Senarai Generasi dan Model iPad

12

Apple biasanya mengeluarkan sekurang-kurangnya satu generasi iPad baharu setiap tahun. Dengan begitu banyak produk yang tersedia, mudah untuk kehilangan jejak semua yang Apple tawarkan dalam jabatan iPad. Ini mungkin mengecewakan jika anda ingin membeli salah satu daripada peranti berguna ini. Nasib baik untuk anda, kami telah menyusun senarai semua produk iPad yang tersedia untuk membantu menyelesaikan sebarang kekeliruan tentang pilihan anda.

Teruskan membaca untuk mendapatkan gambaran keseluruhan lengkap tentang generasi dan model iPad.

Perbezaan Antara Generasi iPad

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa Apple terus mengeluarkan generasi iPad baharu setiap tahun. Jawapannya agak mudah. Setiap model generasi iPad baharu lazimnya menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada model sebelumnya.

Apple secara amnya tidak terlalu mengganggu aspek fizikal. Syarikat itu mungkin menambah warna baharu atau mengubah suai saiz peranti, tetapi reka bentuk keseluruhannya kekal secara relatifnya.

Peningkatan terutamanya berkaitan dengan kerja dalaman iPad. Model generasi baharu biasanya disertakan dengan ciri baharu dan cip yang lebih berkuasa.

Model iPad

Apple kini menawarkan empat model iPad utama:

  • iPad
  • iPad mini
  • iPad Air
  • iPad Pro

Setiap model mendapat tambahan baharu secara kerap, dengan generasi baharu datang ke pasaran setiap tahun.

Walaupun Apple telah menghentikan beberapa generasi, anda masih boleh menemuinya di peruncit lain.

iPad

Edisi standard bagi iPad itu mungkin paling kurang maju, tetapi ia juga merupakan pilihan yang paling berpatutan.

Tambahan terbaru keluar pada tahun 2021. The iPad 10.2 inci generasi kesembilan menggunakan cip A13 Bionic, juga digunakan dalam iPhone 11. Walaupun jauh di belakang cip iPad yang paling berkuasa, A13 Bionic menawarkan prestasi cemerlang dan nilai terbaik untuk wang.

Setakat storan, model garis dasar menawarkan 64GB, tetapi anda boleh menggunakan pilihan 256GB jika anda memerlukan lebih banyak ruang.

Ia mempunyai skrin LCD 10.2 inci dengan resolusi 2,160 kali 1,620 piksel. Apple menambah ciri True Tone yang melaraskan keseimbangan warna berdasarkan keadaan pencahayaan.

Kamera menghadap hadapan juga mempunyai peningkatan yang ketara berbanding model iPad sebelumnya. Kamera swafoto kini 12MP, hampir dua kali ganda resolusi pendahulunya. Kamera menghadap belakang kekal 8MP.

IPad adalah peranti hiburan serba boleh dengan banyak fungsi yang menawarkan nilai yang sangat baik berbanding harganya.

Generasi iPad

Sehingga 2022, Apple telah mengeluarkan sembilan generasi model iPad biasa.

Ambil perhatian bahawa Apple telah menghentikan semua generasi sebelum iPad 2021.

iPad Mini

The iPad mini ialah iPad terkecil, tetapi saiznya tidak menjejaskan ciri berkuasanya.

Apple keluar dengan iPad mini generasi terbaru pada tahun 2021. Model ini mengatasi iPad standard dalam bahagian CPU dengan cip A15 Bionic.

Mengenai kamera, kedua-dua kamera hadapan dan belakang adalah 12MP. Yang pertama mempunyai penderia ultra lebar, manakala yang kedua termasuk ciri denyar True Tone dan HDR Pintar.

Mini iPad 2021 menampilkan paparan Retina Cecair 8.3 inci dengan resolusi 2,266 kali 1,488 piksel. Walaupun model ini tidak mempunyai teknologi ProMotion iPad Pro, ia menggantikannya dengan model True Tone dan P3 Wide Color yang sepadan.

iPad mini bersaiz kecil tetapi hebat dalam prestasi. Ia adalah pilihan yang tepat jika anda mendapati model lain terlalu besar.

iPad Mini Generasi

Mini iPad kini berdiri pada enam generasi.

Mini iPad 2021 adalah satu-satunya model yang sedang dijual. Apple telah menghentikan semua versi sebelumnya.

iPad Air

Selama bertahun-tahun, iPad Air telah menawarkan jalan tengah antara iPad mesra bajet dan iPad Pro yang berkuasa tetapi berharga tinggi.

Walau bagaimanapun, iPad Air 2022 membuat beberapa kemajuan serius ke arah bahagian iPad Pro. iPad Air generasi kelima ini juga merupakan tambahan terbaru kepada keluarga iPad.

Peningkatan yang paling ketara ialah cip M1, yang juga boleh anda temui dalam iPad Pro. Cip yang mengagumkan ini boleh menandingi pemproses peringkat desktop. Bukan sahaja iPad Air 2022 mengandungi cip kuasa besar ini, malah ia juga merupakan peranti M1 paling mampu milik di pasaran.

Skrin model ini tidak berubah dengan ketara. Ia adalah skrin LCD Retina Cecair 10.9 inci dengan resolusi 2,360 kali 1,640 piksel. Walaupun ini adalah ketumpatan piksel yang sama seperti iPad Pro, iPad Air tidak boleh secerah model Pro. Walau bagaimanapun, skrinnya masih menawarkan kecerahan yang besar sebanyak 500 nits.

Kamera menghadap hadapan mempunyai peningkatan yang ketara, daripada 7MP kepada 12MP. Ia datang dengan penderia ultralebar dengan Peringkat Tengah.

Jika anda mahukan rupa premium dan prestasi iPad Pro tanpa merugikan wang, iPad Air mungkin pilihan terbaik anda.

Generasi iPad Air

Jika anda berminat untuk membeli iPad Air, anda boleh memilih daripada lima generasi.

Generasi kelima iPad Air adalah satu-satunya yang tidak dihentikan oleh Apple.

iPad Pro

Nama model ini cukup jelas. The iPad Pro ialah tablet profesional, menawarkan kuasa pemprosesan dan kualiti skrin yang unggul.

Apple melancarkan generasi iPad Pro terbaharu pada tahun 2021. Seperti setiap generasi sebelumnya, generasi kelima menawarkan dua model saiz berbeza: 11 inci dan 12.9 inci.

Ciri iPad Pro yang paling ketara ialah cip M1 yang boleh mengendalikan hampir semua tugas pemprosesan yang mungkin anda miliki.

Penambahan terbaru pada siri iPad Air mengikuti iPad Pro di bahagian CPU. Walau bagaimanapun, iPad Pro menawarkan skrin yang lebih lancar dengan teknologi ProMotion dan berbilang kamera menghadap belakang. Satu lagi ciri unik ialah keupayaan untuk memilih antara dua saiz.

Satu-satunya perbezaan yang ketara antara kedua-dua model iPad Pro ini ialah saiz paparan Liquid Retina.

  • Model 11 inci: 2,388 kali 1,688 piksel
  • Model 12.9 inci: 2,732 kali 2,048 piksel

Versi yang lebih kecil dilengkapi dengan teknologi True Tone dan sokongan Wide Color.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri ini, iPad Pro 12.9-inci turut menyertakan sistem lampu latar LED mini. Ini meningkatkan kecerahan skrin dan membantu mengawal output cahaya skrin.

iPad Pro 2021 mempunyai pelbagai kamera yang mengagumkan:

  • Kamera menghadap belakang sudut lebar 12MP
  • Kamera menghadap belakang ultra lebar 10MP dengan a Pengimbas LiDAR
  • Kamera menghadap hadapan TrueDepth 12MP dengan Face ID

Apa yang membezakan kamera belakang ini daripada kamera iPad lain ialah keupayaan untuk merakam video 4K.

Jika anda seorang artis, pereka bentuk atau editor, iPad Pro mungkin merupakan pelaburan yang berbaloi.

Generasi iPad Pro

iPad Pro sudah pasti model iPad paling canggih. Jika ciri hebatnya menarik minat anda, anda boleh membeli salah satu daripada 10 model yang tersedia.

Setiap generasi model iPad Pro datang dalam dua saiz. Apple mengeluarkan kedua-dua saiz secara serentak, dengan generasi pertama menjadi satu-satunya pengecualian.

iPad Pro 2021 kini dijual dalam kedua-dua saiz. Semua model terdahulu telah dihentikan oleh Apple.

Banyak Pilihan

Kini setelah anda mengetahui setiap model dan generasi iPad pernah dikeluarkan oleh Apple, terpulang kepada anda untuk memilihnya.

Ia boleh mencabar untuk membuat keputusan dengan banyak pilihan yang tersedia. Panduan ini juga telah melalui ciri yang paling menonjol bagi setiap model iPad untuk membantu anda membuat keputusan termaklum.

Pernahkah anda mempertimbangkan untuk mendapatkan iPad? Model manakah yang paling menarik minat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.