Sembang kumpulan isyarat: Bagaimana untuk menentukan siapa yang boleh menghantar mesej

8
© Arkitek Farknot / Shutterstock.com

Signal kini membolehkan anda mengawal siapa yang boleh menghantar mesej dalam sembang kumpulan. Ini amat berguna jika anda ingin memberikan mesej atau maklumat yang dipilih dengan cepat kepada orang tertentu. Anda akan dapat melantik pentadbir dan mengehadkan penghantaran mesej kepada pentadbir sahaja. NextPit akan menunjukkan kepada anda dengan tepat cara ciri baharu ini berfungsi dalam arahan berikut.

Pada September 2021, ciri baharu telah diperkenalkan dalam pemesej segera Signal, yang sepatutnya memberikan keselesaan tambahan, terutamanya untuk pentadbir sembang kumpulan. Ini kerana ini adalah mengenai memutuskan sama ada semua orang dalam kumpulan mempunyai kebenaran untuk mengarang dan menghantar mesej, atau hanya pentadbir dalam kumpulan itu.

Fungsi ini berguna jika anda ingin menghalang maklumat penting anda daripada hilang dalam kumpulan yang lebih besar kerana semua orang bersembang pada masa yang sama, dan selalunya perbualan bertindih berlaku. Walau bagaimanapun, anda kini boleh menggunakan sembang kumpulan sebagai saluran siaran tulen.

Memandangkan ini adalah ciri yang agak baharu, terdapat dua sekatan yang perlu anda ketahui:

  • Ciri ini hanya akan berfungsi dalam apl Android buat masa ini, kerana ia tidak tersedia pada iOS pada masa ini.
  • Anda perlu memasang versi terkini (5.22.8).

Jika anda telah menanda kedua-dua kotak, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk melakukannya:

Bagaimana untuk mengkonfigurasi kebenaran dalam kumpulan

isyarat kebenaran mesej sembang kumpulan

Beginilah cara anda mendiamkan sembang kumpulan! / © NextPit

  1. Pastikan anda menggunakan versi terkini Signal. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dalam Tetapan di bawah Bantuan.
  2. Jika tidak, pasang kemas kini ke versi 5.22.8 dalam Gedung Google Play.
  3. Lancarkan kumpulan sembang yang dikehendaki.
  4. Ketik pada ikon tiga titik di penjuru kanan sebelah atas dan pergi ke tetapan Kumpulan.
  5. Tatal ke bawah ke Kebenaran dan pilih item menu.
  6. Ketik Hantar mesej.
  7. Dalam tetingkap berikutnya yang muncul, anda kini boleh memilih daripada pilihan “Pentadbir sahaja” dan “Semua ahli”. Pilih “Hanya pentadbir” dan sahkan pilihan anda dengan mengetik OK.

Kini, hanya anda sebagai pentadbir boleh menghantar mesej. Orang lain dalam kumpulan itu juga akan melihat maklumat yang sepadan di bahagian bawah tetingkap sembang yang memberitahu mereka bahawa hanya pentadbir dibenarkan membuat siaran.

Walaupun terdapat inovasi yang menarik, Signal masih terus ketinggalan dalam populariti berbanding apl pemesejan segera yang lain. Itu memalukan kerana kedua-dua perbandingan Signal vs Threema dan perbandingan Signal vs Telegram menunjukkan bahawa mesej segera ini mempunyai banyak tawaran. Malah, Signal tidak perlu takut di belakang WhatsApp. Ini terpakai bukan sahaja untuk keselamatan tetapi juga dari segi fungsi.

  • Baca lebih lanjut: Selamat tinggal, WhatsApp! Helo, Pengutus Isyarat: Cara membuat suis

Terdapat cukup alasan yang cukup untuk sekali lagi bertanya siapa antara kami dalam komuniti NextPit yang menggunakan Signal? Jangan ragu untuk mengundi dan beritahu kami dalam ulasan jika anda menyukai mesej segera ini secara umum dan, khususnya, ciri baharu ini. Juga, jangan ragu untuk membuat cadangan jika anda ingin melihat ciri lain penghantar segera dijelaskan.


Adakah anda menggunakan penghantar segera Isyarat?