Petua dan petua penting untuk Spotify semua orang harus tahu

9

© NextPit

Spotify adalah salah satu perkhidmatan penstriman yang paling popular. Apl Android penuh dengan ciri, tetapi tidak semuanya kelihatan serta-merta. Manfaatkan lebih banyak perkhidmatan penstriman anda dengan petua kami dan untuk muzik Spotify.

Pintasan:

Berapakah kos Spotify?

Tarif Spotify Percuma Premium Keluarga pelajar
Harga / bulan Percuma 9.99 € 14.99 € 4.99 €
Fasa ujian 30 hari
Mengiklankan Tidak ya ya ya
Main balik luar talian Tidak ya ya ya
Kualiti bunyi

128 kBit/s (Pemain web)

sehingga 160 kBit/s melalui Apl

320 kBit/s 320 kBit/s 320 kBit/s
Peranti setiap akaun 1 aliran serentak 1 strim serentak, 3 peranti luar talian 1 strim serentak, 3 peranti luar talian 1 strim serentak, 3 peranti luar talian
Nota Kocok Main Sahaja Pengguna PlayStation boleh mendapat dua bulan ujian Sehingga 5 akaun premium bebas Pendaftaran universiti perlu

Anda boleh menggunakan Spotify secara percuma. Walau bagaimanapun, edisi percuma dikurangkan secara besar-besaran dalam skop fungsinya. Jadi anda tidak boleh mengetik trek individu untuk memainkannya. Sebaliknya, hanya ada artis atau main balik kocok khusus senarai. Anda juga akan mendengar iklan antara lagu. Untuk menghapuskan sekatan ini dan sekatan lain secara kekal, Keahlian Premium diperlukan.

  • Cara membatalkan langganan Spotify Premium anda

Edit Senarai Main Spotify

Untuk masa yang lama, apl mudah alih Spotify tidak mempunyai ciri mudah: anda tidak boleh mengedit senarai main dan menukar kedudukan lagu. Hanya menambah dan mengalih keluar lagu boleh dilakukan. Sementara itu, Spotify telah menambah senarai. Ketik pada tiga mata dan kemudian ketik Edit Senarai Main. Kini anda boleh mengalih dan mengalih keluar lagu sesuka hati.

senarai main spotify tipps bearbeiten

Anda kini boleh mengedit senarai main. / © Tangkapan Skrin: AndroidPIT

Gunakan Spotify di luar talian: mainkan lagu yang dimuat turun

Penstriman muzik menggunakan volum data. Berapa banyak daripadanya bergantung pada bilangan dan kualiti lagu yang anda strim di jalan raya. Terima kasih kepada tetapan lalai, Spotify tidak menggunakan sebarang volum data apabila digunakan di luar talian.

penggunaan data spotify

Spotify tidak menggunakan volum data mudah alih anda semasa di luar talian. / © NextPit

Jika anda ingin membenarkan penstriman mudah alih, anda boleh menghidupkan Muat turun menggunakan selular. Tahap kualiti trek membolehkan anda mengawal jumlah penggunaan data yang anda perlu jangkakan. Kira antara 1 MB (kualiti biasa) dan 4 MB (kualiti melampau) seminit.

  • Apl penstriman muzik terbaik untuk Android

Menyimpan data Spotify pada kad memori

Memuat turun senarai main atau album Spotify untuk akses luar talian ialah latihan mudah: Hanya ketik Muat turun dalam paparan masing-masing. Kerana jika telefon pintar anda hanya mempunyai sedikit ruang storan yang tinggal, muzik akan berakhir pada kad memori jika boleh. Semak tetapan Spotify untuk melihat sama ada sasaran storan yang betul dipilih.

Autoplay Spotify: berguna atau menjengkelkan?

Jika anda tertanya-tanya mengapa lagu yang tidak diketahui tiba-tiba dimainkan di penghujung senarai main, anda mungkin telah mengaktifkan ciri Automain. Dalam tetapan, anda boleh menamatkan perkara yang sedang berlaku. Malangnya, Spotify suka melupakan tetapan ini apabila kemas kini apl sedang berjalan.

automain spotify tipps

Autoplay Spotify: tidak semua orang menyukai pengesyoran automatik. / © Tangkapan Skrin: AndroidPIT

Bagaimana untuk menyekat artis

Apabila anda mendengar senarai main yang dijana secara automatik, Spotify mungkin mencadangkan artis yang anda tidak tahan. Jika anda pergi ke tapak web dan klik pada tiga titik di sudut kanan atas, anda boleh memilih untuk tidak memainkannya lagi dan ia tidak akan muncul dalam senarai main untuk anda. Anda boleh menyahsekat mereka dengan cara yang sama kemudian. Jika anda belum melihat pilihan dalam apl anda, bersabarlah, Spotify baru sahaja mula melancarkan ciri itu sebentar tadi.

  • Spotify tidak lama lagi akan membenarkan anda menyekat artis yang anda tidak suka

Tidur dengan Spotify

Adakah anda suka tertidur dengan muzik atau buku audio? Kemudian fungsi ini adalah sesuatu untuk anda. Jika anda menggunakan pemasa tidur, Spotify tidak akan berjalan sepanjang malam. Jika anda memainkan lagu atau senarai main, anda boleh mengetik pada tiga titik di atas dan kemudian pilih pemasa tidur dan tetapkan masa yang diingini. Selamat Malam.

Urus akses apl

Adakah anda suka Shazam? Perkhidmatan yang mendengar persekitaran untuk mengenal pasti lagu? Shazam boleh menambah lagu yang dikesan pada senarai main Spotify dengan segera, tetapi memerlukan akses kepada akaun Spotify anda. Terdapat banyak penyepaduan sedemikian dan anda harus menyemak dari semasa ke semasa untuk melihat aplikasi mana yang mengakses akaun Spotify anda. Dengan satu klik anda boleh membatalkan akses.

Carian disasarkan dengan fungsi carian lanjutan

Anda sedang mencari lagu tertentu oleh artis, tetapi hanya ingat satu perkataan daripada tajuknya? Tiada masalah. Di Spotify, anda hanya menggunakan carian lanjutan. Mula-mula, masukkan artis dan kemudian perkataan daripada tajuk yang anda ingat. Kini anda akan melihat semua lagu artis di mana perkataan yang anda masukkan muncul dalam tajuk. Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan entri OR dan NOT.

Jika anda sedang mencari album artis dari masa tertentu, hanya masukkan nama artis dan kemudian tahun: 2008, sebagai contoh, atau tahun mana yang anda cari.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah “Spotify terganggu”.

Dapatkan mesej: “Main semula Spotify terganggu”? Mesej ralat agak cetek kerana akaun Spotify anda hanya memainkan satu aliran pada satu masa. Adakah anda mempunyai Amazon Echo atau Google Home di ruang tamu anda yang mungkin telah diaktifkan oleh ahli keluarga? Kemudian anda mempunyai penjelasan yang paling mungkin.

Telefon pintar terbaik untuk Spotify

Spotify berfungsi dengan mana-mana telefon pintar, sudah tentu, tetapi sesetengahnya sangat sesuai untuk perkhidmatan penstriman. Di atas semua itu, telefon pintar anda harus mempunyai penguat audio berkualiti tinggi. Terutamanya dengan peranti yang murah, selalunya hanya barangan standard digunakan. Tetapi terdapat juga telefon pintar untuk audiophiles, jadi LG G8 ThinQ mempunyai Hifi-Quad-DA-Converter.

  • Gunakan helah mudah ini untuk menjadikan muzik Spotify anda lebih baik

Adakah anda lebih cenderung menggunakan fon kepala Bluetooth? Kemudian anda harus memastikan bahawa telefon pintar menggunakan aptX sebagai contoh atau sekurang-kurangnya dilengkapi dengan Android 8.x Oreo. Sejak versi Android ini, OS Google menyokong codec audio berkualiti tinggi – sudah tentu, fon kepala anda perlu mengenalinya juga.

Spotify untuk Telefon Pintar yang lebih lama

Dengan Spotify Lite, penyedia penstriman juga menawarkan aplikasi untuk telefon pintar yang lebih lama. Penggunaan data juga dijangka berkurangan dengan varian Lite. Anda memerlukan sekurang-kurangnya Android 4.3, tetapi tiada akaun premium. Ia kini boleh didapati di Kedai mainan.

AndroidPIT Jessica LG V30 0631

Telefon pintar anda sepatutnya mempunyai kualiti audio yang baik. / © NextPit

Tebus baucar Spotify

Salah satu kaedah pembayaran untuk Spotify ialah kod kupon. Melalui ini, anda boleh mengakses model pembayaran prabayar. Ini ada kelebihan dan kekurangan. Kelebihannya ialah akses premium berbayar anda tidak diperbaharui secara automatik. Kelemahannya ialah anda tidak dibenarkan menggunakan tempoh percubaan, jadi anda membayar harga penuh dari hari pertama.

Spotify: petua lanjut?

Apakah penemuan anda mengenai penggunaan Spotify? Apakah ciri praktikal yang anda temui yang ingin anda perkenalkan kepada pembaca APIT yang lain? Beritahu kami dalam ulasan!