan monitor anda.

Jika anda mempunyai cadangan lain untuk mendiagnosis masalah monitor, sila kongsikannya dengan kami di bawah!