Ralat: Messenger Anda Tidak Dapat Membalas Perbualan Ini – Cara Membetulkan

31

Facebook Messenger membolehkan anda kekal berhubung dengan rakan dan keluarga anda atau bertemu orang baharu dengan beberapa klik mudah. Itulah sebabnya ia boleh mengecewakan jika anda tiba-tiba tidak dapat membalas perbualan lagi. Jika anda tidak pasti apa yang boleh menyebabkan ralat ini muncul, anda telah datang ke tempat yang betul. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab anda menerima mesej “Anda tidak boleh membalas perbualan ini” dan perkara yang boleh anda lakukan mengenainya.

Mengapa Anda Tidak Dapat Membalas Perbualan Messenger?

Anda mungkin menerima mesej ralat “Anda tidak boleh membalas perbualan ini” atas beberapa sebab. Apabila cuba mengetahui yang mana satu di sebalik isu ini, anda perlu melihat perkara berikut:

 • Jenis kandungan yang anda kongsi di Facebook
 • Bahasa yang anda gunakan dalam mesej anda
 • Hubungan anda dengan penerima

1. Mesej Anda Bertentangan dengan Piawaian Komuniti Facebook

Berkongsi kandungan yang bertentangan dengan Facebook Standard Komuniti ialah salah satu sebab paling biasa anda boleh disekat daripada membalas perbualan.

Standard Komuniti ialah peraturan yang menyatakan perkara yang dibenarkan dan tidak dibenarkan di Facebook. Matlamatnya adalah untuk memastikan perkhidmatan di tempat yang selamat. Piawaian adalah berdasarkan maklum balas daripada pakar bidang dan pengguna Facebook.

Apabila Facebook mengenal pasti kandungan yang melanggar peraturan ini, ia biasanya akan dialih keluar. Jika kandungan dikongsi dalam perbualan Pengutus Mesej, pengguna yang mengongsinya mungkin akan dihukum dan disekat buat sementara waktu daripada membalas perbincangan.

Jika anda ingin memastikan kandungan anda mengikut Piawaian Komuniti, anda harus mengelak daripada melakukan perkara berikut:

 • Termasuk bahasa yang menghasut atau memudahkan keganasan yang serius
 • Berkongsi maklumat peribadi atau sulit tentang diri anda atau orang lain
 • Menganjur, memudahkan, mempromosi atau mengaku melakukan aktiviti jenayah yang bertujuan untuk orang, haiwan, harta benda atau perniagaan
 • Menggunakan bahasa yang bertujuan untuk membuli atau mengganggu individu
 • Berkongsi kandungan yang menggambarkan atau menggalakkan keganasan
 • Dengan sengaja menipu atau mengeksploitasi orang lain untuk mendapatkan wang

Kami mencadangkan anda menyemak Piawaian Komuniti sepenuhnya jika anda percaya mesej anda tidak termasuk dalam mana-mana kategori yang disenaraikan.

2. Mesej Anda Ditanda sebagai Spam

Sistem keselamatan Facebook mungkin menandakan mesej anda sebagai spam, menghalang anda daripada menghantar lebih banyak untuk tempoh tertentu. Sekatan ini boleh berlaku jika anda telah melakukan mana-mana perkara berikut:

 • Menghubungi pengguna dengan kandungan yang tidak diingini
 • Menghantar mesej pukal
 • Menghantar mesej dengan pautan yang berlebihan
 • Menyiarkan imej atau pautan yang berlebihan ke garis masa seseorang
 • Menghantar banyak permintaan rakan kepada orang yang anda tidak kenali secara peribadi

Selain daripada Meta menghalang anda daripada menghantar mesej, penerima juga boleh menandakannya sebagai spam. Akibatnya, mereka akan dianggap tidak diingini.

Nota: Menghantar mesej kepada orang yang anda tidak kenali boleh menggesa mereka melaporkannya sebagai spam, jadi anda harus mengelakkannya seboleh-bolehnya.

Sentiasa gunakan nama yang anda gunakan dalam kehidupan seharian untuk memastikan orang yang anda hantar mesej dapat mengenali anda.

3. Penerima Menyekat Anda

Jika perbualan anda dengan pengguna Facebook tiba-tiba terhenti, mereka mungkin telah menyekat anda. Malangnya, Facebook tidak akan memaklumkan anda dalam apa cara sekalipun jika ini berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat cara untuk mengetahui sama ada anda telah disekat. Cuba yang berikut:

 • Cari nama mereka dalam senarai rakan anda
 • Tag mereka dalam siaran
 • Jemput mereka ke kumpulan atau acara
 • Cari siaran mereka dalam suapan anda
 • Taipkan nama mereka ke dalam bar carian

Jika anda datang dengan tangan kosong, pengguna mungkin telah menyekat anda.

4. Anda Menyekat Penerima

Kemungkinan lain ialah anda telah menyekat pengguna yang anda cuba hantar mesej. Ini mungkin telah berlaku lama dahulu; pengguna mungkin juga telah menukar maklumat mereka sejak kenalan terakhir anda. Nasib baik, ada cara cepat untuk menyemak siapa yang telah anda sekat di Facebook.

Apabila menggunakan aplikasi mudah alih, lakukan perkara berikut:

 1. Ketik ikon “hamburger” di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 2. Tatal ke “Tetapan & Privasi.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Cari bahagian “Khalayak dan keterlihatan” atau “Privasi”, bergantung pada penyemak imbas mudah alih anda.
 5. Ketik “Menyekat.”
 6. Semak senarai pengguna anda yang disekat.

Jika anda menggunakan Pelanggan web Facebookikuti langkah ini untuk melihat sama ada anda menyekat pengguna yang ingin anda mesej:

 1. Klik ikon “profil” anda di bahagian atas sebelah kanan untuk memaparkan menu lungsur.
 2. Pergi ke “Tetapan & Privasi.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Navigasi ke tab “Menyekat” pada anak tetingkap kiri.
 5. Cari bahagian “Sekat pengguna”.
 6. Tekan butang “Edit”.
 7. Klik pada pilihan “Lihat senarai disekat anda”.

Anda boleh kembali dengan cepat menghantar mesej kepada pengguna dengan mengetik butang “Nyahsekat” di sebelah nama mereka.

Kembali ke Berbual dalam Masa Yang Cepat

Melanggar Piawaian Komuniti atau menghantar mesej yang dianggap sebagai spam boleh menjadi satu kesilapan yang jujur. Facebook amat menyedari hakikat ini, jadi mereka menjadikan larangan menghantar mesej sebagai perkara sementara. Apa yang anda perlu lakukan untuk mengelakkan sekatan yang serupa pada masa hadapan ialah menjauhi kandungan yang mungkin membawa anda dalam masalah. Walau bagaimanapun, jika penerima yang dimaksudkan telah menyekat anda, menyambung dari tempat yang anda tinggalkan akan merangkumi lebih banyak rundingan.

Pernahkah anda menerima mesej “Anda tidak boleh membalas perbualan ini”? Adakah anda berjaya menghantar mesej kepada pengguna itu pada akhirnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.