Petua dan Trik Amazon Fire TV: 11 Ciri Tersembunyi tentang Streamer TV Amazon

8

Jika anda ingin mengakses apl seperti Netflix, Amazon Prime Video dan Hulu, sukar untuk mengalahkan barisan peranti Fire TV Amazon. Daripada menonton filem dan TV langsung kepada bermain permainan pada skrin besar, peranti Fire OS Amazon ialah cara terbaik untuk membina sistem hiburan anda.

Amazon Fire TV (Generasi Ke-2) ialah kotak reka bentuk tipis yang dihentikan pada tahun 2018, digantikan dengan barisan produk Fire TV Stick yang sentiasa berkembang, didorong terutamanya oleh kejayaan Fire TV Stick Gen Ke-2 pada 2016. Amazon juga menjual Fire TV TV Cube. Hari ini, anda mempunyai beberapa pilihan Amazon Fire TV Stick daripada Klasik hingga 4K, dan petua serta kiat yang dibincangkan di sini harus berfungsi untuk mana-mana versi Fire TV, Fire TV Stick, Fire Cube atau loket Api lama. Secara visual, setiap model mungkin kelihatan berbeza pada skrin anda daripada beberapa tangkapan skrin yang ditunjukkan di bawah.

Selama bertahun-tahun, Amazon telah mengemas kini model dan reka bentuknya dengan tweak yang berguna, termasuk pilihan untuk mengawal kuasa dan kelantangan TV anda terus dari alat kawalan jauh. Sementara itu, mereka juga telah menambah baik perisian mereka untuk kelihatan lebih bersih berbanding sebelum ini, jadi anda boleh mencari filem yang ingin anda tonton dan terus beraksi. Memasang Kodi pada Fire Stick hanyalah satu lagi perkara hebat yang boleh anda lakukan, bersama-sama dengan banyak aplikasi pihak ketiga yang lain.

Berikut ialah sembilan ciri tersembunyi/separa tersembunyi untuk peranti Amazon Fire TV.

1. Cara Menggunakan Menu Pintasan TV Kebakaran

Kajian Amazon Fire TV: Setiap butang alat kawalan jauh mempunyai klik yang positif dan berkualiti tinggi

Jika anda bosan menavigasi ke menu “Tetapan” setiap kali anda perlu meletakkan Fire TV anda untuk tidur (tiada pilihan hidup/mati tersedia), terdapat kaedah pantas yang disertakan Amazon secara lalai. Menu pintasan pada Fire Stick anda menjadikan navigasi pantas dan apabila anda tahu di mana hendak melihat, ia adalah sesuatu yang anda akan gunakan sepanjang masa.

 1. Tekan dan tahan butang ikon “Rumah”.
 2. Menu timbul “Tetapan Pantas” muncul dan memaparkan pilihan biasa, termasuk Tidur, Pencerminan, Tetapan dan Apl, bergantung pada model anda.

2. Cara Menggunakan Tablet Amazon Anda sebagai Skrin Kedua

Jika anda mempunyai tablet Amazon Fire, anda boleh menggunakannya sebagai skrin kedua untuk menonton kandungan di Amazon Prime atau menavigasi sekitar Fire Stick anda. Anda juga boleh menolak kandungan ke tablet anda, bermakna anda boleh menikmati Fire TV anda walaupun orang lain menggunakan TV sebenar.

Seperti semua yang lain pada kotak media Amazon, ia agak mudah untuk disediakan.

 1. Pastikan Fire Tablet dan Fire TV Stick/Cube anda disambungkan ke rangkaian yang sama, termasuk jalur (2.4GHz/5 GHz).
 2. Pada Tablet Api anda, buka menu “Tetapan”.
 3. Seterusnya, pilih “Skrin Kedua” daripada pilihan untuk membolehkan peranti berfungsi sebagai paparan kedua.

3. Cara Mencerminkan Tablet Api Anda ke TV Anda

Kajian Amazon Fire HD 10in

Tablet Fire HD yang lebih baharu, seperti Fire HD 8 dan 10, menyediakan akses mudah kepada fungsi pencerminan.

Cara paling mudah untuk mengenal pasti sokongan pencerminan pada peranti anda: Jika tablet Fire anda termasuk pilihan “Pencerminan Paparan” yang terdapat di bawah “Paparan & Bunyi”, ia menyokong ciri tersebut.

Begini cara untuk mencerminkan tablet Fire anda ke TV, Firestick atau Fire Cube anda.

 1. Pastikan tablet Fire, TV, Firestick atau Fire Cube anda disambungkan ke rangkaian yang sama.
 2. Pada tablet Fire anda, leret ke bawah dari atas, kemudian pilih “Tetapan.”
 3. Pilih “Paparan & Bunyi”, kemudian ketik pada “Pencerminan Paparan.”
 4. Pilih TV anda, Fire TV Stick atau Fire Cube daripada senarai yang dipaparkan. Tablet anda mula mencerminkan pada peranti.

Untuk menghentikan pencerminan ke TV, Firestick atau Cube, apa yang anda perlu lakukan ialah leret ke bawah dari atas dan pilih “Berhenti Mencerminkan”. Prosesnya semudah itu.

4. Cara Mendayakan Kawalan Ibu Bapa untuk Memastikan Anak Anda Selamat

Memasang Kodi Chromecast

Amazon membenarkan anda meletakkan Kawalan Ibu Bapa pada akaun Amazon Prime Instant anda atau apl yang dipasang pada peranti Fire TV anda. Pilihan ini menghalang anak anda daripada mengakses kandungan yang tidak sesuai, dan ini juga bermakna anda tidak akan menerima sebarang pembayaran mengejut.

Walaupun tetapan peringkat peranti untuk Kawalan Ibu Bapa akan meliputi semua kandungan Amazon pada peranti anda, anda masih perlu menetapkan sekatan untuk apl lain seperti Netflix.

5. Cara Memperluas Storan Dalaman Anda untuk Permainan, Video dan Apl

Sebagai standard, Amazon’s Fire TV Cube (2nd Gen. 2019) dilengkapi dengan storan dalaman 16GB, manakala Fire TV Stick 4K dan 4K Max termasuk 8GB.

Walaupun jumlah ruang pada Firesticks dan Fire TV Cube mungkin kedengaran munasabah, mana-mana pengguna Fire TV yang serius akan mendapati bahawa ia diisi dengan agak cepat. Syukurlah, Fire TV Cube membolehkan anda memasangkan batang USB atau pemacu untuk memindahkan ke atas permainan dan apl anda atau memasang apl baharu padanya. Anda tidak boleh melakukan perkara yang sama dengan mudah dengan dongle TV Api 2018 lama atau mana-mana Stick TV Api. Kabel USB OTG diperlukan, dan anda perlu mengalihkan fail ke batang USB luaran atau pemacu secara manual.

Untuk meningkatkan storan pada Firestick atau Fire Cube anda, anda memerlukan batang USB 3.0 (bukan 2.0) yang diformatkan kepada FAT32, atau Fire TV anda akan memadamkan segala-galanya apabila ia memformatkannya.

 1. Setelah batang USB atau pemacu dipasang, pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Aplikasi.”
 3. Seterusnya, klik pada “Urus Aplikasi yang Dipasang” untuk memindahkan kandungan ke peranti storan USB.

6. Cara Menyambung Fon Kepala Bluetooth

Adakah anda tahu bahawa Fire TV menyokong fon kepala Bluetooth? Jika anda tidak melakukannya, anda lakukan sekarang. Prosesnya mudah sahaja.

 1. Pastikan fon kepala anda sedia untuk dipasangkan, kemudian pilih “Tetapan” pada peranti Fire TV anda.
 2. Seterusnya, tatal ke atas dan pilih “Pengawal dan Peranti Bluetooth.”
 3. Di bawah “Peranti Bluetooth Lain”, anda boleh memilih dan menyambungkan fon kepala anda secara automatik ke Fire TV, Fire TV Stick atau Fire TV Cube anda. Bersabarlah. Ia mungkin mengambil masa beberapa minit untuk memaparkan peranti Bluetooth.

7. Cara Memastikan Skrin Utama Anda Kemas

Jika anda tidak suka kekacauan pada skrin utama anda, anda boleh mengalih keluar masukan daripada bahagian “Apl Yang Digunakan Baru-baru Ini” serta kawasan lain. Reka bentuk yang lebih baharu menggunakan tatal mendatar (navigasi karusel gelongsor), jadi tidak banyak yang perlu dibersihkan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh mengalih keluar beberapa lakaran kecil daripada senarai tertentu untuk mengurangkan panjangnya.

 1. Navigasi ke item yang ingin anda alih keluar daripada mana-mana bahagian karusel gelongsor tetapi jangan pilihnya.
 2. Ketik butang “ikon hamburger” (Menu) pada alat kawalan jauh Fire TV anda.
 3. Pilih “Alih Keluar daripada Senarai” atau “Alih Keluar daripada Terbaharu,” bergantung pada lokasi entri.

Nota: Jika item tidak boleh dialih keluar, seperti yang disenaraikan dalam “FILEM DAN TV PERCUMA IMDb” atau “SARAN NETFLIX”, anda tidak akan melihat pilihan “Alih keluar daripada Senarai”. Tiada apa yang boleh anda lakukan.

Pada masa ini, mulai 19 Feb. 2022, anda boleh mengalih keluar masukan daripada bahagian berikut:

 • Apl Yang Digunakan Baru-baru ini
 • Filem Perdana Kami Rasa Anda Akan Suka
 • Mana-mana bahagian “Kami Fikir Anda Akan Suka” lain yang muncul pada skrin Utama

Bahagian karusel gelongsor lain mungkin wujud bergantung pada penggunaan peranti Fire anda. Selain itu, karusel ditukar/kemas kini dengan kerap, jadi ia tertakluk kepada variasi, seperti menambah karusel untuk Sukan Olimpik, Cuti, dsb.

8. Cara Membuat Screensaver Diperibadikan

Untuk menambah penyelamat skrin tersuai pada peranti Fire TV anda, muat naik satu set imej ke Pemacu Awan Amazon anda. Pastikan anda memilih akaun yang sama yang didaftarkan pada akaun Fire TV anda. Anda mendapat 5GB storan secara percuma hanya untuk menyediakan storan awan, jadi itu adalah banyak ruang untuk memuat naik beberapa imej berkilat untuk menghiasi skrin besar yang cantik itu apabila peranti Fire TV tidak aktif.

Untuk mengakses imej, pergi ke tab “Foto” pada peranti Fire TV anda, kemudian semak imbas foto yang dimuat naik untuk menetapkan beberapa sebagai penyelamat skrin anda.

 1. Muat naik beberapa imej ke Amazon Cloud Drive anda (mesti sepadan dengan akaun Amazon Fire TV yang digunakan pada peranti anda).
 2. Akses “Tetapan” pada peranti Fire anda.
 3. Pilih “Paparan dan Bunyi.”
 4. Pilih “Penjimat Skrin”, kemudian pilih “Penjimat Skrin Semasa.”
 5. Pilih “Kenangan Harian,” “Foto Anda” atau “Foto Terbaharu.” Jika anda menambahkan sebarang folder tersuai pada Pemacu Awan Amazon anda, ia juga muncul dalam senarai sebagai pilihan.

9. Cara Memasang Apl daripada Laman Web Amazon

amazon_fire_tv_tips_and_tricks_web_app_store

Menavigasi jalan anda melalui Appstore Amazon di Fire TV boleh menjadi perit, terutamanya jika anda tergesa-gesa. Tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh pasang apl pada peranti Fire TV anda terus dari tapak web Amazon? Pastikan anda menggunakan penapis di sebelah kiri untuk menghantar apl yang serasi untuk Firestick tertentu anda.

Dengan sama ada menyemak imbas katalog dalam talian Amazon atau menavigasi terus ke apl yang anda inginkan, anda akan dapat membelinya dan menolaknya ke peranti Fire TV anda, selagi ia dipautkan ke akaun Amazon tempat anda membeli apl tersebut.

10. Dapatkan Filem & Rancangan Percuma Dengan Amazon Freevee

Anda mungkin pernah mendengar tentang keupayaan Fire TV untuk menstrim kandungan percuma. Tetapi, apa yang anda mungkin tidak tahu ialah Amazon membangunkan aplikasinya sendiri untuk membenarkan pengguna menstrim filem & TV secara percuma. Anda boleh memasang Aplikasi Freevee pada Fire TV anda menggunakan gedung aplikasi peranti.

11. Gunakan Telefon Pintar Anda sebagai Alat Jauh

Sama ada anda telah tersalah letak alat kawalan jauh atau anda ingin bermain gurauan pada seseorang yang menonton kandungan pada Fire TV mereka, Amazon menawarkan aplikasi untuk peranti mudah alih yang membolehkan anda mengawal peranti itu sama seperti alat kawalan jauh.

Anda perlu menyambungkan Fire TV dan telefon pintar anda ke rangkaian WiFi yang sama terlebih dahulu. Kemudian, pasang apl Fire TV pada telefon pintar anda. Selepas anda melakukan langkah persediaan, anda tidak perlu risau tentang tersalah letak alat kawalan jauh Fire TV anda.

Seperti yang anda lihat di atas, model Fire Stick Amazon menawarkan banyak ciri dan faedah yang menarik. Peranti boleh disesuaikan dan universal untuk muzik, filem, rancangan, permainan, gambar, apl, kertas dinding, organisasi kandungan dan banyak lagi! Cuba beberapa ciri di atas!