Sambungan satelit Apple akan tiba di Watch Pro?

7

© NextPit, DenPhotos / Shutterstock.com

Apple amat dijangka memperkenalkan sambungan satelit yang dinanti-nantikan dengan iPhone 14. Malangnya, teknologi itu tidak akan tersedia pada Watch Series 8 Pro baharu tahun ini. Sebaliknya, ciri menyelamatkan nyawa baharu dianggarkan akan tiba pada model Watch Pro generasi akan datang menurut laporan terkini.

TL;DR

  • Watch 8 Pro Apple yang akan datang tidak akan mendapat teknologi sambungan satelit baharu.
  • Ciri ini boleh tiba pada Watch Pro generasi seterusnya.
  • Hanya iPhone 14 yang akan mendapat manfaat daripada sambungan yang dinaik taraf baharu.

Mark Gurman dari Bloomberg menggandakan dakwaannya sebelum ini bahawa iPhone 14 akhirnya akan datang dengan sambungan baharu melalui surat berita baharunya. Pembocor terkenal itu juga telah menyebut bahawa jam tangan pintar Apple premium yang akan datang tidak akan mendapat kelebihan yang sama. Walau bagaimanapun, syarikat Cupertino boleh menghantarnya dalam versi Watch Series Pro yang akan datang.

  • Jangan ketinggalan: Cara mencari jam tangan pintar Galaxy yang sesuai untuk anda

Sebab-sebab perpindahan itu tidak dinyatakan. Tetapi terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kelewatan dalam ciri tiba lewat pada Watch Pro. Salah satunya ialah komponen perkakasan penting yang diperlukan masih belum matang untuk Watch Pro. Tambahan pula, Apple mungkin bergantung pada perkhidmatan satelit yang boleh memanfaatkan iPhone paling banyak pada permulaannya.

Acara Apple 2022 Jauh

Acara iPhone Apple seterusnya akan diadakan pada 7 September / © Apple

Sambungan satelit langsung Apple telah menjadi perhatian sejak sekian lama tetapi hanya dihidupkan semula oleh pakar terkenal selepas ciri tersebut hilang secara ketara pada iPhone 13. Syarikat itu dilihat menggunakan teknologi berasaskan satelit untuk membolehkan komunikasi antara pihak berkuasa dan pengguna semasa kecemasan, dan dalam situasi di mana liputan selular tiada. Sebaliknya, ini ialah versi ditingkatkan bagi fungsi kecemasan SOS semasa pada kedua-dua iPhone dan Siri Jam Tangan.

Selain itu, SpaceX dan T-Mobile telah melancarkan inisiatif baharu yang menggunakan kaedah yang sama untuk melayani pengguna di zon mati. Walau bagaimanapun, kedua-duanya akan menggunakan spektrum 5G yang terakhir yang menghilangkan keperluan untuk cip tersuai pada peranti sebelum komunikasi akan disampaikan. Tidak jelas pendekatan mana yang boleh memberikan penyelesaian yang lebih berkesan.

Apple dijadualkan memperkenalkan iPhone 14 bersama-sama dengan Watch Series 8 dan AirPods Pro 2 minggu depan. Adakah anda fikir ciri sambungan yang lancar akan menjadi titik jualan utama telefon pintar dan boleh pakai pada masa hadapan? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Bloomberg