Petua dan kiat Huawei P9, P9 lite dan P9 Plus

49

© NextPit

Huawei P9, rakan sejawatannya yang lebih kecil, Huawei P9 lite dan adik beradiknya yang lebih besar, Huawei P9 Plus adalah peranti yang sangat mengagumkan, dengan banyak kuasa dan ciri berguna. Tetapi adakah anda memanfaatkannya sepenuhnya? Ini ialah petua dan helah Huawei P9, P9 lite dan P9 Plus kegemaran kami.

 • Perbandingan Huawei P9 vs P8
 • 7 sebab untuk membeli Huawei P9

Lompat ke bahagian:

Amaran: bukan semua petua dan helah tersedia pada ketiga-tiga peranti, ditambah beberapa hanya tersedia selepas peranti anda dikemas kini kepada Nougat.

Penyesuaian

Dayakan laci apl

Dengan Nougat anda boleh mendayakan laci aplikasi pada P9 dalam beberapa ketikan. Navigasi ke gaya skrin Utama dalam menu Tetapan dan anda sudah selesai!

Lemas apl Huawei P9

Mendapatkan laci apl adalah mudah. / © NextPit

pilih Bahasa anda

Dengan mengakses Tetapan Lanjutan > Bahasa > Tambah bahasa, anda boleh menetapkan lebih daripada satu bahasa sistem. Menetapkan bahasa baharu adalah mudah: anda hanya menggerakkan jari anda ke bahasa yang dikehendaki dan seretnya ke atas senarai.

bahasa P9

Menukar bahasa adalah mudah! / © NextPit

Sesuaikan pemberitahuan

Mengetik Tetapan > Pemberitahuan dan bar Status > Pengurus Pemberitahuan boleh menyesuaikan pemberitahuan setiap aplikasi yang dipasang pada P9 anda.

Gunakan Bantuan Pintar untuk menukar antara muka

Bantuan Pintar Huawei sangat bijak. Ia membolehkan anda menukar antara muka untuk menjadikannya lebih mudah digunakan, jadi sebagai contoh anda boleh menyesuaikan butang navigasi atau mempunyai dok terapung yang memberi anda akses kepada navigasi apabila anda memerlukannya.

Terdapat UI sebelah tangan untuk operasi sebelah tangan, dan terdapat juga sekumpulan pilihan kawalan gerakan. Anda boleh menggunakan Draw untuk memanggil apl dengan melukis huruf pertamanya; Balikkan untuk meredamkan panggilan masuk, atau pemasa dan penggera; atau Condongkan untuk mengalihkan ikon dan widget.

Terdapat banyak pilihan penyesuaian tersembunyi untuk versi P9 yang berbeza. Di bawah anda akan dapati langkah-langkahnya:

 • Butang navigasi: Tetapan > Navigasi.
 • Gaya skrin utama: Tetapan > Gaya Skrin Utama.
 • Saiz Fon: Tetapan > Paparan > Saiz fon.
 • Kecerahan: Tetapan > Paparan > Kecerahan.
 • Suhu warna: Tetapan > Paparan > Suhu warna.
 • Bar status: Tetapan > Pemberitahuan dan Bar Status > Tunjukkan Nama Operator dan Peratusan Bateri.
 • Kertas dinding dan widget: tahan pada tempat kosong pada skrin utama, dan pilih bahagian yang ingin anda sesuaikan daripada yang dipaparkan di bahagian bawah skrin.

Helah lain

Aktifkan arahan suara

P9 bukan sahaja mempunyai kawalan pergerakan. Ia mempunyai kawalan suara juga. Jika anda menghidupkan ciri, anda boleh menjawab atau menolak panggilan dengan menyebut “jawab panggilan” atau “tolak panggilan” dan anda boleh membangunkan peranti anda dengan suara anda. Anda boleh menyesuaikan perintah bangun tidur, yang menyeronokkan, dan anda boleh melatih pengecaman suara supaya lebih baik untuk memahami anda.

Ulasan AndroidPIT huawei p9 3639

Anda tidak perlu menyentuh telefon anda pun: anda boleh menjawab atau menolak panggilan dengan kawalan suara. / © NextPit

Lancarkan WhatsApp dengan melukis huruf W pada paparan

WhatsApp mungkin salah satu aplikasi yang paling kerap anda gunakan pada siang hari. Tetapi ada cara yang membolehkan anda mengaksesnya – dan tiga aplikasi lain – dengan cepat daripada P9 anda. Lukis ‘w’ dan ia akan membuka skrin sembang.

Untuk mengaktifkan ini, pergi ke: Tetapan > Bantuan Pintar > Cabutan Kawalan Pergerakan dan pilih aplikasi yang anda mahukan untuk huruf c, e, saya dan w.

Petua dan helah AndroidPIT IT Huawei P9 0041

Buka WhatsApp dengan menaip ‘w’ pada skrin utama. / © NextPit

Dayakan auto-pembetulan untuk mengelakkan kesilapan

Jika anda menggunakan papan kekunci Swype, Huawei boleh menghalang anda daripada membuat ralat apabila anda menghantar mesej. Buka apl pemesejan, pergi ke papan kekunci dan tekan lama ikon gear kecil di penjuru kiri sebelah bawah. Daripada menu tetapan yang muncul, aktifkan Auto Correct dan anda boleh pergi.

Jadualkan telefon untuk menghidupkan atau mematikan secara automatik

Pergi ke Tetapan > Bantuan Pintar dan hidupkan fungsi hidup/mati kuasa automatik, kemudian tetapkan masa yang anda mahu. Matikan telefon anda secara automatik apabila anda tidak menggunakannya, tanpa perlu risau tentang kehilangan penggera.

Gunakan pembaca cap jari untuk melancarkan apl

Pembaca cap jari pada P9 adalah pantas dan tepat, tetapi mengapa mengehadkannya untuk membuka kunci telefon pintar anda? Anda boleh pergi ke Tetapan > ID Cap Jari dan tetapkannya untuk mengambil foto, menjawab panggilan, menunda penggera dan banyak lagi.

AndroidPIT huawei p9 1456

Lebih daripada sekadar pembaca cap jari. / © NextPit

Optimumkan sistem

P9 mempunyai sistem pengoptimuman terbina dalam yang membolehkan anda menyingkirkan fail sementara yang hanya mengambil ruang. Membuka pengurus aplikasi memberi anda banyak pilihan. Selepas memulakan analisis secara automatik, ketik Optimumkan dan ia selesai dalam beberapa saat sahaja.

Kunci apl dengan PIN

Anda boleh mengunci apl tertentu dengan kod PIN untuk menghalang orang ramai daripada mengintip peranti Huawei anda. Ketik Kunci apl dalam tetapan anda, masukkan PIN anda dan kemudian pilih apl yang ingin anda kunci. Aplikasi sembang, apl galeri foto anda dan apl lain dengan maklumat peribadi tidak perlu dilihat atau digunakan oleh semua orang yang mungkin anda serahkan telefon anda.

Dayakan Wi-Fi+ untuk pengalaman menyemak imbas yang lebih baik

Menggabungkan rangkaian Wi-Fi dan mudah alih boleh menjadikan pengalaman menyemak imbas yang lebih baik. Malah, anda juga harus menetapkan peranti anda untuk menyambung secara automatik ke rangkaian Wi-Fi rumah anda.

Gunakan berbilang tetingkap

Ini adalah ciri yang tiba dengan Nougat. Untuk mengaktifkan mod ini, tekan lama butang multitasking. Pilih bar biru di tengah dan gerakkannya seperti yang dikehendaki, kemudian ketik butang berbilang tugas sekali lagi untuk menutup mod ini.

P9 berbilang tetingkap

Lakukan semuanya sekaligus. / © NextPit

Gunakan dua akaun Facebook dan WhatsApp

Nougat dan EMUI 5.0 membawakan kami satu lagi ciri baharu. Anda kini boleh menggunakan dua akaun Facebook pada satu apl Facebook, dan sama dengan WhatsApp. Ciri baharu ini boleh diaktifkan dalam menu tetapan, tepat di bawah pilihan bateri.

Matikan semua apl, selain daripada satu

Kami sudah biasa membunuh apl dalam penukar tugas, tetapi UI Emosi Huawei menambah ciri berguna: leret ke bawah pada apl dan apabila anda menekan butang Bunuh Semua, ia membunuh segala-galanya kecuali apl itu. Itu amat berguna jika anda memerlukan semua kuasa peranti anda untuk sesuatu yang menuntut seperti permainan.

Aktifkan mod perlindungan mata

Dengan mengalih keluar cahaya biru, anda boleh membaca pada waktu malam tanpa membebankan mata anda. Mod ini kelihatan kekuningan, tetapi anda akan terbiasa dengannya. Mata anda akan berterima kasih kepada anda.

AndroidPIT dan bacaan 1131

Jangan bimbang tentang tidak dapat membaca pada telefon anda dengan selesa pada waktu malam, terdapat mod untuk itu sekarang! / © NextPit

Tambahkan maklumat hubungan anda pada skrin kunci

Pada P9, seperti banyak peranti lain, anda boleh menambahkan maklumat hubungan dan nama anda pada skrin kunci. Pergi ke Tetapan > Skrin kunci dan kata laluan > Tandatangan skrin kunci dan masukkan maklumat anda. Jika peranti anda hilang, orang boleh menggunakan maklumat ini untuk menghubungi anda dan mengembalikannya.

Tandatangan skrin kunci P9

Tambahkan maklumat hubungan anda. / © NextPit

Mod penggunaan satu tangan

P9 mudah dikendalikan, tetapi mod ini boleh menjadikannya lebih mudah apabila anda hanya boleh menggunakan sebelah tangan. Pergi ke Tetapan > Bantuan Pintar > UI satu tangan > Lihat skrin mini. Kemudian hanya luncurkan jari anda pada bar navigasi untuk mendayakannya.

AndroidPIT huawei p9 1414

Menggunakan telefon anda dengan sebelah tangan menjadi lebih mudah. / © NextPit

Mod sarung tangan

Selain mod satu tangan, anda juga boleh menyimpan sarung tangan anda ke teks dalam keadaan sejuk. Pergi ke Tetapan > Bantuan Pintar > Mod sarung tangan. Ia berfungsi untuk kebanyakan jenis sarung tangan, tetapi mungkin bertindak balas secara berbeza bergantung pada fabrik.

Androidpit Ira Efremova Menggunakan telefon pintar pada musim sejuk 2

Tiada lagi menghantar mesej tanpa sarung tangan pada Musim Sejuk! / © Ira Efremova, AndroidPIT

Kamera dan foto

Semak imbas dengan lebih pantas dalam galeri

Huawei telah melakukan kerja yang baik dalam bahagian kamera untuk ketiga-tiga peranti ini dan saya pasti anda telah pun menyimpan banyak foto dalam galeri anda. Jadi apabila anda melihat melalui foto ini mungkin mengambil sedikit masa. Tetapi anda boleh menyemak imbas foto ini dengan mudah dengan gerak isyarat yang mudah.

Buka salah satu foto yang disimpan dalam folder anda dan picitnya. Foto akan mengecil dan kemudian anda boleh meluncurkan jari anda di sepanjang paparan dan menyemak imbas semua foto anda dalam sekelip mata.

Petua dan helah AndroidPIT IT Huawei P9 0007

Semak imbas galeri pantas anda dengan meleret. / © NextPit

Ambil gambar cepat

Jika anda perlu mengambil gambar dengan segera tanpa membuka kunci telefon pintar, anda boleh menggunakan butang kelantangan. Dengan klik dua kali pantas pada butang kelantangan rendah peranti anda, gambar akan diambil serta-merta. Anda tidak akan terlepas satu lagi gambar sempurna sesaat lagi.

 • Apl penyuntingan foto terbaik untuk Android
Petua dan helah AndroidPIT IT Huawei P9 0014

Ambil gambar pantas dengan butang kelantangan. / © NextPit

Ambil tangkapan skrin dengan mengetuk

Mengambil tangkapan skrin pada peranti Android adalah mudah: ambil telefon pintar anda dan pada masa yang sama tekan ke bawah pada kelantangan turun dan butang kuasa. Tetapi ada cara yang membolehkan anda melakukannya dengan lebih pantas: gunakan buku jari anda untuk mengetuk dua kali berturut-turut pada skrin. Agak mudah, bukan?

Cuma pastikan anda mendayakan ini dalam Tetapan anda kemudian tekan Pintar. Pilih Tangkapan skrin pintar dan aktifkannya. Sekarang tutup Tetapan dan ketik skrin dengan buku jari anda.

AndroidPIT IT Petua dan helah Huawei P9 0028 toc toc

Ambil tangkapan skrin dengan mengetuk skrin anda. / © NextPit

Kesan bokeh dalam mod apertur lebar

Inginkan bokeh berkrim? Jika anda bukan jurugambar, anda mungkin tidak tahu istilah itu, tetapi anda pernah melihatnya: ia adalah kesan yang anda perolehi dengan kamera yang bagus apabila subjeknya tajam tetapi latar belakang serta-merta kabur. Kamera P9, P9 lite dan P9 Plus memberikan kesan bokeh yang cukup baik dalam mod apertur lebarnya. Dalam apl kamera, pergi ke mod apertur, ketik perkara yang anda mahu fokuskan dan kemudian tetapkan apertur ke suatu tempat antara f/0.95 dan f/16.

Ulasan AndroidPIT huawei p9 3625

Jika skrin sedikit kebiruan, anda boleh melaraskan suhu warna. / © NextPit

Penapis

Bagi mereka yang suka menukar tangkapan mereka melalui penapis khusus Huawei telah melaksanakan ciri ini di dalam perisian kamera yang sama. Letakkan subjek atau pemandangan yang anda ingin tangkap, dan dengan menekan pada tiga bulatan, anda akan melihat dalam sembilan mod berbeza, setiap satu dengan penapis berbeza digunakan. Ciri yang akan membuatkan anda melangkau satu langkah, untuk mengedit foto di Instagram sebelum menerbitkannya.

Video

Jika anda gemar merakam video menggunakan telefon pintar anda, anda mungkin telah menyedari bahawa, secara lalai, Huawei menetapkan peleraian kepada 1080p FHD (16:9, stereo). Tetapi jika anda ingin mendapatkan yang terbaik untuk video anda, dan anda tidak mempunyai kekangan storan, saya cadangkan anda menetapkannya kepada resolusi maksimum.

Lancarkan apl Kamera, hidupkan video dan buka menu tetapan khusus dengan leret sisi dari kanan ke kiri. Kini anda hanya perlu memilih FHD 1080p (16:9, stereo, 60 fps).

Bateri

Petua Huawei P9, P9 lite, P9 Plus: dapatkan hayat bateri yang lebih lama

Meningkatkan hayat bateri

Skrin besar memerlukan bateri besar yang besar, jadi jika anda mendapati bahawa P9, P9 lite atau P9 Plus anda tidak berjaya sepanjang hari, anda perlu beralih kepada mod penjimatan kuasa. Dalam kes ini, kurangkan tahap kecerahan paparan dan akses kepada menu tetapan untuk mengaktifkan salah satu pelan penjimatan tenaga yang ditawarkan:

 • Mod penjimatan tenaga: menutup tugas pada apl latar belakang, mengurangkan kesan bunyi dan menyekat penyegerakan e-mel di latar belakang. Fungsi bateri Pintar Huawei cuba mengurangkan penggunaan bateri tanpa menjejaskan prestasi dengan jelas.

 • Ultra: disyorkan apabila bateri hampir kosong, hanya memastikan panggilan dan mesej diaktifkan, memutuskan sambungan dari dunia luar. Jika anda tersesat di dalam hutan, dikejar oleh gila dan benar-benar memerlukan bateri anda untuk bertahan lebih lama, mod penjimatan kuasa ultra mengurangkan segala-galanya untuk jangka hayat maksimum.

 • Penjimatan resolusi rendah: mengurangkan resolusi skrin. Penjimatan kuasa ROG mengurangkan resolusi skrin kepada 720 x 1280, yang menurut Huawei memberi perbezaan besar kepada tempoh bateri anda bertahan.

 • Tutup apl selepas skrin kunci: menutup apl di latar belakang secara automatik apabila skrin dimatikan.

bateri p9

Nougat mengubah sedikit pilihan penjimatan bateri. / © NextPit

Melihat data penggunaan bateri anda boleh memberi gambaran tentang berapa banyak kuasa yang digunakan oleh setiap apl yang dipasang pada P9, P9 Lite dan P9 Plus anda, selain anda boleh menetapkan peringatan untuk dimaklumkan apabila sesetengah daripada ini mencapai penggunaan tenaga yang berlebihan.

Adakah anda mempunyai ciri, petua atau helah kegemaran yang kami terlepas? Beritahu kami dalam ulasan.