Sekiranya Anda Menggunakan VPN Percuma?

26

VPN (Rangkaian Peribadi Maya) menjadi lebih popular berbanding sebelum ini pada tahun 2021. Jika anda tidak mahu membayar untuk privasi, adakah perkhidmatan VPN percuma berbaloi untuk digunakan?

Pada masa ini, sebarang perlindungan adalah lebih baik daripada tiada perlindungan, tetapi seperti biasa, terdapat lebih daripada itu.

Perkhidmatan VPN percuma muncul sepanjang masa, tetapi terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum mendaftar dan menggunakannya.

 • Jika produk itu percuma, anda adalah produknya.
 • Tidak semua perkhidmatan VPN dicipta sama.
 • Banyak bergantung pada berapa banyak anda menggunakan VPN.
 • Ketekunan wajar adalah penting jika anda menggunakan produk percuma

Sekiranya anda menggunakan VPN percuma? Sebelum membuat keputusan, sila ambil perhatian perkara berikut.

Adakah perkhidmatan VPN percuma berbaloi untuk digunakan2

Jika Produk Percuma, Anda Adalah Produk

Infrastruktur VPN memerlukan banyak wang untuk disediakan dan dijalankan. Apl VPN perlu dibuat, pelayan VPN perlu dibina, diselenggara dan dikendalikan. Pautan data masuk dan keluar dari pusat data VPN perlu dibayar dan keseluruhan operasi perlu diurus dan dijalankan. Semua itu memerlukan wang. Duit yang banyak.

Jika anda tidak membayar untuk perkhidmatan itu, siapa?

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Dengan banyak perkhidmatan VPN percuma, anda membayar, cuma bukan secara tunai. Data penyemakan imbas dijual kepada pihak ketiga, iklan disiarkan dan banyak tindakan anda akan dijejaki oleh kuki yang ingin memasarkan dan mengiklankan kepada anda. Sekarang tidak semua perkhidmatan VPN percuma akan melakukan ini, tetapi wang itu harus datang dari suatu tempat.

Tidak Semua Perkhidmatan VPN Percuma Dicipta Sama

Seperti yang dinyatakan, VPN memerlukan banyak wang untuk dibuat dan dijalankan, dan tidak semua pakaian mempunyai jenis belanjawan yang diperlukan untuk menjalankan perkhidmatan peringkat teratas. Terdapat beberapa kompromi yang diperlukan dalam perkhidmatan VPN sewa yang lebih rendah. Anda perlu menggunakan penyulitan yang lapuk atau lemah seperti PPTP atau WPA. Kadangkala anda tidak boleh mengakses tapak web HTTPS, dan sesetengahnya mempunyai had data atau berjalan sangat perlahan pada waktu puncak.

Mengapa pengendali VPN tidak membenarkan anda menggunakan HTTPS? Kerana ia disulitkan, dan mereka tidak boleh menjual data untuk mendapatkan wang mereka kembali.

Beberapa perkhidmatan VPN percuma terkemuka dikendalikan oleh syarikat yang sah, beberapa daripadanya turut menawarkan VPN premium. Selalunya ini datang dengan kompromi lain seperti had data, ketidakupayaan untuk memilih destinasi anda sendiri atau menggunakan protokol yang lapuk atau bocor. Sesetengah perkhidmatan VPN percuma bahkan tidak menawarkan pilihan untuk OpenVPN, yang merupakan satu-satunya protokol yang benar-benar selamat sekarang.

Anda benar-benar perlu berbelanja dengan berhati-hati jika anda ingin menggunakan VPN percuma.

Banyak Bergantung pada Berapa Banyak Anda Menggunakan VPN

Jika anda mahu VPN memintas geoblocking atau menjalankan sedikit klien torrent, perkhidmatan VPN percuma bukan untuk anda. Kebanyakannya akan mempunyai had data atau had laju, yang mana kedua-duanya tidak sesuai untuk penstriman atau torrents.

Kelemahan lain ialah anda akan terhad kepada destinasi IP yang boleh anda pilih. Ini boleh menjejaskan percubaan anda untuk memintas penyekatan geografi kerana destinasi mungkin tidak mempunyai akses kepada kandungan yang anda cari.

Usaha Wajar adalah Penting jika Anda Menggunakan Produk Percuma

Setakat ini, saya telah melukiskan gambaran yang meremehkan perkhidmatan VPN percuma, dan memang betul. Mereka adalah jawapan yang lebih rendah kepada soalan penting. Namun, jika anda membeli-belah dengan berhati-hati dan hanya memerlukan VPN untuk melayari web sekali-sekala, mereka boleh mempunyai tempat pada komputer anda.

Walau bagaimanapun, beberapa program VPN yang kurang dikenali telah didapati mengandungi kejutan buruk dalam bentuk perisian pengintip.

Adakah perkhidmatan VPN percuma patut digunakan3

Jadi Perkhidmatan VPN Percuma Apa yang Perlu Saya Gunakan?

Malangnya, perkhidmatan VPN percuma boleh menyebabkan kos anda lebih tinggi daripada langganan kepada perkhidmatan yang lebih bereputasi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan yang percuma dan agak selamat.

Beberapa VPN percuma dengan ulasan yang baik adalah TunnelBear, Windscribedan PrivateTunnel. Walaupun masing-masing mempunyai had berbanding VPN premium, tiada satu pun yang mempunyai perisian pengintip yang boleh dikesan, sambungannya agak pantas dan setiap satunya mudah digunakan. Terdapat banyak perkhidmatan VPN percuma lain di luar sana, jadi perbatuan anda mungkin berbeza-beza. Sekali lagi, BERHATI-HATI.

Perlu diingat bahawa sesetengah VPN menawarkan percubaan percuma. Jika anda baru dalam dunia VPN, anda patut mencuba perkhidmatan berbayar untuk sekurang-kurangnya tempoh percubaan percuma. Dalam bahagian seterusnya, kami akan membincangkan cara menggunakan VPN dengan percubaan percuma. Anda boleh mencuba perkhidmatan tersebut selama 30 hari tanpa risiko, dan jika anda memutuskan untuk mengekalkannya, anda akan mendapat VPN yang bereputasi pada harga yang rendah. Jika anda tidak suka, minta wang anda kembali (kami cuba, ia berkesan).

Cara Menggunakan VPN

Menyediakan VPN adalah mudah pada kebanyakan peranti untuk pengguna teknologi biasa. Jika anda tahu cara memasang perisian atau aplikasi, maka anda boleh menyediakan VPN.

Berikut ialah cara menggunakan VPN pada peranti anda:

Cara Menggunakan VPN pada PC

 1. Daftar untuk ExpressVPN percubaan tanpa risiko.
 2. Muat turun sama ada versi Windows atau Mac ExpressVPN. Log masuk dan klik pada ‘Persediaan.’
 3. Klik pada pilihan Windows. Kemudian, salin kod pengaktifan ke papan keratan PC anda.
 4. Tampalkan pautan pengaktifan ke dalam apl ExpressVPN.
 5. Kini, anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghidupkan/mematikan perkhidmatan VPN anda serta menukar lokasi pelayan.

Cara Menggunakan VPN pada iPhone dan Telefon Android

Langkah-langkahnya hampir sama tanpa mengira OS telefon pintar anda. Begini cara menggunakan ExpressVPN pada telefon anda:

 1. Daftar untuk VPN seperti ExpressVPN
 2. Muat turun aplikasi ExpressVPN daripada Gedung Google Play atau App Store Apple. Log masuk, atau dapatkan kod pengaktifan daripada tapak web ExpressVPN seperti yang kami lakukan di atas.
 3. Ketik ikon kuasa untuk menyambungkan VPN. Anda juga boleh mengetik kotak ‘Lokasi Semasa’ untuk memilih lokasi baharu.

Kami menyukai pilihan ini kerana anda boleh menguji VPN berbayar. Jika anda tidak menyukainya, anda boleh mendapatkan semula wang anda dalam 30 hari pertama. Kemudian anda boleh melakukan ujian epal-ke-epal anda sendiri untuk melihat sejauh mana perbandingan VPN berbayar yang lebih komprehensif dan selamat.

Jika anda sedang mencari arahan yang melepasi PC atau peranti mudah alih anda, maka anda juga mungkin ingin menyemak cara menyediakan VPN pada Firestick. Jika anda ingin mendapatkan arahan yang mungkin lebih rumit, lihat panduan kami tentang menyediakan VPN pada Xbox atau Playstation 4.