Snapdragon 8 Gen 2 adalah rasmi: SoC Android untuk mengalahkan pada tahun 2023

23

© Black Salmon / Shutterstock.com, Montaj: NextPit

Jauh daripada menjadi rahsia terbaik di dunia, Qualcomm melancarkan SoC perdananya untuk 2023. Pemproses Snapdragon 8 Gen 2 memuatkan teras dan teknologi paling berkuasa yang terdapat dalam pasaran Android dan berjanji untuk melengkapkan tsunami telefon pintar tahun depan, sementara juga mengumumkan prestasi yang lebih baik dan kecekapan tenaga. Walau bagaimanapun, adakah ia cukup untuk menangkis ancaman MediaTek?

Seperti yang dijangkakan, Qualcomm membuka hari pertama Sidang Kemuncak Snapdragonnya di Hawaii dengan mengumumkan pemproses mudah alihnya yang paling berkuasa. Berikutan penjenamaan semula Snapdragon 8 Gen 1 pada 2021, SoC baharu dikenali sebagai Snapdragon 8 Gen 2—atau “Platform Mudah Alih Snapdragon 8 Gen 2” jika anda ingin menggembirakan jabatan pemasaran dan undang-undang mereka.

Selepas lonjakan mengejut tahun ini daripada proses 4LPE Samsung Foundry dalam Snapdragon 8 Gen 1 (SD 8g1 mulai sekarang) kepada proses N4 TSMC yang lebih cekap dalam 8+g1, tidak hairanlah bahawa 8 Gen 2 direka dalam N4 yang sama proses, memastikan keseimbangan terbaik antara prestasi dan penggunaan tenaga dalam pasaran Android, dan bersaing pada kedudukan yang sama dengan saingan MediaTek Dimensity 9200.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Tiada kejutan di sini: Tanpa model teras, susun atur blok IP adalah sama seperti 8 Gen 1 tahun lepas. / © Qualcomm

Teras yang lebih pantas dengan reka letak yang berbeza

Bercakap tentang Dimensity, sementara MediaTek mengikuti struktur teras 1+3+4 tradisional yang menampilkan pemisahan antara teras super pantas, prestasi dan kecekapan, Qualcomm melemparkan bola lengkung dan menggunakan struktur 1+2+2+3. Snapdragon 8 Gen 2 menggandingkan teras utama Cortex-X3 dengan sekumpulan dua Cortex-A715 ditambah dua teras prestasi Cortex-A710, dan tiga teras Cortex-A510.

Hasilnya mestilah prestasi berbilang teras yang lebih baik, terutamanya dalam memproses tugas berat, tetapi masih perlu dilihat bagaimana penggunaan tenaga akan dipengaruhi oleh pilihan yang tidak lazim itu. Bagaimanapun, Qualcomm mengumumkan peningkatan sehingga 35% dalam prestasi umum, sambil menjanjikan hampir 40% kecekapan kuasa yang lebih baik.

Snapdragon 8 Gen 2 Snapdragon 8 Gen 1+ MediaTek Dimensity 9200 Google Tensor G2
Teras utama 1x Korteks-X3 @ 3.2 GHz 1x -Cortex-X2 @ 3.2 GHz 1x Korteks-X3 @ 3 GHz 2x Korteks-X1 @ 2.85 GHz
Teras prestasi 2x Cortex-A715 @ 2.8 GHz
2x Cortex-A710 @ 2.8 GHz
3x Cortex-A710 @ 2.8 GHz 3x Cortex-A715 @ 2.85 GHz 2x Cortex-A78 @ 2.35 GHz
Teras kecekapan 3x Cortex-A510 @ 2 GHz 4x Cortex-A510 @ 2 GHz 4x Cortex-A510 @ 1.8 GHz 4x Korteks-A55 @ 1.8 GHz
Ingatan DDR5X-8400
4x 16-bit @ 4200 MHz
(67.2 GB/s)
DDR5-6400
4x 16-bit @ 3200 MHz
(51.2 GB/s)
DDR5X-8533
4x 16-bit @ 4266 MHz
(68 GB/s)
DDR5-6400
4x 16-bit @ 3200 MHz
(51.2 GB/s)
GPU Adreno (8g2)
Vulkan 1.3
Pengesanan sinar perkakasan
Adreno (8g1)
Vulkan 1.1
11x ARM Immortalis-G715
Vulkan 1.3
Pengesanan sinar perkakasan
7x ARM Mali-G710
Vulkan 1.2
ISP Sehingga 200 MP
(Spectra)
Sehingga 200 MP
(Spectra)
Sehingga 320 MP
(Imagiq 890)
n/d
Modem selular 5G (sub-6GHz+mmWave)
(Snapdragon X70)
5G (sub-6GHz+mmWave)
(Snapdragon X65)
5G (sub-6GHz+mmWave) 5G ​​​​​(sub-6GHz+mmWave)
(Exynos 5300)
Kesambungan tanpa wayar Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
(FastConnect 7800)
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.2
(FastConnect 6900)
Wi-Fi 7
Bluetooth 5.3
(Filogik)
Wi-Fi 6E
Bluetooth 5.2
Proses pembuatan TSMC N4 (kelas 4nm) Samsung (kelas 5-nm)

Perlu dinyatakan bahawa peningkatan prestasi yang diumumkan adalah lebih baik daripada yang dijanjikan Qualcomm daripada Snapdragon 888 (2020) hingga 8 Gen 1 (2021), iaitu 20% dan sering dipotong pendek dalam ulasan NextPit kerana banyak kes pendikit terma.

Teras grafik baharu yang berkilat

Satu lagi kemuncak Snapdragon 8 Gen 2 ialah teras Adreno baharu—malangnya Qualcomm berhenti menamakan teras mereka untuk beberapa lama—walaupun berkongsi nama yang sama dengan teras tahun lepas, pek 8 Gen 2 dikemas kini di sekelilingnya. Ia bermula dengan sokongan Vulkan 1.3 (naik daripada 1.1 dalam 8g1), dan yang paling penting, sokongan pengesanan sinar perkakasan.

Yang terakhir berjanji untuk menambah baik permainan yang disokong dengan pencahayaan dan bayang-bayang yang lebih baik, pantulan dan banyak lagi, meletakkan peranti mudah alih Snapdragon 8 Gen 2 dalam pariti ciri dengan konsol permainan video, dan yang penting, dengan saingan Dimensity 9200 dan GPU ARM Immortalisnya.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Lonjakan prestasi Snapdragon 8 Gen 2 yang diumumkan jauh lebih besar daripada cip 888 kepada 8 Gen 1. / © Qualcomm

Mempunyai sokongan RT dalam telefon bimbit sebahagiannya menyelesaikan isu ayam-dan-telur kerana tidak mempunyai permainan jejak sinar dalam mudah alih kerana kekurangan sokongan perkakasan—yang kini hanya terdapat dalam Galaxy S22 spesifikasi Euro dan GPU RDNA2nya—tetapi ia kekal untuk dapat dilihat sama ada syarikat permainan akan melaburkan masa dan tenaga kerja untuk menambah ciri baharu yang hanya terdapat pada sebilangan kecil telefon utama.

Mungkin lebih penting daripada sokongan pengesanan sinar, Qualcomm menjanjikan sehingga 25% prestasi grafik yang lebih baik dan sehingga 45% kecekapan kuasa yang lebih baik. Syarikat itu juga mengumumkan sokongan untuk Rangka kerja Metahuman Unreal Engines untuk watak realistik dan ciri ingin tahu yang dipanggil “Pampasan Penuaan OLED”, yang mungkin menjejaki diod organik yang memalapkan dan mengimbangi kecerahan dan warna dalam panel OLED.

Peningkatan ketersambungan dengan Wi-Fi 7

Malah jabatan sambungan wayarles menerima bahagian piawaian baharu. Snapdragon 8 Gen 2 termasuk teras FastConnect 7800, yang bukan sahaja menyertakan Bluetooth 5.3 dalam mod dwi, ​​ia juga mengguna pakai standard Wi-Fi 7 yang belum disahkan — yang juga terdapat pada saingan MediaTek SoC.

Seperti biasa dengan piawaian Wi-Fi baharu, anda memerlukan pusat akses yang serasi untuk menikmati kependaman “seperti wayar”. Qualcomm cuba membezakan 8 Gen 2 dengan menawarkan teknologi High Band Simultaneous (HBS), yang bukan sahaja membenarkan peranti berfungsi dengan (anda menekanya) dua sambungan berbeza ke satu titik akses (AP) seperti cara pengagregatan pautan berfungsi untuk rangkaian selular. Ini menawarkan pilihan untuk menyambung ke AP dan aksesori, seperti cermin mata VR/AR/MR, pada masa yang sama.

Qualcomm HBS

HBS boleh menggandakan lebar jalur yang tersedia apabila disambungkan ke AP tunggal atau menyambung ke dua peranti menggunakan jalur 5 atau 6 GHz / © Qualcomm

Dari segi 5G, Qualcomm menggembar-gemburkan kelebihan AInya yang dipersembahkan semasa MWC 2022 tetapi menyerlahkan beberapa ciri baharu pada modem Snapdragon X70 5G: 4x pautan bawah pengagregatan pembawa untuk menawarkan kelajuan muat turun (teoretikal) yang lebih tinggi dan mod dwi aktif dua SIM untuk 5G, membenarkan kedua-dua kad SIM disambungkan secara serentak melalui 5G dan tidak perlu menurunkan satu ke 4G atau 3G.

Lebih bijak setiap hari

Bukan sahaja sambungan selular akan menjadi lebih pintar, malah keseluruhan Snapdragon 8 Gen 2 menjanjikan lebih banyak kecerdasan di mana-mana sahaja. Bermula dengan NPU/DSP Heksagon yang telah diubahsuai, blok teras telah dinaikkan pangkat sedemikian rupa untuk menerima sistem penyampaian kuasa khusus, Ia mungkin kelihatan mudah pada pandangan pertama, tetapi ia berkait rapat dengan (berbunyi menakutkan) “kamera sentiasa penderiaan” sistem dan penderia lain yang memerlukan pemprosesan tanpa henti.

Qualcomm mengumumkan peningkatan prestasi 2x ganda dalam tugas sensor berkaitan AI dan lonjakan sehingga 4.35x dalam pemprosesan AI umum, sebahagiannya disebabkan oleh jenis ketepatan INT4 baharu, yang membolehkan apl sokongan memproses dua kali lebih banyak model dalam masa yang sama berbanding dengan jenis INT8 (masih disokong). Qualcomm menambah baik Google dan menjanjikan keupayaan untuk menterjemah sembang suara dalam masa nyata kepada lebih daripada satu bahasa.

Salah satu penggunaan yang diumumkan untuk ciri baharu ini ialah pemprosesan imej yang lebih pantas—dengan bantuan pemproses isyarat imej Spectra baharu (ISP)—membolehkan kamera mengesan pemisahan lapisan dan menggunakan kesan kabur lebih cepat daripada sebelumnya. Mengenai topik ISP, teras Spectra menerima penapis pembahagian masa nyata, yang boleh dipasangkan dengan penapis pengesanan objek untuk menggunakan penapis tersuai pada tempat kejadian.

Spektrum Segmentasi Semantik

Apl yang serasi akan dapat memproses pelbagai elemen di tempat kejadian secara berbeza. / © Qualcomm

Dalam demonstrasi yang diberikan oleh Qualcomm, ia mampu mengesan unsur-unsur seperti tumbuhan, makanan dan haiwan, kerana ISP Snapdragon 8 Gen 2 boleh menyerlahkan elemen yang berbeza di tempat kejadian bergantung pada jenis pengguna—peminat makanan, orang tumbuhandan sudah tentu kucing.

Kamera sedar konteks

Bercakap mengenai pemprosesan imej, sistem kamera bukan sahaja mengetahui elemen di tempat kejadian, ia kini ditala kepada penderia pengimejan terbaharu yang dikeluarkan oleh kedua-dua Sony dan Samsung, termasuk barisan Isocell HP dan penderia 200 MP mereka.

ISP Spectra mengekalkan sokongan teori untuk tangkapan foto sehingga 200 MP dan tangkapan video tiga kali ganda 36 MP pada 30 FPS (kamera tunggal sehingga 108 megapiksel), yang sama seperti pada generasi sebelumnya. Tetapi ia akhirnya menambah sokongan untuk codec AV1 untuk penyahkodan sehingga 8K pada 60 bingkai sesaat.

Snapdragon 8 Gen 2: Tarikh keluaran dan ketersediaan

Seperti biasa untuk pelancaran SoC, Qualcomm menyerlahkan slaid dengan banyak logo jenama telefon pintar (dikenali dan tidak diketahui) dan menyebut secara ringkas bahawa telefon pintar pertama yang dikuasakan oleh Snapdragon 8 Gen 2 harus diumumkan menjelang akhir tahun, tanpa perlu pergi ke sebarang butiran lanjut.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Juga hilang dari slaid tahun lepas, ketiadaan terbesar di atas mungkin adalah yang paling terkesan. / © Qualcomm

Melihat pada dua tahun yang lalu, kita boleh membuat tekaan yang berpendidikan dan menganggap ia akan menjadi telefon pintar unggulan Xiaomi yang seterusnya—mungkin dinamakan “Xiaomi 13” jika syarikat itu tidak terlalu percaya karut mengenainya. Sebabnya ialah hakikat bahawa Xiaomi memperkenalkan kedua-dua Snapdragon 888 dan 8 Gen 1 masing-masing dalam barisan Xiaomi Mi 11 dan 12.

Walaupun tekanan yang semakin meningkat daripada MediaTek sejak ia kembali ke arena SoC perdana, Dimensity 9000 menyaksikan sejumlah kecil kemenangan reka bentuk di Barat, sebahagian besarnya terhad kepada telefon pintar untuk pasaran China. Jadi masih belum dapat dilihat sama ada Dimensity 9200 baharu akan memberi impak dalam pasaran perdana.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Walaupun sekadar model demo, Qualcomm Reference Device (QRD) jenis mendapat keluaran pasaran dalam bentuk Asus “Smartphone for Snapdragon Insiders” / © Qualcomm

Qualcomm, sebaliknya, nampaknya berada pada kedudukan yang baik untuk bukan sahaja membekalkan bilangan pelanggannya yang ramai tetapi juga mendapatkan pai yang lebih besar daripada barisan Galaxy S, seperti yang telah dibincangkan di sini di NextPit, dengan petunjuk bahawa barisan Galaxy S23 akan meninggalkan SoC Exynos memihak kepada pelancaran global telefon yang dilengkapi Snapdragon.

Selepas pelancaran 8 Gen 1 yang agak mengecewakan dan lonjakan kecil dalam prestasi—disusun oleh banyak masalah kepanasan melampau—kami berhati-hati optimis mengenai 8 Gen 2 baharu. Tetapi dengan sentuhan baru pada teras CPU, nod TSMC N4 dan tumpuan yang lebih besar berbanding sebelum ini pada keupayaan AI, terdapat banyak tanda untuk mempercayai bahawa 2023 akan membentangkan SoC yang lebih baik untuk pasaran perdana.

Sumber:
Qualcomm