Spotify tidak berfungsi pada iPhone? 13 Cara untuk memperbaikinya!

35
Bagaimana untuk membetulkan Spotify tidak berfungsi pada iPhone atau iPad

Sebagai rakan pencinta muzik, saya faham betapa mengecewakannya apabila Spotify anda tidak berfungsi pada iPhone anda dan anda tidak boleh memainkan lagu kegemaran anda. Sama ada anda mengalami isu main balik, ciri Premium, isu log masuk atau apl itu sendiri, jangan risau! Di sini, saya akan membimbing anda melalui penyelesaian untuk mengaktifkan dan menjalankan apl Spotify anda pada iPhone anda semula.

1. Hentikan paksa Spotify

Menutup paksa apl dan melancarkannya semula menghapuskan beberapa masalah sementara. Jika Spotify tersekat atau tidak membenarkan anda menatal senarai lagu atau menggunakan kawalan, anda dinasihatkan untuk berhenti, tunggu beberapa saat dan buka semula.

 1. Pada iPhone dengan Face ID, leret ke atas dari bahagian bawah skrin dan tahan.
  Pada iPhone dengan butang Laman Utama, tekan dua kali dengan cepat.
 2. Daripada penukar apl, seret kad apl Spotify ke atas untuk berhenti daripadanya.

  paksa berhenti aplikasi spotify pada iphone dengan id muka

 3. Selepas beberapa saat, lancarkan semula Spotify.

2. Semak sambungan internet

Ia mungkin berlaku Spotify Premium anda berfungsi, tetapi anda tidak mempunyai sambungan internet yang kukuh. Sambungan internet yang lemah atau tidak stabil boleh menyebabkan masalah dengan main balik Spotify atau menghalang apl daripada dimuatkan dengan betul. Jadi, sahkan bahawa iPhone anda mempunyai sambungan Wi-Fi atau selular yang aktif.

 1. Buka Tetapan → ketik Wi-Fi.
 2. Pilih rangkaian yang tersedia untuk disambungkan.

  sambung ke rangkaian wifi yang tersedia pada iphone

Jika anda menggunakan data selular, pastikan anda mempunyai pelan data selular yang aktif. Juga, semak silang sama ada apl Spotify mempunyai akses kepada data selular.

semak sambungan internet untuk aplikasi spotify pada iphone

Selepas melakukan langkah di atas, buka Safari dan lawati halaman web. Jika ia dimuatkan, itu bermakna peranti itu mempunyai sambungan internet yang berfungsi. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan data Wi-Fi atau Selular, semak panduan terperinci kami tentang Wi-Fi tidak berfungsi pada iPhone atau data selular tidak berfungsi pada iPhone.

  3. Semak Status Pelayan Spotify

  Dalam situasi yang jarang berlaku, Spotify mungkin tidak berfungsi secara global, atau mungkin terdapat kemarahan hanya di rantau anda.

  Cara paling mudah untuk menyemak adalah dengan melawat Status Spotify di Twitter. Untuk mengetahui tentang status Spotify di wilayah tertentu anda, lawati tapak seperti DownDetector. Anda juga boleh mencari ‘Spotify Server Status’ di Google, Bing, atau mana-mana enjin carian lain.

  4. Log keluar dan masuk semula

  Kita semua mungkin telah log masuk ke Spotify pada berbilang peranti. Jadi, selepas melanggan Spotify Premium, anda mesti log keluar dan log masuk semula pada iPhone anda untuk menyegerakkan dan mengemas kini akaun dan peranti anda.

  1. Buka apl Spotify.
  2. Ketik ikon gear daripada halaman Utama.
  3. Tatal ke bawah dan ketik Log keluar dan sahkan.

   ketik ikon gear, log keluar, sahkan dalam apl Spotify

  4. Tutup paksa apl (diterangkan di atas).
  5. Lancarkan semula Spotify dan log masuk menggunakan kelayakan anda.

  Langganan Premium anda kini harus mencerminkan akaun anda dan berfungsi dengan baik.

  5. Semak status pelan anda

  Anda mesti mengesahkan status akaun anda untuk memastikan anda masih melanggan Premium. Pergi ke Rancangan Anda atau halaman langganan di Spotify. Jika ia menunjukkan Percuma, anda mungkin log masuk ke akaun yang salah, atau langganan Premium tidak dibayar.

  Bagi pengguna yang baru dinaik taraf, saya cadangkan menunggu selama 12 jam untuk menikmati Premium. Seperti kadang kala, ia mengambil masa untuk mengesahkan langganan dari penghujung syarikat dan memikirkan akaun anda.

  6. Log masuk dengan kelayakan yang sepatutnya

  Jika anda mempunyai berbilang akaun, pastikan anda telah memasukkan alamat e-mel yang betul yang dikaitkan dengan Premium. Semasa log masuk, jika alamat e-mel menunjukkan tidak sah, cuba log masuk dengan akaun Facebook anda.

  Petua pro: Anda akan mendapat mel pengesahan selepas berjaya membayar Spotify Premium. Jadi, anda boleh menyemak peti masuk anda untuk mengingati alamat mel yang telah anda gunakan.

  7. Sahkan status pembayaran

  Kadang-kadang pembayaran tidak berjaya kerana pelayan bank yang sibuk. Jadi, semak status pembayaran pada apl pembayaran anda.

  Jika ia kelihatan sebagai ‘belum selesai,’ ia tidak dapat diselesaikan dengan betul. Untuk pembayaran yang tidak berjaya, wang akan dikembalikan. Tunggu mel pengesahan selepas pembayaran untuk memastikan anda mempunyai Spotify Premium yang aktif.

  Anda boleh mengesahkan langganan anda dengan pergi ke Tetapan → ID Apple (gambar profil) → Langganan. Di bawah tab AKTIF, anda sepatutnya dapat mencari Spotify.

  8. Pastikan akses kepada Family Premium

  Tanya pengurus akaun keluarga jika mereka telah mengalih keluar akses anda daripada pakej langganan Keluarga atau Duo. Jika nama pengguna anda tidak disenaraikan, anda mungkin telah kehilangan akses. Dalam kes ini, minta pengurus menjemput anda sekali lagi atau pilih pelan Premium yang lain.

  9. Semak tetapan Spotify anda

  Kadangkala, kerana tidak dapat menstrim muzik melalui Spotify Premium mungkin perlu melakukan sesuatu dengan tetapan dalam apl.

  1. Buka Spotify → pergi ke Tetapan (ikon gear).
  2. Semak tetapan seperti Main Semula, Kualiti Audio dan Muat Turun untuk memastikan ia dikonfigurasikan dengan betul.
   Selain itu, cuba matikan dan hidupkan tetapan seperti Mod Luar Talian atau Penjimat Data.

  Anda mesti log keluar daripada telefon anda yang lain jika anda mempunyai langganan Premium untuk satu telefon mudah alih. Daripada menu Peranti, anda boleh menyemak peranti yang mempunyai akses kepada akaun anda.

  10. Kemas kini Spotify

  Apl lapuk selalunya boleh menyebabkan masalah keserasian, jadi pastikan apl Spotify anda dikemas kini. Selain itu, dengan setiap kemas kini, Spotify cuba menangani pepijat sedia ada, menggilap pengalaman pengguna dan memperkenalkan ciri atau perubahan baharu. Oleh itu, mengemas kini Spotify kepada versi terkini akan membetulkan sebarang pepijat atau gangguan yang menyebabkan isu Spotify pada iPhone.

  kemas kini aplikasi spotify pada iphone

  11. Kosongkan cache data Spotify

  Membersihkan cache dan data Spotify boleh membantu menyelesaikan isu yang berkaitan dengan prestasi apl.

  1. Pergi ke Tetapan → Umum → Storan iPhone.
  2. Cari Spotify dalam senarai apl dan ketik padanya.

   Pergi ke Umum, Storan iPhone, Spotify dalam Tetapan

  3. Pilih Muatkan Apl dua kali untuk mengesahkan.

   Pilih apl muat turun dua kali dalam apl Spotify

  Ia akan mengalih keluar apl daripada peranti anda dengan cache dan datanya. Selepas itu, pasang semula Spotify daripada App Store dan log masuk semula untuk melihat sama ada Spotify Premium berfungsi atau tidak.

  12. Nyahpasang dan pasang semula Spotify

  Akhir sekali, jika tiada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda, sudah tiba masanya untuk memasang Spotify yang baharu. Ini melibatkan menyahpasang apl dan memasangnya semula. Sila ambil perhatian bahawa pemadaman apl akan mengalih keluar semua lagu yang dimuat turun juga.

  1. Pergi ke Pustaka Apl → tekan pada ikon apl Spotify.
  2. Ketik Padam Apl → Padam.

   Ketik padam apl, padam dalam Pustaka Apl

  3. Buka App Store → cari Spotify.
  4. Ketik ikon muat turun.

   Cari Spotify, ketik ikon muat turun di App Store

  5. Selepas ini, log masuk ke aplikasi.

  13. Mulakan semula iPhone anda

  Apabila anda memulakan semula iPhone anda, beberapa isu aplikasi kecil dan masalah peringkat perisian sementara diselesaikan. Jika restart mudah tidak cukup baik untuk menyelesaikan masalah anda, anda boleh melakukan but semula keras pada iPhone anda. Setelah iPhone anda dimulakan semula, cuba lancarkan Spotify untuk melihat sama ada ia berfungsi dengan betul.

  Seret peluncur untuk Matikan iPhone 11

  Dapatkan penstriman muzik anda kembali ke landasan!

  Saya harap panduan ini telah membantu anda menyelesaikan isu Spotify Premium tidak berfungsi pada iPhone anda. Jika masalah berterusan, anda mungkin perlu hubungi sokongan Spotify atau pertimbangkan langkah penyelesaian masalah lain, seperti mengemas kini iOS anda atau menetapkan semula tetapan rangkaian. Anda juga boleh cuba menggunakan Spotify pada Mac anda untuk mengesahkan iPhone anda berfungsi dengan baik.

  Terokai lagi…

  • Spotify berhenti memainkan lagu pada iPhone dan iPad? Bagaimana untuk membetulkannya
  • 25+ petua dan helah Spotify yang Hebat untuk iPhone (Gunakannya seperti Pro)
  • Cara mengosongkan baris gilir Spotify anda pada iPhone, iPad dan Mac