Telegram: Berikut ialah cara membuat panggilan video kumpulan

31
© NextPit

Telegram mempunyai ciri yang membolehkan panggilan kumpulan. Walau bagaimanapun, untuk membuat panggilan kumpulan di Telegram mungkin tidak begitu jelas seperti dalam aplikasi pemesejan lain. Di sini anda mengetahui cara membuat panggilan kumpulan menggunakan messenger pada Android dan iOS.

Telegram telah lama menyokong panggilan suara. Ciri ini dikeluarkan pada Jun 2021 dan membenarkan pengguna Telegram mengehos dan menyertai panggilan video sehingga 30 orang. Sehingga 1,000 orang boleh menyertai panggilan video tersebut sebagai penonton, membolehkan anda menganjurkan acara besar.

 • Baca juga: Petua & petua terbaik untuk Telegram

NextPit telah melihat ciri Telegram ini untuk anda dan menunjukkan cara membuat panggilan video pada telefon pintar Android dan iPhone. Mula-mula, anda perlu membuat kumpulan dan sembang suara kumpulan untuk akhirnya menyediakan panggilan video kumpulan.

Cara membuat panggilan kumpulan Telegram pada Android

cara telegram panggilan video kumpulan 1

Membuat panggilan video kumpulan di Telegram tidak begitu intuitif / © NextPit

Menyediakan panggilan kumpulan di Telegram agak mudah, pertama, anda perlu mempunyai kumpulan yang anda mempunyai keistimewaan pentadbir. Jika anda sudah berada dalam kumpulan, anda boleh melangkau ke langkah 2.

 1. Untuk membuat kumpulan Telegram baharu ketik pada butang menu kiri atas > Kumpulan baharu.
 2. Di dalam kumpulan, ketik pada sepanduk kumpulan untuk melihat butiran, kemudian ketik butang menu di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pilih Star Video Chat.
 4. Ketik pada butang kamera di bahagian bawah sebelah kiri.

Cara membuat panggilan kumpulan Telegram pada iOS

Panggilan video telegram

Langkah demi langkah ke panggilan video di Telegram dengan seluruh kumpulan di iOS / © NextPit

Dengan iPhone, perkara berfungsi sedikit berbeza. Namun, untuk menyediakan panggilan kumpulan anda perlu menjadi pentadbir dalam kumpulan. Berikut ialah cara anda boleh membuat kumpulan baharu:

 1. Klik pada ikon untuk entri baharu di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Klik pada Kumpulan baharu.
 3. Pilih ahli pilihan anda dan klik pada Seterusnya.
 4. Masukkan nama kumpulan, pilih gambar, dan klik pada butang “buat”. Kemudian anda juga berada dalam menu kumpulan. Sudah tentu, anda juga boleh memilih kumpulan yang anda pentadbir.

Selepas anda membuat kumpulan anda, anda boleh memulakan panggilan dengan mengikut langkah berikut:

 1. Klik pada simbol kumpulan di sudut kanan atas paparan.
 2. Dengan mengklik pada butang kiri yang dipanggil Sembang Video, menu lungsur akan menawarkan pilihan “Mulakan Sembang Video”. Sebaik sahaja panggilan aktif, anda boleh mengklik Kamera di sudut kiri bawah dan panggilan video akan bermula.

Panggilan video berkumpulan di Telegram: Apakah ciri-cirinya?

Dari segi ciri, terdapat skop yang sama seperti mana-mana aplikasi panggilan video yang lain. Mengklik pada tetingkap peserta membawa mereka ke hadapan. Penyematan juga boleh dilakukan, jadi peserta sentiasa kekal disemat – walaupun apabila peserta baharu menyertai panggilan.

Sembang suara kumpulan di Telegram tidak mempunyai had untuk peserta, tetapi panggilan video kini terhad kepada 30 pemanggil. Telegram juga telah melaksanakan ciri perkongsian skrin, serta satu untuk meredam bunyi ambien.

Sumber:
Telegram