“Sembunyikan E-mel saya” pada iOS 15: Begini caranya

33
© NextPit

Dengan iOS 15, telefon pintar Apple boleh menyembunyikan alamat e-mel anda secara pilihan apabila anda log masuk ke tapak web atau perkhidmatan. Untuk melakukan ini, iPhone menjana alamat e-mel pakai buang dan memajukan mesej masuk ke akaun lalai anda. NextPit menunjukkan kepada anda cara menggunakan ciri iOS 15.

Untuk lebih banyak petua & kiat iOS 15 dan butiran, serta gambaran keseluruhan barisan iPhone, lihat artikel di bawah:

  • iOS 15: Semua ciri dan semua yang anda perlu ketahui
  • Perbandingan iPhone 2021: spesifikasi, harga, tawaran dan banyak lagi!

Di samping gambar kucing yang jelas tidak mencukupi, spam e-mel mungkin merupakan gangguan internet terbesar. Menurut sumber yang ditinjau, spam menyumbang lebih separuh daripada trafik e-mel global pada tahun 2020. Dengan iOS 15, Apple membawa ciri pada iPhone anda yang akan melindungi anda daripada jutawan putera Nigeria.

Di manakah penderma yang murah hati dari Afrika mendapatkan alamat e-mel anda?

Biasanya penyebabnya ialah beberapa perkhidmatan, forum atau tapak web yang lebih kecil yang pangkalan datanya yang penuh lubang dicuri, atau yang hanya mempunyai alamat e-mel anda dalam teks biasa di tempat awam. Dengan iOS 15, anda kini boleh membuat alamat palsu untuk setiap perkhidmatan dan Apple akan memajukan mel masuk kepada anda. Dan jika anda pernah mendapat apa-apa spam luar, mudah untuk menghapuskannya. Itulah cara ia berfungsi!

NextPit Apple iPhone 13 Pro 13

Bukan sahaja iPhone 13 dan iPhone 13 Pro, tetapi juga model lama dengan iOS 15 menawarkan ciri untuk menyembunyikan alamat e-mel. / © NextPit

Sembunyikan alamat E-mel saya: Perkara yang anda perlukan

Melindungi alamat e-mel peribadi anda pada iOS 15 agak mudah. Apa yang anda perlukan ialah:

Dengan versi standard iCloud yang disertakan dengan Apple ID anda, menyembunyikan alamat e-mel anda malangnya tidak boleh dilakukan.

Sembunyikan alamat E-mel saya dalam Safari: Begini caranya

Setelah anda memenuhi keperluan, anda akan melihat pilihan baharu semasa mendaftarkan akaun baharu dalam Safari: Sembunyikan E-mel Saya. Apabila anda memilih pilihan ini, Apple menjana alamat e-mel unik hanya untuk anda dan perkhidmatan ini. Kemudian anda akan melalui proses ikut serta berganda biasa untuk membuat akaun anda – dan anda telah selesai.

NextPit sembunyikan penyemak imbas e-mel saya

Mengklik pada butang “Sembunyikan Alamat E-mel” dalam papan kekunci iOS akan membawa anda ke dialog ini – yang, dengan cara itu, tidak boleh di tangkap skrin untuk melindungi privasi anda. / © NextPit

Jika pendaftaran dengan alamat pakai buang berjaya, anda akan menerima pemberitahuan dalam peti mel anda. Jika anda mendapat spam pada masa hadapan atau perkhidmatan itu mengganggu anda dengan pemberitahuan yang tidak terkira banyaknya, anda boleh menyahaktifkan alamat e-mel. Anda boleh melakukan ini pada iPhone anda di bawah ID Apple > Sembunyikan iCloud > Sembunyikan E-mel Saya atau melalui penyemak imbas dalam tetapan iCloud.

Anda juga boleh menjana alamat e-mel baharu secara manual dalam tetapan. Ini berguna, sebagai contoh, jika anda memerlukan alamat untuk notis awam atau sebagainya.

sembunyikan tetapan icloud e-mel saya

Sembunyikan alamat e-mel anda: Anda boleh mengurus alamat pakai buang anda dalam tetapan iCloud. / © NextPit

Lindungi alamat E-mel dalam apl: Lama, tetapi juga berguna

Veteran Apple telah mengetahui ciri untuk melindungi alamat e-mel untuk beberapa lama. Kembali ke iOS 13, Apple memperkenalkan keupayaan untuk menyembunyikan alamat e-mel anda apabila anda “Log masuk dengan Apple” dalam apl. Jadi, jika anda tidak mahu memberikan butiran hubungan anda kepada perkhidmatan tertentu, anda harus memilih untuk log masuk dengan Apple daripada log masuk melalui Google, Facebook & Co.

Berapa banyak spam yang anda dapat? Dan betapa pentingnya melindungi alamat e-mel anda kepada anda? Adakah anda teruja dengan ciri iOS 15 baharu dan mungkin sudah menggunakannya? Saya menantikan maklum balas anda dalam komen!

Baca lebih lanjut:

  • Ulasan iPhone 13: Menapis resipi biasa
  • Kajian iPhone 13 Pro: Apakah nombor malang?