Petua WhatsApp: Cara berkongsi ‘Lokasi langsung’ anda dalam masa nyata

7

© WhatsApp

Ia sudah berfungsi pada kedua-dua Peta Google dan apl iOS Cari Rakan saya. Kami, sudah tentu, bercakap tentang berkongsi lokasi anda dalam masa nyata. Sehingga kini, hanya boleh menghantar lokasi semasa anda melalui WhatsApp. Tetapi, sejak pertengahan Oktober 2017, anda boleh berkongsi lokasi langsung anda dengan rakan kongsi sembang. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan ciri ini di bawah.

  • Semua ciri WhatsApp terbaharu
  • Cara menghalang apl daripada mengakses lokasi anda

Menghantar lokasi anda dalam masa nyata pada WhatsApp berfungsi secara berbeza ke Peta Google atau Cari Rakan saya. Ia dilakukan dari skrin sembang, sama seperti memilih foto galeri atau data lain untuk dihantar. Hanya masukkan sembang dengan orang atau kumpulan yang ingin anda kongsi lokasi anda, dan kemudian klik pada klip kertas dalam baris input.

  • Cara berkongsi lokasi anda pada Android

Dalam tetingkap berikut, anda memilih lokasi anda. Anda kemudiannya perlu menetapkan had masa untuk tempoh ciri ini akan aktif. Anda boleh memilih antara 15 minit, satu jam atau lapan jam. Tiada pilihan untuk berkongsi lokasi anda secara kekal.

WhatsApp Live Standort 1a

Anda boleh berkongsi lokasi langsung anda dengan mengklik pada klip kertas pada medan input, kemudian ikon pin lokasi. / © NextPit

Oleh kerana ciri ini telah diaktifkan pada bahagian pelayan pada pertengahan Oktober, mengemas kini apl pada telefon anda tidak diperlukan. Jika anda tidak mempunyai pilihan untuk berkongsi lokasi langsung anda, maka bersabarlah. Sebagai alternatif, tanya rakan perbualan anda di WhatsApp untuk lokasi langsung, jika mereka mempunyai pilihan. Anda kemudiannya boleh berkongsi lokasi anda dalam masa nyata selepas itu. Memandangkan lokasi masa nyata dijamin oleh penyulitan hujung ke hujung, ia harus dilindungi daripada akses oleh pihak ketiga.

Live Standort WhatsApp teilen

Mesej daripada perkongsian lokasi masa nyata kelihatan seperti ini. / © NextPit

Perkongsian lokasi langsung WhatsApp dengan langkah pantas:

  • Buka sembang dengan orang yang ingin anda kongsikan lokasi anda
  • Klik pada klip kertas
  • Pilih lokasi
  • Klik pada ‘Kongsi lokasi langsung’
  • Tetapkan tempoh anda berkongsi lokasi langsung anda (15 minit, satu jam atau lapan jam)
  • Tambahkan mesej jika anda mahu, kemudian klik hantar
  • Untuk berhenti berkongsi, buka sembang dan ketik ‘Berhenti berkongsi’

Apa pendapat anda tentang ciri ini? Beritahu kami dalam ulasan sama ada anda fikir ia berguna atau tidak, dan jangan lupa untuk menyemak petua dan helah WhatsApp yang lain ini.

Sumber:
WhatsApp