Revolusi AI: Google melancarkan Bard ke dalam carian sebagai alternatif kepada ChatGPT

12
© NextPit oleh Irina Efremova

ChatGPT OpenAI telah menjadi sensasi berikutan penampilan pertamanya. Tetapi ia kini menghadapi persaingan sengit daripada Google. Gergasi carian telah mengumumkan AI perbualannya yang dipanggil Bard dan akan dikuasakan oleh LaMDA atau Model Bahasa untuk Aplikasi Dialog syarikat. Google merancang untuk menyepadukan Bard ke dalam Carian Google dalam beberapa minggu akan datang.

Melalui a catatan blog, Sundar Pichai milik Alphabet sendiri memperkenalkan perkembangan terkini yang telah dibuat oleh syarikat dalam bidang AI. Walau bagaimanapun, tumpuan kali ini adalah pada Google Bard baharu. Perkhidmatan chatbot baharu atau AI generatif adalah setanding dengan ChatGPT, yang juga merupakan saingan terbesar yang dimilikinya pada masa ini, kedua-duanya adalah berdasarkan model bahasa yang besar.

  • Jangan terlepas: Cara membetulkan “Ok Google” tidak berfungsi

Ketua Pegawai Eksekutif menambah bahawa Bard akan mendapatkan data daripada web untuk memberikan jawapan atau pandangan yang lebih mendalam kepada pengguna. Keupayaan model bahasa yang besar akan digunakan untuk memperhalusi maklumat sebelum membentangkannya dalam format yang lebih mudah difahami atau di luar hasil carian web asas yang anda perolehi.

Bilakah anda boleh mencuba Bard melalui Carian Google

Bard berada di peringkat percubaan tetapi mereka memberi akses awal kepada pembangun dan penguji sebelum dilancarkan sepenuhnya kepada orang ramai. Walaupun ia dalam fasa ujian, hasil yang dihasilkan akan dibentangkan dalam reka bentuk kotak teks di atas pautan dan kad web. Pengguna akan mengawal keputusan dengan memberikan ibu jari ke atas atau ke bawah serta pilihan untuk menjana jawapan lain.

AI perbualan Google dipanggil Bard

Contoh hasil carian Google Bard / © Google; Edit oleh NextPit

Versi model ringan LaMDA akan memberi kuasa kepada Bard, yang akan memerlukan kapasiti pengkomputeran yang kurang supaya ia boleh digunakan kepada julat pengguna yang lebih luas. Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa LaMDA terlibat dalam kontroversi AI di mana salah seorang pembangun mendakwa bahawa model bahasa Google mewujudkan perasaan atau kesedarannya sendiri.

  • Baca juga: Bosan menulis ucapan Krismas? Biarkan ChatGPT menjalankan tugas!

Bard lwn ChatGPT—Anda menyebelahi siapa?

Bard ialah saingan langsung kepada ChatGPT popular dari OpenAI. Yang terakhir ini sedang berjalan sebagai perkhidmatan percuma tetapi OpenAI berhasrat untuk menawarkan pelan berasaskan langganan pada $20 sebulan. Salah satu penyokong utama, Microsoft, juga merancang untuk menambah ChatGPT ke dalam enjin carian Bingnya, yang merupakan langkah yang serupa dengan apa yang Google lakukan dengan Bard tetapi pada Carian.

Adakah anda fikir Google mempunyai kelebihan yang lebih besar dalam menjadikan Bard sebagai AI perbualan yang berjaya pada masa hadapan? Dan bagaimanakah anda akan menggunakan chatbots dalam kehidupan seharian anda? Beritahu kami pendapat anda.

Sumber:
Google