Telefon Pixel mendapat penyesuaian pintasan skrin kunci pada Android 13

8

© NextPit

Versi semasa dan versi terdahulu Android pada peranti Pixel membolehkan anda mempunyai dua pintasan pada skrin kunci anda yang terhad kepada rumah dan dompet. Tetapi kini Google menambah keupayaan untuk membenarkan pengguna menyesuaikan skrin kunci stok pada beta terbaharu sistem pengendalian Android 13.

Tidak seperti platform Android lain seperti Samsung One UI 5.0, Google telah mengecilkan bahagian skrin kunci pada Pixels. Gergasi carian nampaknya mendayakan ciri penyesuaian lanjut pada perkakasan Pixelnya serta pada telefon yang menjalankan OS Android stok.

Penyesuaian pintasan skrin kunci pada Android 13

Pembangun Mishaal Rahman telah melihat perubahan pada Android 13 QPR2 (Keluaran Platform Suku Tahun) Beta 2 dengan pilihan Pintasan baharu. Menu ini bertujuan untuk memilih atau menukar pintasan aplikasi di atas togol sekarang untuk dompet, pengawal rumah pintar dan fungsi Now Playing. Ia boleh diakses dengan pergi ke Paparan > Kunci skrin dalam menu tetapan.

Dengan perisian tegar Android yang akan datang, pengguna boleh membawa semula lampu suluh, apl kamera dan pintasan lain yang tersedia. Sebelum ini, pelancaran kamera hanya tersedia melalui tekan dua kali pada butang kuasa tanpa membuka kunci telefon, tetapi pengguna kini boleh melancarkan sebarang aplikasi melalui isyarat tekan lama.

Ulasan Samsung One UI 5 - Penyesuaian Antara Muka Pengguna

Pada tahun 2022 Samsung menghantar Bahan kepada Anda dalam semua keanehannya termasuk penyesuaian pada skrin kunci dan kertas dinding! / © NextPit

Selain daripada Pixels, akan ada alternatif untuk pengeluar Android lain untuk memperkenalkan penyesuaian pintasan yang sama secara asli. Sebagai contoh, Xiaomi MIUI 13 hanya mempunyai karusel kertas dinding di sebelah kiri bawah dan pelancar kamera di sebelah kanan. Perubahan itu amat dialu-alukan memandangkan bagaimana pelancaran ciri Android telah ketinggalan di belakang iOS 16 baru-baru ini.

Google mungkin secara rasmi mendedahkan lebih banyak butiran tentang perubahan Android 13 yang disebutkan di atas. Pada masa yang sama, ia mungkin hanya melanda peranti bukan Pixel pada OS Android 14 memandangkan status beta ciri tersebut. Keupayaan perisian manakah yang anda fikir harus disalin oleh Google daripada iOS?