Telefon pintar Android dengan hayat bateri terbaik

40

© NextPit

Salah satu faktor yang paling mempengaruhi keputusan pembelian telefon pintar ialah hayat bateri. Pada masa ini, mana-mana telefon yang boleh bertahan sepanjang hari dianggap bagus (ya, kami tahu, ia tidak seperti dulu). Tetapi, antara semua telefon Android, yang manakah yang terbaik?

  • Trik untuk menjimatkan bateri pada telefon pintar anda
  • Panduan anda kepada asas bateri telefon pintar

Dalam penyusunan senarai ini, kami telah mengambil kira keputusan ujian penanda aras dan pengalaman dunia sebenar editor kami dengan peranti yang berbeza. Telefon pintar Android yang hebat ini tidak disenaraikan dalam sebarang susunan tertentu, dan mana-mana yang disenaraikan di sini akan memberikan anda hayat bateri yang melebihi purata.

1. Huawei P20 Pro

Pengilang China, Huawei terus meningkat menjadi terkenal walaupun pasaran AS menjadi semakin sukar. Keutamaan terakhir, Huawei P20 Pro memuatkan bateri 4,000 mAh ke dalam badannya yang nipis dan elegan. Jangkaan untuk hayat bateri adalah tinggi selepas Mate 10 Pro, dan pendatang baru tidak mengecewakan.

Menggunakan telefon pintar secara intensif untuk memanggil, menghantar mesej, e-mel, Facebook dan Instagram, mengambil gambar, menavigasi dengan Peta Google dan memainkan beberapa video di YouTube, P20 Pro berjaya kekal hidup selama kira-kira 1 hari 13 jam, dengan hayat bateri 20% masih tersedia. Pelbagai tweak dan pengoptimuman boleh digunakan untuk menyesuaikan tabiat anda dan memanjangkan bateri dengan lebih banyak lagi.

AndroidPIT huawei p20 pro belakang berkilat 2cbu

P20 Pro: Bergaya di luar, tahan lama di dalam. / © NextPit

2. Huawei Mate 10 Pro

Mate 10 Pro telah bertahan dalam ujian masa, dan masih berada di kedudukan sebagai salah satu pilihan terbaik untuk bateri. Kami dapat menguji Mate 10 Pro secara meluas, dan ia bertahan sepanjang hujung minggu tanpa perlu dipasangkan.

Bateri 4,000 mAh Mate 10 Pro mempunyai keupayaan pengecasan pantas sepantas kilat. Selepas 30 minit aksesori asal mengecas dari 0 hingga 58 peratus. Walau bagaimanapun, pengecasan tanpa wayar tidak tersedia dan bateri tidak boleh diganti dengan mudah.

AndroidPIT huawei mate 10 pro 0010

Mate 10 Pro ialah phablet unggul dengan stamina. / © NextPit

3. Sony Xperia XZ2 Compact

Telefon pintar kompak dengan bateri berkapasiti 2, 870 mAh ini mampu bertahan lebih lama daripada kebanyakan telefon pintar apabila ia melibatkan hayat bateri. Dengan mod penjimatan kuasanya yang aktif, telefon pintar ini mampu bertahan selama dua hari.

Walau bagaimanapun, ambil amaran bahawa pilihan penjimatan tenaga mungkin kurang membantu bergantung pada penggunaan anda. Penjimat tenaga boleh akhirnya benar-benar memperlahankan prestasi XZ2 Compact, dan jika segala-galanya mengambil masa yang lebih lama untuk dimuatkan dan dijalankan dalam sesi yang panjang, maka bateri anda mungkin tidak banyak dijimatkan.

AndroidPIT sony xperia xz2 compact 2658
Kecil tapi tahan lama. / © NextPit

4. Sony Xperia XZ2

Mengikut tradisi, Xperia XZ baharu menawarkan hayat bateri yang hebat, walaupun hanya beberapa jam kurang daripada versi kompak. Walaupun bateri 3180 mAh kelihatan tidak begitu banyak di atas kertas, telefon ini mampu bertahan dengan sangat lama berkat ciri perisian Sony untuk penjimatan tenaga dan pengecasan pintar melalui USB Jenis C.

Telefon pintar boleh memberikan lebih daripada 7 jam masa skrin dengan selamat sepanjang satu atau dua hari penggunaan. Jika anda berjimat cermat, saya pasti anda boleh mencapai 3 atau 4 hari penggunaan minimum seperti panggilan pantas, pertanyaan web dan daftar masuk media sosial sekali-sekala.

  • Nak tahu lebih lanjut? Baca ulasan adunan kami yang mendalam untuk Sony Xperia XZ2
AndroidPIT sony xperia xz2 belakang iso h5c

Bateri cemerlang tersembunyi di bawah reka bentuk yang elegan. / © NextPit

5. Samsung Galaxy A8 (2018)

Galaxy A8 (2018), rangkaian pertengahan tahun yang diperbaharui Samsung, membawakan reka bentuk yang dipertingkatkan yang membangkitkan kelas S yang hebat.

Galaxy A8 baharu menampung meneruskan tradisi telefon pintar ciri ketahanan dalam siri A. Kapasiti bateri adalah kuat: Galaxy A8 dilengkapi dengan bateri 3000 mAh. Dalam penggunaan seharian, anda boleh menggunakan telefon dengan mudah selama dua hari dengan bakinya. Jika anda seorang penagih telefon pintar ia masih akan bertahan sehari setengah.

AndroidPIT samsung galaxy a8 2018 1246

Dengan pengecasan pantas, satu jam setengah diperlukan untuk mengecas peranti sepenuhnya. / © NextPit

6. Nokia 7 Plus

Nokia mempunyai reputasi yang baik dalam hal hayat bateri, dan 7 Plus baharu digunakan sebagai telefon pintar dengan salah satu bateri paling tahan lama pada masa ini. Dalam penggunaan harian, mudah untuk mendapatkan dua hari penggunaan penuh tanpa mengorbankan GPS, Wi-Fi, 4G atau apl yang haus kuasa.

Bateri 3800 mAh digabungkan dengan perisian yang dioptimumkan dan spesifikasi teknikal yang baik tetapi tidak memberangsangkan menjamin hayat bateri yang sangat baik. Pengecasan adalah melalui port USB Type-C dan pengecasan pantas menyokong piawaian 5V/3A, 9V/2A atau 12V/1.5A.

AndroidPIT nokia 7 plus 4993
Pada asasnya Pixel pada harga yang lebih rendah? / © NextPit

Apa pendapat kamu? Adakah terdapat telefon pintar lain yang layak berada dalam senarai ini? Jangan ragu untuk memberitahu kami dalam ulasan!