Permainan teka-teki terbaik untuk Android: jamuan untuk mata, prestasi untuk otak

5

© NextPit

Kebanyakan permainan yang paling penting dan direalisasikan dengan indah untuk telefon pintar dan tablet Android ialah permainan teka-teki. Gabungan pembunuh rangsangan visual dan mental serta mekanik mesra skrin sentuh telah menjadikan ini genre yang bermanfaat pada platform mudah alih. Mari selami senarai permainan teka-teki terbaik kami untuk Android.

Reka Bentuk Amanita: koleksi permainan teka-teki yang hebat

Kami tidak boleh memilih hanya satu daripada empat penerokaan dan pengembaraan teka-teki ini untuk tempat dalam senarai kami, jadi kami hanya akan mengesyorkan semua permainan oleh Amanita Design bersama-sama – jika anda menyukainya, kemungkinan besar anda akan menikmati rehat juga. Machinarium, Samorost 3, Botanicula dan Chuchel masing-masing mempunyai gaya mereka sendiri tetapi berkongsi elemen biasa ini: penggoda otak yang mencabar yang dibungkus dalam cerita yang kadang kala lucu, menyedihkan, mengujakan, tetapi dalam apa jua keadaan sentiasa menghiburkan.

Dalam ini anda perlu menyelesaikan pelbagai teka-teki kecil untuk maju dan melibatkan diri anda lebih dan lebih ke dalam dunia yang digambarkan dengan indah. Selain itu, sentiasa ada runut bunyi yang menarik dan watak-watak comel. Diakui, untuk kos $4.99 setiap permainan, anda tidak akan mendapat banyak jam keseronokan, tetapi anda akan membantu pembangun terus membuat permainan ajaib seperti ini.

Muat turun Chuchel dari Gedung Google Play

Permainan teka-teki yang paling indah: Lumino City

Lumino City diletakkan di suatu tempat di antara permainan pengembaraan dan permainan teka-teki. Ia mengisahkan Lumi, yang sedang mencari datuknya. Dia mengalami banyak pengembaraan di Bandar Lumino yang bertajuk. Biasanya dia perlu menyelesaikan teka-teki kecil. Terdapat lebih daripada 20 tahap dan sangat menyeronokkan untuk menemani Lumi melalui bandar.

cadangan permainan mei 2017 lumino city

Permainan teka-teki untuk Android: Lumino City dengan grafik yang sangat comel / © NextPit

Ini disebabkan terutamanya oleh grafik yang agak istimewa. Ini bukan sahaja dicipta dalam CGI tetapi dibuat daripada kadbod dan bahan binaan lain oleh pemaju. Lokasi tersebut kemudiannya dirakam dengan kamera SLR dan dipindahkan ke dunia 3D. Pereka bentuk mengambil kedalaman kesan medan. Tanpa persoalan, Lumino City berjaya dengan sempurna dari segi grafik. Dan teka-teki kadang-kadang segar. Permainan ini benar-benar muncul dengan sendiri pada tablet.

Terbaik untuk kentang sofa: The Witness

Pada ketika ini tajuk eksklusif Nvidia-Shield-TV mesti disebut: The Witness. Anda bangun di sebuah pulau yang lengang. Tetapi seluruh kawasan itu seolah-olah telah didiami sehingga baru-baru ini. Kenapa dengan kamu? Dan mengapa terdapat papan corak yang aneh di seluruh tempat?

Saksi mencabar anda dengan teka-teki geometrinya, yang peraturannya mesti anda pelajari sedikit demi sedikit. Tetapi perkara terbaik ialah grafik: Berwarna-warni, konsol TV Shield melukis pulau itu pada TV, begitu meriah sehingga kadangkala anda hanya mahu merayau-rayau untuk menemui dan menikmati pemandangan.

Permainan teka-teki untuk peminat robot: Mekorama

Mekorama sangat mengingatkan Lembah Monumen, tetapi ia berjalan dengan caranya sendiri. Anda mengawal robot kecil melalui 50 tahap dan mula-mula perlu mengalihkan beberapa batu lantai, kemudian dengan mahir menggerakkan lif ke atas dan ke bawah atau membawa roda besar ke kedudukan yang betul.

mekorama

Permainan teka-teki untuk Android: Mekorama / © NextPit

Walaupun tugasan individu dalam tahap pertama nampaknya agak mudah, tahap kesukaran meningkat dengan cepat. Jika anda mempunyai set kepala Daydream, anda boleh memuat turun edisi VR permainan.

Permainan teka-teki dengan unsur misteri: The Room: Old Sins

Sementara itu terdapat permainan keempat dari siri The Room. Dan sekali lagi pemaju telah meletakkan hit. The Room: Old Sins membawa anda ke loteng sebuah rumah lama di mana anda mesti menyelesaikan misteri kehilangan pasangan suami isteri. Semua kesan membawa kepada sebuah rumah anak patung, tetapi itu hanya permulaan…ada lebih daripada yang dilihat mata.

The Room: Skor Old Sin dengan grafik atmosfera dan teka-teki tajam yang tidak pernah tidak adil. Jadi ia membingungkan dirinya sendiri pada penerbangan yang lebih lama dalam mod luar talian melalui alam semesta The Room. Permainan ketiga membawa kemungkinan untuk menemui pengakhiran selanjutnya selepas larian pertama, dan ini juga terpakai kepada Dosa Lama.

Muat turun Bilik: Dosa Lama daripada Gedung Google Play

Teka-teki yang menyeronokkan untuk peminat Portal: Portal Pembina Jambatan

Pembina jambatan mendapat permintaan di mana-mana, termasuk kemudahan penyelidikan Aperture Laboratories yang boleh dipersoalkan, syarikat yang menganjurkan permainan PC Portal dan Portal 2. Dalam Bridge Constructor Portal, anda membina jambatan di atas kolam asid berbahaya dan menghantar kenderaan ujian melalui (pemberian nama) portal untuk membawa mereka ke destinasi mereka.

Portal Bridge Constructor mendapat markah bukan sahaja dengan permainannya, tetapi juga dengan suasananya. Kerana suara komputer GlaDOS menasihati anda semula dalam setiap peringkat dan mempunyai banyak petua sinis untuk ditawarkan.

Permainan teka-teki untuk yang mahir: The Branch

Permainan teka-teki The Branch memerlukan refleks yang sangat pantas dan pemahaman spatial yang baik. Tetapi permainan teka-teki itu tidak begitu rumit, kerana ia hanyalah seorang lelaki kecil yang berjalan di sepanjang blok di mana bahagian belakangnya dipotong. Dalam permainan teka-teki jigsaw untuk Android ini, watak itu kemudiannya menghalang beberapa blok, yang boleh dibersihkan dengan mengelap ke kiri atau kanan untuk memutarkan blok itu. Memandangkan kelajuan bermain adalah sangat tinggi, adalah perlu untuk bertindak balas dengan cepat supaya lelaki itu tidak berlari melawan halangan, tersangkut dan akhirnya jatuh ke dalam.

BildBench

Permainan teka-teki terbaik untuk Android / © Ketchapp, ANDROIDPIT

The Branch ialah permainan teka-teki jigsaw yang bagus yang cepat menjadi ketagihan dan sentiasa mendorong anda untuk pergi lebih jauh daripada percubaan terakhir anda.

Permainan Teka-teki Abstrak: Heksagon Super

Super Hexagon sesuai untuk sesi permainan di antaranya, kerana masa permainan agak singkat dalam permainan teka-teki untuk Android ini. Itu sahaja: pemain memimpin segitiga kecil melalui labirin dan perlu cuba mengubahnya menjadi bentuk yang betul. Jika dia bersulang, pusingan sudah tamat.

permainan terbaik androidpit super heksagon

Permainan teka-teki terbaik untuk Android / © Terry Cavanagh

Permainan teka-teki Super Hexagon tanpa persoalan adalah permainan yang sangat sukar untuk Android, yang memerlukan refleks dan ketepatan yang pantas. Ia sentiasa adil, walaupun. Oleh itu, seseorang selalunya akan memulakan percubaan yang lain, dan yang lain, dan yang lain, dan yang lain…

Permainan Teka-teki Ilahi: Dewa Cahaya

Tajuk berbayar God of Light membawa cahaya ke dalam permainan dalam erti kata yang sebenar. Sebagai Penguasa Cahaya, tugas anda untuk menghidupkan dan memanipulasi sumber cahaya supaya pancaran cahaya mengenai beberapa objek. Ini bukan sahaja kelihatan hebat, ia juga memberi banyak tekanan pada sel kelabu kecil. Malah pakar teka-teki sering perlu berfikir di sudut dengan lebih daripada 125 tahap, supaya tahap bersinar dalam kegemilangan penuhnya.

Dewa Cahaya Android

Permainan teka-teki terbaik: Tuhan cahaya / © Playmous

Permainan teka-teki untuk rakan mata: TwoDots

TwoDots ialah kesinambungan kepada permainan teka-teki Dots yang sangat berjaya dan berkisar pada dua titik berani yang melintasi tundra Arktik, berjuang melalui hutan yang bercahaya dan menyelam ke dalam lautan. Kedengaran pelik, tetapi ia adalah! Sebanyak 135 tahap percuma menanti pemain, yang kesemuanya adalah mengenai menghubungkan mata padanan antara satu sama lain.

dua titik fuer android

Permainan teka-teki terbaik untuk Android: TwoDots / © Playdots

Permainan teka-teki untuk penyuap raksasa: Potong Tali 2

Cut the Rope 2 adalah teka-teki yang suka bermain dalam nada Angry Birds. Ia melihat anda, ya, memotong tali dengan leretan jari untuk menyampaikan hidangan manis kepada makhluk seperti katak yang malas dan tidak pernah puas bernama Om Nom.

Ia bermula dengan cukup mudah tetapi mempercepatkan langkah, memperkenalkan cabaran baharu dan permainan mini untuk menyemarakkan lagi keadaan. Mudah dan ketagihan, Cut the Rope 2 adalah pembaziran masa yang menggerunkan.

AndroidPIT memotong tali 2 permainan 1

Hantarkan gula-gula kepada raksasa yang tamak dan tidak berterima kasih dalam Cut the Rope 2. / © ANDROIDPIT

Teka-teki kultus dengan cerita yang indah: Monument Valley 2

Kedua-dua Monument Valley mendapat tempat dalam senarai ini untuk reka bentuk bunyi dan visual sahaja – rasanya seperti berinteraksi dengan sihir. Anda mengawal puteri bertudung Ida, yang anda mesti membimbing melalui adegan seperti Escher, bergantung pada penggunaan perspektif isometrik dan manipulasi seni bina untuk mencapai ini.

Ia sangat pintar dan sangat cantik, dan teka-tekinya tidak pernah mengecewakan. Ia agak pendek, tetapi terdapat kisah halus yang mengalir melaluinya, yang digabungkan dengan elemen lain untuk mengangkat Monument Valley di atas permainan Android tipikal anda ‘ketik-sini-bina-tunggu-ini-lima-minit-dan-ulang’. Anda boleh memilih yang ini dengan harga $3.99.

Permainan teka-teki menyeramkan terbaik: Limbo

Limbo adalah meresahkan seperti orang teka teki datang. Ia meletakkan anda dalam perintah seorang budak lelaki yang sedikit anjal yang mempunyai kecenderungan untuk mati dengan cara yang mengerikan. Tugas anda adalah untuk membimbingnya melalui dunia neraka, yang nampaknya terdiri daripada teka-teki yang semakin sukar, ketika dia mencari kakaknya.

Estetika visual dan pendengaran adalah menakjubkan, jika mengganggu, dan teka-teki menjadi lebih rumit apabila anda pergi bersama. Permainan ini tidak pernah menjadi terlalu sukar walaupun – ia lebih merupakan pengalaman daripada cabaran. Paling bagus dimainkan pada lewat malam, dengan lampu padam.

Permainan limbo AndroidPIT 1

Limbo: seorang kusut yang menakutkan dan pelik menarik. / © ANDROIDPIT

Permainan teka-teki untuk geeks matematik: Bertiga!

Adakah anda ingat tahun 2048? Permainan yang hampir tidak dapat diselesaikan di mana kuasa dua anda bertambah sehingga 2048? Hampir pada masa yang sama, Threes yang agak cantik! muncul, yang, terima kasih kepada tekanan masa dan tetapan yang indah, kelihatan agak kurang kering dan juga mempunyai peraturan yang agak berbeza, tetapi prinsip yang sama. Lebih tinggi jumlah yang anda capai, lebih banyak mata yang anda dapat. Papan pendahulu juga ditawarkan untuk hak bercakap besar.

Permainan teka-teki yang manakah sangat popular dengan anda? Tulis petua anda kepada kami dalam komen!

  • Permainan terbaik untuk Android
  • Permainan Android percuma terbaik

Apakah permainan teka-teki yang telah anda mainkan baru-baru ini? Beritahu kami tentang mereka dalam komen di bawah!