Petua dan kiat popular untuk memanfaatkan Nova Launcher sepenuhnya

32

© NextPit

Nova Launcher ialah raja pelancar Android. Dengan ciri yang berlimpah, ia adalah cara terbaik untuk menyesuaikan telefon pintar anda. Anda boleh memukau rakan-rakan, mengelirukan yang jahil dan menjimatkan detik berharga, selalunya serentak. Banyaknya pilihan boleh menakutkan, jadi banyak yang sering diabaikan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda tempat untuk mendapatkan Nova Launcher dan menyediakan senarai petua dan helah Nova Launcher yang paling berguna.

Lompat ke:

Muat turun versi terkini Nova Launcher

Nova Launcher sering disebut sebagai aplikasi pembunuh untuk menyesuaikan Android, dan dalam tetapan anda akan menemui pelbagai pilihan untuk memperhalusi pengalaman anda. Bukan itu sahaja, malah ia menawarkan prestasi yang hebat. Jika anda ingin mencuba Nova Launcher secara percuma, cukup mudah untuk mendapatkan dari Gedung Google Play dari butang di bawah.

Anda juga boleh memuat turun versi terkini Nova Launcher dari APKMirror, termasuk versi beta yang belum dikeluarkan. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan fungsi penuh, ia berbaloi untuk mengeluarkan beberapa dolar untuk Nova Launcher Prime.

Nova Launcher Prime

Nota: Menu percubaan, orientasi penatalan, penyesuaian ikon dan Mod Malam tersedia pada versi percuma apl. Untuk selebihnya, anda memerlukan apl berbayar, yang dikenali sebagai Nova Launcher Prime. Kami mengesyorkan Prime, yang hanya di bawah $5 dan berbaloi dengan wang untuk menukar pengalaman Android anda selama-lamanya.

9 ciri mesti cuba Nova Launcher

 1. Folder tersembunyi
 2. Tindakan leret pada apl
 3. Tindakan leret pada skrin utama
 4. Ketik dua kali untuk mengunci
 5. Penatalan lancar
 6. Tambahkan tab laci apl
 7. Gunakan emoji untuk melabelkan tab laci apl anda
 8. Tukar orientasi menatal
 9. Sesuaikan ikon tanpa pek ikon
 10. Gunakan Mod Malam
 11. Ciri eksperimen dan penyahpepijatan

1. Folder tersembunyi

Berikut ialah cara yang bagus untuk mengakses semua apl yang paling biasa anda gunakan dengan cepat dan tanpa mengotori skrin utama anda. Anda boleh membuat folder apl yang tersembunyi, muncul hanya sebagai ikon pilihan anda. Apabila ditekan, ikon akan membuka apl pertama, tetapi apabila anda meleret ke atas, ia akan membuka folder, menunjukkan rangkaian penuh apl berkaitan.

Saya menggunakan ini untuk apl muzik saya, jadi apabila saya menekan ikon fon kepala, Deezer terbuka, tetapi apabila saya meleret ke atas, saya melihat Soundcloud, Pemain Muzik, Deezer, dsb.

Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova ketik dua kali untuk mengunci

Folder tersembunyi menjimatkan ruang dan memberikan akses pantas kepada apl. / © NextPit

 • Untuk menyediakannya, seret apl berkaitan ke dalam folder dahulu seperti biasa.
 • Kemudian tekan lama pada folder dan pilih Edit.
 • Dari sini, anda boleh menekan ikon untuk memilih yang lain, menukar nama folder dan melaraskan tetapan Leret untuk membuka dan Ketik tindakan.
 • Kuis Leret untuk membuka togol ke kanan, dan, daripada menu lungsur turun tindakan Ketik, pilih Item pertama dalam folder.
 • Untuk mata bonus, jadikan folder anda juga telus, dengan membuka Tetapan Nova dan pergi ke Folder > Latar Belakang dan meluncurkan Ketelusan kepada 100 peratus.

2. Leret tindakan pada apl

Cara lain untuk menggunakan tindakan leret ialah membuka apl yang berkaitan dengan apl lain. Saya telah menetapkan ikon kamera untuk membuka apl Galeri apabila saya meleret, contohnya, dan meleret ke atas pada apl Kalendar Google membolehkan saya menambah peringatan (muat turun Peti Masuk Google untuk mengakses ciri ini). Saya juga menggunakan ini untuk membuka Messenger dengan leret ke atas pada ikon apl Facebook.

 • Untuk menyediakan ini, hanya tekan lama pada ikon, pilih Edit
 • Tekan pada pilihan tindakan Leret untuk memilih tindakan yang anda pilih.
Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova ketik dua kali untuk mengunci

Leretan kecil ke atas pada apl kalendar saya membolehkan saya menetapkan peringatan. / © NextPit

3. Leret tindakan pada skrin utama

Anda perlu memanfaatkan sepenuhnya tindakan leret tersebut. Cara terakhir saya menggunakannya ialah dengan menambahkan gerak isyarat leret ke atas pada skrin utama untuk membuka laci aplikasi, leret dua jari ke atas untuk membuka tetapan Nova dan leret dua jari ke bawah untuk membuka Google Now, bersama-sama dengan beberapa yang lain, tetapi anda boleh memilih mana-mana yang paling sesuai dengan anda.

 • Buka saja Tetapan Nova
 • Pergi ke Gerak Isyarat & input dan teliti Gerak Isyarat bahagian dan tentukan tindakan yang anda mahu tetapkan untuk melakukan apa.
Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova ketik dua kali untuk mengunci

Gerak isyarat leret skrin utama menjadikan akses ciri biasa sangat cepat. / © NextPit

4. Ketik dua kali untuk mengunci

Walaupun pilihan ini hanya boleh dimasukkan dalam bahagian di atas, nampaknya patut diserlahkan, kerana ia adalah sesuatu yang sering saya gunakan dan mudah diabaikan.

 • Pergi ke Tetapan Nova
 • Tekan pada Gerak Isyarat & input > Ketik dua kali dan pilih Kunci skrin.

Kini, apabila anda mengeluarkan ketik dua kali pantas pada skrin utama, peranti anda akan dikunci. Jika anda tidak begitu berminat dengan ini, satu lagi aplikasi yang sangat berguna ialah untuk melancarkan aplikasi telefon.

Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova ketik dua kali untuk mengunci

Ketik dua kali untuk mengunci ialah pintasan perisian pantas untuk mengunci peranti anda. / © NextPit

5. Tatal lancar

Jika anda meletakkan widget yang sama pada berbilang skrin pelancar dan menggunakan kesan skrol lap Nova Launcher, ia menghasilkan cara yang benar-benar menggembirakan untuk bergerak antara skrin, dengan widget kekal di tempatnya sepanjang masa. Lihat gif di bawah untuk melihat apa yang saya maksudkan.

 • Untuk yang ini, cuma tambahkan widget yang sama pada semua skrin pelancar anda, kemudian buka tetapan Nova.
 • Pergi ke Desktop > Kesan tatal dan pilih Lap berhampiran bahagian bawah senarai.
Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova ketik dua kali untuk mengunci

Penatalan lancar dengan widget tetap kelihatan hebat. / © NextPit

6. Tambahkan tab laci apl

Laci apl ialah kedai sehenti Android untuk semua apl anda, tetapi bagaimana pula dengan menjadikannya susunan gaya skrin utama yang lebih diskret?

Secara lalai dalam Android, laci apl ialah satu halaman, tetapi dengan Nova Launcher, anda boleh menambah tab tambahan padanya yang boleh anda leret ke kiri dan kanan untuk menatal. Namakan tab anda mengikut kategori, cth, Internet, Muzik dan Kerja, dan isikannya dengan apl berkaitan. Ia menjadikan pencarian apl tertentu lebih mudah, terutamanya apabila telefon anda merupakan aplikasi metropolis yang sibuk.

tab laci aplikasi pelancar androidpit nova 7

Gunakan tab laci apl untuk menjadikan apl anda lebih teratur. / © NextPit

 • Buka Tetapan Nova dan pergi ke laci Apl & widget.
 • Di sini, pastikan bar Tab didayakan, kemudian pergi ke bawah halaman ke kumpulan Laci.
 • Pada halaman ini, anda boleh menambah tab tambahan dengan menekan tanda tambah di penjuru kanan sebelah atas.

Sebaik sahaja anda menyediakan tab anda, anda boleh memilih sama ada apl hanya muncul dalam tab yang anda letakkan atau dalam tab apl utama juga dengan menekan lama pada tab di bahagian atas, memilih Tab Edit. ., dan kemudian memilih atau menyahpilih apl Keep dalam tab apl utama.

7. Gunakan emoji untuk melabelkan tab laci apl anda

Mempunyai tab laci apl memang bagus, tetapi anda boleh membuat persediaan lebih bersih dengan menggunakan emoji papan kekunci dan bukannya perkataan untuk melabelnya.

 • Pergi ke Tetapan Nova > Laci apl & widget > Kumpulan laci
 • Tekan pada ikon pensel di sebelah mana-mana tab.
 • Dalam tetingkap Edit, tekan pada nama tab dan, pada papan kekunci, navigasi ke emoji pilihan anda (anda mungkin perlu menggunakan aplikasi papan kekunci selain daripada lalai anda untuk mengakses emoji, atau sekurang-kurangnya emoji yang anda mahukan).
 • Seperti sebelum ini, pastikan anda telah mendayakan bar Tab pada halaman laci Apl & widget.
Petua dan helah pelancar AndroidPIT nova tab laci apl emoji

Pastikan anda mendayakan bar Tab untuk menggunakan emoji untuk melabel tab laci apl anda. / © NextPit

8. Tukar orientasi menatal

Satu lagi petua laci apl: beralih antara menatal menegak dan mendatar antara senarai apl anda.

 • Untuk melakukan ini, hanya tahan lama di mana-mana pada paparan.
 • Apabila menu tetapan muncul di bahagian bawah sebelah kanan, tekan padanya.
 • Pilih Laci aplikasi & widget > Gaya laci aplikasi kemudian pilih paparan yang anda mahukan.
 • Dan itu sahaja – kembali ke laci apl anda dan cuba!
laci aplikasi pelancar nova2

Beralih antara menatal laci aplikasi menegak dan mendatar dengan Nova Launcher. / © NextPit

9. Sesuaikan ikon tanpa pek ikon

Salah satu pilihan terbaik yang disediakan oleh pelancar ialah keupayaan untuk menukar ikon aplikasi – ia boleh merombak rupa dan rasa telefon pintar anda sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pada Nova Launcher anda tidak perlu menggunakan pek ikon untuk berbuat demikian. Anda kini boleh menyesuaikan bentuk, saiz dan label ikon (teks di bawah apl) walaupun anda tidak mempunyai Nova Launcher Prime terima kasih kepada ikon Adaptive. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 • Buka Tetapan Nova dan pergi ke Lihat & rasa
 • Ketik pada Gaya Ikon. Di sana, anda akan menemui pilihan ikon Adaptive, yang akan membolehkan anda memilih daripada enam bentuk ikon yang mungkin, termasuk Sistem, Bulat, Petak dan banyak lagi. Tatal dan tandakan Bentuk semula ikon warisan, jika anda mahu semua ikon anda mempunyai bentuk yang seragam.
 • Tatal ke bawah dan anda juga akan menemui pilihan untuk melaraskan animasi ikon penyesuaian dan menormalkan saiz ikon.

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mencipta bentuk ikon tersuai anda sendiri (daripada tetapan ikon Suaian) jika tiada pratetap mengikut keinginan anda. Bermain dengan nilai menghasilkan hasil yang menarik, seperti yang anda boleh lihat daripada ikon berbentuk lemon saya dalam tangkapan skrin di bawah.

ikon bentuk semula nova

Ikon penyesuaian adalah hebat! / © NextPit

Pilihan penyesuaian tidak berakhir di sana! Anda juga boleh menukar gaya ikon individu dengan mengetik, menahan dan memilih pilihan edit. Setelah menu edit dibuka, hanya ketik pada ikon sekali lagi. Anda kemudian boleh memilih gaya untuknya daripada pek ikon yang tersedia, tema terbina dalam atau bahkan menggunakan foto.

 • Syurga penyesuaian: pek ikon terbaik untuk Android
perubahan ikon individu nova

Tidak suka ikon kamera One UI? Mengubahnya! / © NextPit

Menyesuaikan teks di bawah ikon atau mengalih keluarnya sepenuhnya juga merupakan pilihan pada Nova Launcher. Pergi ke laci Apl, kemudian Reka Letak Ikon. Dari situ anda boleh menukar fon, warna dan saiz teks. Ia juga membolehkan anda menambah bayang pada label ikon dan memilih sama ada anda mahu teks dimuatkan dalam satu baris atau tidak. Dengan semua pilihan ini, pek ikon tidak lagi penting.

10. Mod malam

Jika anda tidak sabar menunggu Android Q memperkenalkan mod gelap seluruh sistem, anda masih boleh melepaskan pandangan anda dengan ciri mod Malam yang disediakan oleh Nova Launcher. Hanya pergi ke Tetapan Nova dan kemudian Mod Malam. Dari sana, anda boleh menggunakan tema gelap pada bar carian, laci aplikasi, ikon laci dan folder anda. Bahagian yang terbaik ialah anda boleh menjadualkan suis ke mod Malam mengikut waktu matahari terbit dan terbenam setempat.

mod malam pelancar nova

Mod malam menjimatkan mata dan walaupun ia tidak seluruh sistem, ia masih bagus. / © NextPit

11. Ciri eksperimen dan nyahpepijat

Petua terakhir ini adalah untuk pengguna Nova Launcher profesional di luar sana. Saya tidak sering menggunakan ini, tetapi ia mungkin berguna untuk menggunakannya.

 • Anda boleh mengakses menu rahsia, yang mengandungi ciri percubaan dan pilihan penyahpepijatan, dengan menahan butang Kurangkan Kelantangan semasa dalam Tetapan Nova.
 • Setelah anda menahannya selama satu atau dua saat, pilihan baharu dipanggil Labs harus tersedia di bahagian bawah menu.
 • Jika anda mendapati menu ini menakutkan dan berbahaya semasa membuka kunci, tekan lama butang Kelantangan Naik untuk mengeluarkannya semula.
Menu makmal petua dan kiat pelancar AndroidPIT nova

Menu Labs ialah sejenis telur paskah Nova Launcher. / © NextPit

Petua bonus:

Kedua-dua versi percuma dan berbayar Nova Launcher kini menawarkan Pintasan Sesame. Anda perlu memasang apl berasingan, yang kemudiannya disepadukan dengan pelancar untuk belajar daripada anda dan membuat pintasan berguna dalam apl. Contohnya, dengan 1 atau 2 ketikan, anda akan dapat membuka sembang WhatsApp yang paling kerap anda, atau tetapan yang biasa digunakan. Ia disertakan dengan penyepaduan API ke Spotify, YouTube, Gmail, Peta, Slack, Reddit, Telegram dan berbilang apl lain. Hanya pasang dari pautan di bawah, kemudian pergi ke Nova Settings dan Sesame Shortcuts untuk menyesuaikannya.

Adakah anda tahu mana-mana ciri lain yang perlu digunakan oleh pengguna Nova Launcher? Beritahu kami dalam ulasan.