Seperti telefon baharu: Kemas kini One UI 4 menambah ciri baharu pada Galaxy Z Fold 3 & Z Flip 3

5

© NextPit

Mengemas kini kepada Android 12L terbaharu adalah seperti mendapatkan telefon boleh lipat baharu, sekurang-kurangnya untuk Galaxy Z Fold 3 dan Galaxy Z Flip 3. Samsung telah mula melancarkan One UI 4.1.1 terbaharu yang membawa ciri perisian yang patut diberi perhatian kepada duo boleh lipat tahun lepas. Siri Galaxy Z Fold dan Flip yang lebih lama tidak boleh ditinggalkan dan dijadualkan untuk menerima kemas kini kemudian.

  • Hands-on: One UI 5 lebih berwarna dan intuitif, tetapi adakah ia mencukupi?

TL;DR

  • One UI 4.1 Samsung berdasarkan Android 12L menambah multitugas yang lebih baik pada Galaxy Z Fold 3.
  • Galaxy Z Flip 3 mendapat fungsi skrin penutup yang lebih fleksibel.
  • Kemas kini menuju ke Galaxy Z Fold 2, Fold dan Flip yang lebih lama.
  • Samsung memperkenalkan muka jam baharu, papan kekunci QWERTY dan pengesanan dengkuran kepada jam tangan Galaxy yang lebih lama.

Ciri berbilang tugas yang lebih baik pada Galaxy Z Fold 3 dan Z Flip 3

Galaxy Z Fold 3 Samsung mendapat manfaat daripada bar tugasan dan gerak isyarat baharu—semuanya muncul dengan Galaxy Z Fold 4 yang berjalan pada UI 4.1.1 di luar kotak.

Bar tugas secara automatik muncul di skrin bawah apabila melakukan pelbagai tugas. Ia kemudian membolehkan pengguna beralih daripada apl berbeza dengan lebih pantas serta membuka apl dalam skrin pisah atau tetingkap timbul. Selain itu, gerak isyarat dua jari membolehkan anda menukar daripada skrin penuh kepada paparan skrin pisah atau pop timbul.

  • Berkaitan: One UI 4.0 disemak
Kemas kini Samsung ONE UI berdasarkan Android 12L untuk Galaxy Z Fold 3 dan Flip 3

Ciri berbilang tugas baharu untuk Galaxy Z Fold 3 dan model yang lebih lama / © Samsung

Berkenaan dengan kulit kerang Galaxy Z Flip 3, kemas kini One UI menambah baik skrin penutup dengan kawalan kamera yang lebih fleksibel semasa mengambil foto swafoto. Selain itu, pilihan untuk mengakses mod Flex Cam dengan cepat daripada Tangkapan Pantas kini tersedia. Kini anda boleh memanggil kenalan yang telah dipilih dengan pantas atau mendail kembali panggilan yang tidak dijawab tanpa membuka peranti. Tambahan pula, suara-ke-teks dan emoji kini disokong apabila membalas mesej.

Pengesanan dengkuran dan muka jam baharu untuk jam tangan Galaxy yang lebih lama

Samsung juga memperluaskan pengalaman Watch UI 4.5 kepada jam tangan pintar Galaxy sebelumnya seperti Galaxy Watch 4. Selain daripada penyesuaian tambahan dan muka jam, Samsung memperkenalkan papan kekunci QWERTY baharu di samping ciri pengecaman suara dan tulisan tangan yang sedia ada.

  • Baca juga: Telefon pintar boleh lipat terbaik
Samsung Blood Pressure BP and ECG Monitoring Ditambahkan pada Galaxy Watch 3 dan Watch 2 Active

Samsung menambah Tekanan Darah dan Pemantauan ECG pada Galaxy Watch 3 dan 2 Active / © Samsung

Walaupun tidak semua ciri Galaxy Watch 5 akan datang ke Watch 3 dan Watch Active 2, syarikat itu telah berjanji bahawa pengesanan dengkuran dan aplikasi Monitor Kesihatan Samsung dengan tekanan darah dan pemantauan ECG akan disertakan dalam kemas kini. Pelancaran kedua-dua model ini dijangka akan tiba pada penghujung September.

Sumber:
Samsung