Samsung Galaxy Z Foldables: Perubahan nama kerana Rusia?

67

© NextPit

Apabila Samsung akan memperkenalkan Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Z Flip 4 pada acara Unpacked pada 10 Ogos, mungkin terdapat kejutan untuk semua orang. Ini berkaitan dengan nama peranti: Khabar angin yang berlegar menunjukkan kemungkinan perubahan nama.

  • Galaxy Z Fold 4 dan Z Flip 4 boleh diperkenalkan sebagai Galaxy Fold 4 dan Galaxy Flip 4.
  • Sebab penamaan semula itu dikatakan berpunca daripada perang pencerobohan Rusia terhadap Ukraine.
  • Surat “Z” digunakan sebagai simbol anti-Ukraine oleh tentera Rusia.

Kebocoran dan khabar angin tidak akan berhenti secara tiba-tiba sebelum acara Unpacked Samsung pada 10 Ogos di mana kita akan melihat Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Z Flip 4 yang baharu. Sekarang, pembocor SnoopyTech mendakwa di Twitter bahawa butiran kecil tetapi halus mungkin berubah pada kedua-dua peranti:

Tiada lagi Z kerana Rusia?

Apabila kali terakhir kami melaporkan tentang kebocoran, kebanyakannya melibatkan warna baharu atau perubahan reka bentuk alat lipat—atau mengenai perkakasan baharu yang dijangkakan. Tetapi kini, buat pertama kalinya, kami mendengar bahawa walaupun nama telefon pintar Galaxy boleh dilipat mungkin berubah. Jika pembocor itu betul, Samsung akan menggugurkan surat itu “Z” untuk kedua-dua nama model.

  • Baca juga: Ulasan Galaxy Z Flip 3—lebih daripada sekadar ikon fesyen
aufgeklapptes Galaxy Lipat
Alat lipat pertama Samsung, Galaxy Fold, tidak mempunyai huruf itu “Z” dalam namanya. / © NextPit

Ini bukan tayangan perdana, kerana Galaxy Fold pertama telah muncul tanpa surat itu “Z”. Samsung kemudiannya memperkenalkan surat itu kerana ia secara intuitif menunjuk kepada watak boleh lipat peranti tersebut.

Walau bagaimanapun, ia akan sama difahami jika Samsung kini melakukan sebaliknya. Sebabnya: Surat itu “Z” digunakan oleh tentera Rusia di Ukraine, di mana perang pencerobohan Putin masih berkecamuk. “Z” telah lama ditubuhkan sebagai simbol anti-Ukraine di kalangan penyokong setia Putin di Rusia dan juga di luar Rusia.

  • Baca juga: Ulasan Samsung Galaxy Z Fold 3—Samsung masuk sepenuhnya dan menang

Samsung boleh memberi penghormatan kepada perkembangan ini dengan mengalih keluar surat itu. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ini hanya khabar angin setakat ini, yang tidak semestinya bermakna ia benar. Walau bagaimanapun, dua perkara bercakap untuknya:

  • Tidak setiap siri Samsung menerima surat dalam namanya. Siri Galaxy Note sudah wujud tanpa memerlukannya.
  • Di Ukraine dan negara Baltik lain, Samsung sudah mengeluarkan surat itu “Z” daripada pembungkusannya pada bulan Mac.

Minggu depan, Samsung akan memperkenalkan peranti boleh lipat Galaxy baharu sebagai tambahan kepada jam tangan pintar baharu. Sehingga itu, kami tidak boleh berbuat apa-apa selain membuat spekulasi mengenai nama kedua-dua model itu. Tulis kepada kami dalam ulasan tentang perkara yang anda fikir lebih berkemungkinan.

Melalui: Netzwelt