Templat Penjejak Tabiat Tanggapan Terbaik

9

Mengekalkan tabiat anda boleh menjadi sukar. Kebanyakan orang ingin menjejaki tabiat mereka, tetapi itu tidak bermakna mereka benar-benar mengikutinya. Membangun dan mengikuti rutin adalah membosankan jika anda tidak mempunyai alat yang betul. Nasib baik, Notion memudahkan orang ramai untuk mengusahakan pertumbuhan peribadi dan meningkatkan pengurusan tugas mereka. Artikel ini akan membincangkan beberapa penjejak tabiat terbaik yang boleh anda gunakan dalam Notion.

1. Templat Pengesan Tabiat Tanggapan

Penjejak tabiat yang dibina oleh pasukan dalaman Notion adalah salah satu yang paling mudah digunakan. Ia mempunyai reka bentuk yang mudah dan intuitif yang membolehkan pengguna mendapatkan paparan jadual hari mereka.

Templat ini menampilkan lajur aktiviti, bahagian ulasan dan boleh menambah helaian bulanan baharu dengan mudah dengan menekan butang.

Ini ialah templat yang berguna untuk memantau dan menjejaki tugasan yang berbeza sepanjang hari dan melihat berapa kali anda menyelesaikan setiap tugasan. Manfaat lain ialah keupayaan untuk menukar nama lajur aktiviti untuk memperibadikan templat.

Templat lalai Notion akan berfungsi dengan baik jika anda mencari sesuatu untuk memudahkan penjejakan tabiat.

2. Templat Penjejak Tabiat Zoe Chew

Templat penjejak tabiat Notion ini ialah versi templat lalai Notion yang lebih maju. Ia direka oleh Zoe Chew dan menampilkan berbilang lajur untuk aktiviti seperti bergerak, membaca, meditasi, dsb.

Anda juga boleh menggunakan templat ini jika anda ingin menjejak masa bangun.

Setiap aktiviti boleh diberi “0” atau “1” untuk menunjukkan status penyelesaiannya, dengan “0” menunjukkan tugas yang tidak lengkap. Untuk memperibadikan templat ini dengan lebih lanjut, anda boleh mereka bentuk label yang berbeza dan memberi mereka latar belakang berwarna.

Templat ini mempunyai butang carian yang diletakkan dengan mudah untuk membantu anda mencari pelbagai tugas tanpa menatal. Tambahan pula, anda juga boleh mengira sel yang disemak dan tidak disemak. Ciri ini sepatutnya membantu anda memahami prestasi anda dengan mengikuti rutin anda.

Selain memberi anda paparan harian dan bulanan terperinci tentang tugasan anda, templat ini juga termasuk pelbagai ikon yang mewakili tugasan. Setelah anda selesai, anda boleh menggunakan bahagian yang betul untuk meninggalkan ulasan untuk hari itu.

3. Templat Penjejak Tabiat Vitor Rodrigues

Beberapa templat Notion terbaik dibuat oleh pengguna. Templat Vitor Rodrigues ialah contoh yang sempurna untuk ini, dan ia juga percuma untuk digunakan.

Templat ini lebih kompleks sedikit. Ia mempunyai paparan mingguan dan bulanan. Anda biasanya akan mendarat di jadual “Minggu Ini” apabila anda memaparkan penjejak. Ia akan menunjukkan kepada anda nama tabiat, tarikh, hari, dan ciri semak.

Untuk penilaian gambaran besar, anda boleh mengemukakan jadual bulanan. Ini akan memaparkan baris harian tetapi tidak akan menunjukkan tugas dengan serta-merta. Anda perlu mengklik pada hari untuk memaparkan senarai penuh tugasnya.

Jika anda berminat dengan pengurusan tugas yang rumit atau mempunyai banyak aktiviti untuk dijejaki setiap hari, ini mungkin templat yang sangat baik untuk digunakan.

4. Templat Penjejak Tabiat Taylor Milliman

Templat ini agak serupa dengan yang direka oleh pasukan Notion. Ia datang dengan struktur jadual biasa yang mudah diikuti.

Setiap baris mempunyai hari, tarikh dan pelbagai tugas, dan anda boleh membuka sel hari untuk meninggalkan nota apabila diperlukan. Satu ciri hebat ialah ikon. Setiap kali anda meninggalkan nota atau ulasan, ikon akan kelihatan untuk menunjukkan maklumat baharu.

Tambahan pula, versi lalai templat ini menggunakan kiraan peratusan dan bukannya jumlah. Ini boleh membantu jika anda mahukan gambaran yang lebih jelas tentang sejauh mana anda mengikuti tabiat dan aktiviti anda.

Sudah tentu, anda boleh menukar kepada format jumlah jika anda mahu. Anda juga boleh memperibadikan templat dengan lebih lanjut dengan menambahkan baris baharu di bahagian bawah.

5. Templat Penjejak Tabiat Thomas Frank

Ini adalah satu lagi templat rekaan pengguna dengan format gaya lembaran kerja. Ia adalah salah satu templat paling mudah untuk digunakan, terutamanya apabila menjejaki sangat sedikit aktiviti.

Thomas Frank mencipta templat ini untuk membantu menjejaki kitaran mingguan. Ia menunjukkan senarai Ahad hingga Sabtu dengan empat aktiviti atau matlamat asas setiap hari:

  • Bangun pukul 6 pagi
  • Baca 30 minit
  • Makan sarapan yang sihat
  • Berbasikal sejauh 10 batu

Walau bagaimanapun, anda boleh menukar tabiat ini dengan mengklik ikon gear di sebelahnya. Apabila anda akan memulakan minggu baharu, anda boleh mengklik pada butang “Penjejak Tabiat Mingguan Baharu” untuk memaparkan helaian penjejakan baharu.

Templat akhirnya akan memaparkan pangkalan data yang lebih terperinci kerana ia mendapat lebih banyak data, dan anda boleh menggunakannya untuk menjejaki kemajuan anda.

6. Templat Analisis

Penjejak tabiat Templat Analitik yang tersedia di Notion telah melihat bahagian perubahannya. Ia pertama kali dimuat naik pada 2021 oleh Red Gregory. Pada tahun 2022 ia telah disunting, digunakan semula dan diperbaiki oleh LJ La Douceur.

Jika anda mahukan gaya templat yang berbeza daripada lembaran kerja standard, ini mungkin yang sesuai untuk anda. Templat Analisis melakukan pecahan bulanan menggunakan papan kanban.

Ini membolehkan anda menjejaki aktiviti tertentu dan menilai bulan anda, melihat kemajuan anda dan di mana anda berada pada bulan tersebut.

Templat ini juga mengumpulkan beberapa bulan kepada suku, memberikannya suasana yang lebih profesional.

Seperti semua templat lain, anda boleh melihat jurnal harian dan menambah sehingga enam tabiat untuk setiap hari. Selepas melengkapkan aktiviti, anda boleh menandai kotak dan kemudian mendapatkan penilaian berdasarkan bilangan tugasan yang anda selesaikan.

7. Templat Penjejak Kesihatan & Tabiat

Jane Schill ialah pencipta templat Penjejak Kesihatan & Tabiat. Ini ialah templat Notion percuma untuk digunakan yang direka untuk memotivasikan orang ramai mengekalkan tabiat mereka sambil memberikan mereka statistik berguna berdasarkan aktiviti mereka.

Templat mempunyai format mingguan standard tetapi juga membolehkan anda mendapatkan gambaran keseluruhan harian tentang tugas dan tabiat anda. Anda boleh memasukkan lima tabiat, menyemak yang telah selesai dan melihat bar kemajuan berasaskan peratusan.

Anda kemudiannya boleh mengakses analitis mingguan dan bulanan untuk melihat purata peratusan penyiapan dan peratusan penyiapan anda untuk setiap tabiat.

Tetapi mengapa ia templat penjejak kesihatan? Anda akan perasan bahawa templat mempunyai tiga bahagian tambahan yang dipanggil Mood, Gejala dan Ubat.

Ini bagus untuk digunakan jika anda mempunyai masalah kesihatan, kebimbangan, atau jika anda sedang berusaha untuk pertumbuhan peribadi dan meningkatkan gaya hidup anda.

Penjejakan Tabiat Dipermudahkan

Tidak ada kekurangan templat penjejak tabiat hebat yang dibuat oleh pengguna Notion. Ada yang ringkas dan mudah digunakan, manakala yang lain lebih kompleks dan boleh melakukan analisis yang lebih terperinci tentang prestasi dan keupayaan anda untuk mengekalkan rutin.

Perkara terbaik tentang Notion ialah banyak templat boleh disesuaikan sepenuhnya dan percuma untuk digunakan. Jika anda benar-benar ingin mengusahakan pertumbuhan peribadi dan meningkatkan kemahiran pengurusan tugas anda, anda tidak perlu membuat komitmen kewangan yang besar.

Templat Notion yang manakah anda suka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah, atau kongsi beberapa ciptaan anda sendiri yang anda fikir mungkin memberi manfaat kepada orang lain.