Perkhidmatan Merentas Peranti Google membenarkan penstriman apl pada Chromebook

21
© NextPit

Google akhirnya mendayakan penstriman apl Android pada Chromebook melalui apl Perkhidmatan Silang Peranti terkini, dan keupayaan ini kini tersedia untuk pengguna terpilih. Ciri ini mula-mula diumumkan tahun lepas dan kini telah ditambah kepada keupayaan merentas platform perkhidmatan sedia ada.

Apl ini membolehkan pengguna berkongsi atau mengurus tugas daripada peranti Android dan membolehkan anda meneruskan kerja anda pada Chromebook dengan lancar. Sebagai contoh, anda boleh menghantar mesej segera kepada penerima yang anda inginkan pada telefon pintar Pixel anda melalui Chromebook. Ia boleh dilakukan dari jauh atau tempatan dalam rangkaian yang sama.

  • Semua ciri yang boleh anda jangkakan daripada Android 14 Google

Bagaimanakah anda mengaktifkan dan menggunakan penstriman apl Android pada Chromebook

Walaupun ia masih dalam versi beta, adalah mungkin untuk mengaktifkannya melalui konfigurasi perkakasan yang serasi seperti yang diuji oleh pembangun Mishaal Rahman, yang turut melihat perubahan itu. Dia dapat menstrim Twitter daripada Pixel 6 Pro yang dikuasakan Android 13 dan berjaya menyiarkan tweet pada Chromebooknya.

Selain daripada telefon bimbit Pixel Google, peranti Android yang serasi termasuk Xiaomi 12T, Oppo Find N2 Flip (ulasan), Asus Zenfone 9 dan Nothing Phone 1 (ulasan), antara lain. Mengemas kini apl kepada versi terbaharunya, 1.0.285.1, adalah satu kemestian sebelum sebarang keajaiban berlaku.

Apl Perkhidmatan Silang Peranti Google

Apl Perkhidmatan Silang Peranti Google / © Google

Anda juga harus mendayakan pilihan daripada Chromebook anda melalui tetapan Hab Telefon. Walau bagaimanapun, kriteria yang paling penting ialah memastikan akaun anda disokong oleh ciri ikut serta, yang dikawal sepenuhnya oleh Google pada masa ini. Jadi, tiada cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai akses melainkan anda melakukan semakan dan ujian manual terhadap perkhidmatan tersebut.

Google masih belum menerbitkan nota keluaran terpilih tentang skop dan had fungsi penstrimannya. Walau bagaimanapun, ujian tambahan telah mengesahkan bahawa anda dibenarkan menjalankan berbilang apl, membuat tetingkap bentuk bebas dan memilih mikrofon komputer riba anda di atas ciri asas, iaitu melihat apl terbaharu anda. Walau bagaimanapun, ciri baharu itu nampaknya meningkatkan keseluruhan pengalaman aplikasi secara drastik.

Gergasi carian itu dijadualkan mengumumkan Android 14 bulan depan. Ada kemungkinan mereka boleh menawarkan sorotan tambahan tentang Perkhidmatan Silang Peranti yang dikemas kini atau melancarkan versi definitif. Sistem pengendalian baharu dijangka tiba dengan prestasi yang dioptimumkan dan kebolehgunaan yang dipertingkatkan, seperti menukar telefon Android anda kepada kamera web untuk komputer riba dan Chromebook.

Dengan kata lain, anda boleh memanjangkan lagi fungsi telefon pintar anda pada Chromebook anda. Ia agak serupa dengan pengalaman DeX Samsung, dan ia akan menjadi menarik untuk melihat sejauh mana lagi Google akan membangunkan idea saling kendali ini di jalan raya.

Perubahan dan ciri manakah yang paling anda nantikan dalam OS Google seterusnya? Kongsikan kepada kami pendapat anda di bahagian komen.