Telegram: Bagaimana untuk memulakan sembang rahsia dan menyulitkan mesej anda

8
© Natee Meepian / Shutterstock.com

Dengan Telegram, penyulitan hujung ke hujung mesej anda tidak didayakan secara lalai. Untuk benar-benar melindungi perbualan anda dalam apl pemesejan, anda perlu menggunakan ciri sembang rahsia. Inilah cara untuk melakukannya.

Di Telegram, semua pertukaran disulitkan, tetapi hanya sembang rahsia mendapat manfaat daripada penyulitan hujung ke hujung, iaitu daripada pengirim kepada penerima tanpa sebarang orang tengah. Oleh itu, anda perlu mendayakan sembang rahsia ini secara manual dan berasingan untuk setiap perbualan untuk menambah ketenangan fikiran.

Lompat ke:

Bagaimana untuk memulakan sembang rahsia di Telegram pada Android

Untuk mendayakan sembang rahsia Telegram pada telefon pintar Android anda:

  1. Dalam urutan perbualan pilihan anda, ketik nama kenalan anda dalam bar di bahagian atas skrin.
  2. Ketik tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin.
  3. Pilih Mulakan Sembang Rahsia dan sahkan pilihan anda.
bagaimana untuk memulakan telegram sembang rahsia

Begini cara untuk mendayakan sembang rahsia Telegram dan penyulitan hujung ke hujung pada Android / © NextPit

Sebaik sahaja sembang rahsia dimulakan, ia akan muncul sebagai perbualan berasingan pada skrin utama anda yang dikenal pasti dengan kunci gembok di sebelah nama kenalan yang akan ditunjukkan dalam fon hijau. Dalam sembang rahsia ini, anda tidak akan dapat mengambil tangkapan skrin atau merakam sembang anda.

Bagaimana untuk memulakan pertukaran rahsia di Telegram pada iOS

Pada iOS, prosesnya hampir sama:

  1. Dalam urutan perbualan pilihan anda, ketik nama kenalan anda dalam bar di bahagian atas skrin.
  2. Ketik butang Lagi.
  3. Pilih Mulakan Sembang Rahsia dan sahkan pilihan anda dalam tetingkap timbul berikut.
bagaimana untuk memulakan sembang rahsia telegram ios

Begini cara mendayakan sembang rahsia Telegram dan penyulitan hujung ke hujung pada iOS / © NextPit

Tidak seperti versi Android, nampaknya anda masih boleh menangkap tangkapan skrin sembang rahsia dalam versi iOS Telegram. Sudah tentu, kenalan anda akan dimaklumkan bahawa anda telah menangkap tangkapan skrin tetapi memandangkan tiada apa yang boleh menghalang anda daripada berbuat demikian secara fizikal, ini memalukan.

bagaimana untuk memulakan tangkapan skrin telegram ios sembang rahsia

Telegram tidak boleh menghalang tangkapan skrin sembang rahsia pada iOS / © NextPit

Apakah sembang rahsia di Telegram?

Semua mesej Telegram sentiasa disulitkan. Mesej dalam sembang rahsia, walau bagaimanapun, bergantung pada penyulitan hujung ke hujung atau pelanggan-pelanggan, manakala sembang biasa menggunakan penyulitan pelayan-pelayan/pelayan-klien dan disimpan dalam bentuk yang disulitkan dalam awan Telegram.

Buat masa ini, adalah mustahil untuk mencipta sembang kumpulan rahsia yang melibatkan lebih daripada satu kenalan.

Tetapi apakah maksud ini dalam realiti? Ambil Isyarat, sebagai contoh. Semuanya disulitkan dari hujung ke hujung. Jadi, hanya anda dan orang yang bercakap dengan anda boleh membaca perbualan anda. Bagi Telegram, mesej biasa disulitkan antara pelanggan dan pelayan, dan pada pelayan itu sendiri, tetapi perbualan secara teknikal boleh diakses dari awan.

Hanya mesej yang dihantar dalam sembang rahsia disulitkan dari hujung ke hujung. Mesej tidak boleh dimajukan daripada sembang rahsia, sama ada. Dan apabila anda memadamkan mesej di sebelah anda, orang yang berada di hujung sembang rahsia itu juga akan melihat mesej yang sama dipadamkan.

Anda boleh menetapkan mesej, foto, video dan fail anda untuk dimusnahkan sendiri dalam masa yang ditetapkan selepas ia dibaca atau dibuka oleh penerima seperti dalam Mission Impossible. Mesej itu kemudiannya akan hilang daripada peranti anda dan peranti kenalan anda.

Semua pertukaran Telegram rahsia adalah khusus peranti dan disimpan secara tempatan, ia tidak dihalakan melalui awan Telegram. Ini bermakna anda hanya boleh mengakses mesej dalam sembang rahsia daripada peranti asal tempat sembang itu dibuat.

Mengapakah semua sembang Telegram tidak dirahsiakan secara lalai?

Telegram membenarkan perbezaan ini daripada WhatsApp dan Signal dengan kesukaran memulihkan sejarah perbualan anda merentas berbilang peranti sambil mengekalkan penyulitan hujung ke hujung.

“Untuk menangani isu ini, sesetengah aplikasi (seperti WhatsApp dan Viber) membenarkan sandaran yang boleh dihuraikan yang membahayakan privasi pengguna mereka, walaupun mereka tidak mendayakan sandaran itu sendiri. Apl lain mengabaikan sepenuhnya keperluan untuk sandaran dan meninggalkan pengguna mereka terdedah kepada kehilangan data,” jelas Telegram dalam Soalan Lazim rasmi.

Oleh itu Telegram telah memilih pilihan ketiga dengan menawarkan kedua-dua rahsia dan bukan rahsia, sembang disulitkan dan tidak disulitkan dari hujung ke hujung. Telegram melumpuhkan sandaran sistem secara lalai dan menyediakan semua pengguna dengan penyelesaian sandaran terbina dalam dalam bentuk awan peribadi.

Pada masa yang sama, entiti berasingan untuk sembang rahsia memberikan anda kawalan penuh ke atas data yang anda tidak mahu disandarkan. Pada asasnya, sembang biasa anda disimpan di awan, jadi ia boleh dipulihkan kemudian dan sembang rahsia disimpan secara setempat tanpa keupayaan untuk dipulihkan.

“Ini membolehkan Telegram diterima oleh masyarakat luas, bukan hanya aktivis dan penentang, supaya hanya menggunakan Telegram tidak menjadikan pengguna menyasarkan peningkatan pengawasan di negara tertentu,” FAQ juga menjelaskan.

Apa pendapat anda tentang tutorial ini? Adakah anda mendapati ia berguna? Adakah anda mendapati justifikasi Telegram untuk penyulitan hujung ke hujung sah? Beritahu kami semua tentangnya dalam ulasan.