Sensor kamera 200 MP ISOCELL HP2 Samsung Galaxy S23 Ultra adalah rasmi

6

© Samsung / edit oleh NextPit

Samsung kini secara rasminya telah melancarkan sensor imej terbaharunya dengan ISOCELL HP2 hari ini. Ia sepatutnya menggantikan 108 MP ISOCELL HM3 dalam Galaxy S22 Ultra yang berusia hampir setahun. Menurut maklumat semasa, penderia imej baharu akan digunakan buat kali pertama dalam Galaxy S23 Ultra, walaupun Samsung masih mengelak menamakannya.

Samsung mempersembahkan 200 MP ISOCELL HP2

Seawal musim panas lalu, ramai pembocor dan orang dalam membuat spekulasi bahawa Samsung boleh memasang penderia imej 200 MP dalam Galaxy S23 Ultra tahun ini, bukannya kamera utama 108 MP Galaxy S22 Ultra. Hari ini kita juga tahu penderia imej mana ia secara terperinci. Samsung Semiconductor baru sahaja menerbitkan siaran akhbar yang mengumumkan ISOCELL HP2 dengan perkataan hangat “Lebih banyak piksel. Butiran epik.”

  • Perbandingan gambar: Bolehkah anda mencari telefon pintar 200 megapiksel?

Secara terperinci, kita bercakap tentang sensor 1/1.3 inci, yang hanya lebih besar minimum berbanding ISOCELL HM3 dengan 1/1.33 inci. Daripada 108 MP, kini terdapat hampir dua kali ganda lebih banyak piksel: iaitu 200 MP (16,384 × 12,288 piksel). Memandangkan ini secara logiknya membawa kepada masalah ruang pada sensor, pengeluar juga mengurangkan saiz piksel daripada 0.8 kepada 0.6 mikrometer.

200 MP menawarkan pilihan untuk Samsung Tetra2 teknologi, yang pada asasnya hanyalah perkataan lain untuk binning piksel. Jadi, Samsung Galaxy S23 Ultra hampir boleh meningkatkan saiz piksel kepada 1.2 mikron pada 50 MP, atau empat kali ganda kepada 2.4 mikron pada 12.5 MP. Kadar bingkai video maksimum diberikan sebagai resolusi 8K pada 30 bingkai sesaat. Pada Xiaomi 13 yang saya uji, ia juga 8K, tetapi hanya pada 24 bingkai sesaat.

Samsung mengiklankan dengan istilah pemasaran seperti “Super QPD”, yang pada asasnya bermakna rakaman boleh difokuskan dengan lebih cepat. Dengan kadar bingkai tinggi 15 bingkai sesaat dan 200 MP, ISOCELL HP2 membantu mengurangkan ketinggalan pengatup sebanyak separuh kepada ISOCELL HM3.

Kata kunci lain ialah “Dual Slope Gain” (DSG). Teknologi ini membawa fotografi HDR kepada mod 50 MP buat kali pertama, sesuatu yang sebelum ini dikhaskan untuk 12.5 MP. Dan akhir sekali, “Smart-ISO Pro” menggabungkan dua bacaan yang dibuat dalam satu pukulan. Oleh itu, ia menggabungkan ISO Rendah dengan nilai ISO Pertengahan, sebagai contoh, dan dengan itu juga menyampaikan tangkapan yang sangat baik pada waktu malam atau dalam keadaan cahaya malap—itu secara teori.

Sudah tentu, kami ingin menguji ini dengan segera apabila Samsung secara rasmi memperkenalkan Galaxy S23 Ultra pada 1 Februari di San Francisco.

Apakah pendapat anda tentang pemproses imej 200 MP baharu? Adakah anda fikir ia akan memberikan perbezaan yang ketara kepada ISOCELL HM3? Tulis pendapat anda kepada kami dalam komen!

Sumber:
Samsung