Reality Pro akan menjadi alat dengar Realiti Campuran Apple pertama yang memasuki pasaran

5

© NextPit

Walaupun Apple diramalkan akan mengumumkan iPhone 14 bersama-sama dengan Watch Series 8 dan Airpods Pro 2 semasa acara Far Out pada hari Rabu, set kepala realiti campuran pertama Apple tidak mungkin disebut. Sebaliknya, peranti AR/VR pertama yang digelar sebagai Apple Reality Pro mungkin akan diperkenalkan pada tahun 2023.

TL;DR

  • Apple sedang mengusahakan tiga set kepala AR/VR.
  • Peranti pertama dipanggil Reality Pro.
  • Realiti campuran Apple Reality Pro akan dilancarkan pada 2023.

Alat dengar realiti campuran Apple

Pada surat berita terbarunya, Mark Gurman dari Bloomberg berkongsi pandangan baharu tentang platform Realiti Apple. Dikatakan bahawa pada masa ini terdapat tiga set kepala dalam pembangunan. Reality Pro dengan nama kod N301 ialah MR boleh pakai pertama yang akan tiba pada awal tahun depan. Dijangka peranti itu akan setanding dengan Quest Pro Meta yang tidak diumumkan. Selain itu, pengganti Reality Pro adalah versi yang lebih ringan dengan nama dalaman N602.

Set kepala MR ketiga ialah peranti realiti tambahan yang bermaksud ia lebih dekat dengan cermin mata pintar daripada bahagian kepala yang besar. Jika berlaku, ini akan bersaing dengan Glasses 2 Google yang akan datang yang sudah digoda. Malangnya, sumber itu menambah bahawa ia masih akan mengambil masa beberapa tahun sebelum ia akan siap untuk pengguna.

Dari segi harga, Reality Pro Apple disasarkan untuk pengguna awal dan pembangun. Syarikat gergasi Cupertino tidak menjangka ia akan menjadi peranti pengguna arus perdana kerana harga yang berlebihan yang dibawa oleh kos komponen yang tinggi. Akhir sekali, semua peranti Apple premium ini akan dijalankan pada rOS tersuai (OS realiti) syarikat.

Meta Quest Pro CAD memberikan reka bentuk akhir

Render set kepala realiti campuran Meta Quest Pro / © SadlyInReality: Brad Lynch

Saingan Reality Pro akan dilancarkan pertama kali pada 2022

Sebaliknya, Meta dijadualkan memperkenalkan set kepala realiti campuran premium seterusnya pada bulan Oktober. Harga Meta Quest Pro telah dikhabarkan bernilai sekitar $1500 untuk kit lengkap dengan pengawal dan pad pengecasan. Tambahan pula, spesifikasi yang disenaraikan termasuk cip Snapdragon XR2, 12 GB RAM, dan kanta pancake bersama-sama dengan paparan QLED resolusi tinggi.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Bloomberg