Terlupa Pin Video Perdana Amazon Anda? Begini Caranya Untuk Tetapkan Semula

5

Amazon Prime Video menawarkan pelbagai kandungan. Tidak semua tajuk sesuai untuk semua peringkat umur, jadi Amazon Prime mempunyai set kawalan ibu bapa dalam bentuk PIN. Menyediakan nombor lima digit ini membolehkan anda menyekat akses kepada kandungan tertentu dan memilih peranti yang dikenakan sekatan. Melupakan PIN ini mungkin kelihatan seperti masalah, tetapi Amazon Prime Video membolehkan anda menyelesaikannya dengan cepat dan mudah.

Terlupa Pin Video Perdana Amazon Anda? Begini Caranya Untuk Tetapkan Semula

Jika anda terlupa PIN Video Prime Amazon anda dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan seterusnya, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan perkara yang boleh anda lakukan sekiranya PIN terlupa.

Terlupa PIN dalam Amazon Prime Video

PIN dan kata laluan yang terlupa sentiasa menyebabkan tekanan dan kekecewaan. Nasib baik, ini tidak berlaku dengan Amazon Prime Video. Jika anda terlupa PIN anda, anda hanya boleh membuat yang baharu menggunakan kelayakan akaun anda. Kami akan menerangkan cara berbuat demikian menggunakan komputer dan peranti mudah alih.

Cara Membuat PIN Video Perdana Amazon Baharu pada Komputer

Mencipta PIN baharu pada Amazon Prime Video memerlukan memasukkan bukti kelayakan akaun anda dan tiada yang lain. Ikut arahan di bawah untuk menggantikan PIN yang terlupa menggunakan komputer anda:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke primevideo.com.

 2. Tekan gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas.

 3. Pergi ke “Akaun & Tetapan.”

 4. Pilih “Kawalan Ibu Bapa.”

 5. Pilih “Tukar.” Anda akan digesa untuk memasukkan bukti kelayakan akaun anda.

 6. Masukkan PIN baharu dan tekan “Simpan.”

Sebaik sahaja anda menukar PIN, tetapan akan digunakan pada semua peranti yang disambungkan ke akaun anda.

Cara Membuat PIN Video Perdana Amazon Baharu pada Peranti Mudah Alih

Aplikasi Amazon Prime Video tersedia pada kedua-duanya Android dan iPhone. Anda boleh menggunakan apl untuk menukar PIN anda jika anda terlupa.

Ikuti langkah ini untuk menggantikan PIN yang terlupa pada Amazon Prime Video menggunakan telefon anda:

 1. Lancarkan aplikasi Prime Video dan tekan “Barang Saya” di sudut kanan bawah.

 2. Ketik ikon gear di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses tetapan.

 3. Pilih “Kawalan Ibu Bapa.”

 4. Tekan “Tukar PIN Video Perdana.” Anda perlu memasukkan kata laluan akaun anda untuk meneruskan.

 5. Taip PIN baharu dan pilih “Simpan.”

Perubahan akan mencerminkan semua peranti yang disambungkan ke akaun Prime Video anda.

Bagaimana untuk Memadam PIN pada Amazon Prime Video

Jika anda terlupa PIN Video Prime Amazon anda, anda mungkin menyedari bahawa anda tidak begitu memerlukannya dan ingin mengalih keluarnya. Atas sebab tertentu, Prime Video tidak menampilkan pilihan “Padam PIN”, jadi anda tidak boleh mengalih keluarnya sebaik sahaja anda menyediakannya. Tetapi, ada cara untuk mengatasinya. Dengan menukar sekatan tontonan, anda tidak memerlukan PIN lagi.

Bagaimana untuk Memadam PIN pada Amazon Prime Video pada Komputer

Seperti yang dinyatakan, anda tidak boleh memadamkan PIN Video Perdana Amazon anda sendiri. Sebaliknya, anda boleh memilih penarafan kematangan tertinggi, sekali gus mengalih keluar PIN.

Berikut ialah cara untuk “memadamkan” PIN Video Amazon Prime menggunakan komputer anda:

 1. Lancarkan penyemak imbas anda dan pergi ke primevideo.com.

 2. Pilih gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas.

 3. Buka “Akaun & Tetapan.”

 4. Pilih “Kawalan Ibu Bapa.”

 5. Di bawah “Sekatan tontonan”, pilih penilaian kematangan tertinggi (18+).

 6. Pilih peranti yang anda mahu tetapan digunakan.

 7. Tekan “Simpan.”

Cara Memadam PIN pada Amazon Prime Video pada Peranti Mudah Alih

Jika anda menggunakan aplikasi Amazon Prime Video, anda akan mendapati tiada pilihan untuk mengalih keluar PIN atau melumpuhkan kawalan ibu bapa. Tetapi, ada penyelesaiannya. Dengan menetapkan penilaian kematangan tertinggi, anda tidak akan digesa untuk memasukkan PIN.

Ikut arahan di bawah untuk melakukan ini pada peranti mudah alih anda:

 1. Buka aplikasi Amazon Prime Video.

 2. Ketik “Barang Saya.”

 3. Pilih ikon gear untuk membuka tetapan.

 4. Tekan “Kawalan Ibu Bapa.”

 5. Pilih “Sekatan tontonan.”

 6. Tekan “18+,” yang merupakan penarafan kematangan tertinggi.

 7. Pilih peranti yang anda mahu tukar tetapan.

 8. Ketik “Simpan” setelah anda selesai.

Penyelesaian masalah

Amazon Prime Video biasanya berjalan tanpa masalah, tetapi itu tidak bermakna ia sempurna. Seperti perkhidmatan penstriman lain, Amazon Prime Video boleh mengalami masalah dan gangguan. Jika anda menghadapi masalah dengan PIN Video Perdana anda atau melihat kod ralat seperti 5014 atau 5016, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

Tunggu Beberapa Minit

Perkhidmatan mungkin mengalami gangguan sementara yang mungkin menyebabkan masalah. Sebelum mencuba apa-apa lagi, tunggu beberapa minit. Dalam kebanyakan kes, masalah akan selesai dengan sendirinya.

Edit PIN

Penyelesaian lain kepada masalah PIN ialah dengan hanya mencipta yang baharu. Memandangkan Amazon Prime Video tidak memerlukan anda memasukkan PIN lama untuk mencipta PIN baharu, prosesnya pantas dan mudah.

Semak Tetapan

Amazon Prime Video membolehkan anda menyesuaikan kawalan ibu bapa untuk setiap peranti yang disambungkan ke akaun anda. Pergi ke bahagian “Kawalan Ibu Bapa” dan semak semula sama ada peranti yang betul dipilih.

Muat semula Halaman

Jika anda mengakses Amazon Prime Video daripada komputer anda, cuba muat semula halaman untuk menyelesaikan isu tersebut. Anda juga boleh log keluar dan log masuk semula dan lihat jika itu membantu.

Kemas kini Apl

Mereka yang menggunakan aplikasi mudah alih Amazon Prime Video hendaklah sentiasa memastikan ia dikemas kini. Jika tidak, apl itu mungkin mengalami masalah. Jika anda tahu anda menjalankan versi terbaharu apl itu, cuba log keluar daripadanya dan log masuk semula.

Hubungi Sokongan Pelanggan

Jika tiada pilihan di atas berfungsi, anda sentiasa boleh menghubungi sokongan pelanggan Amazon. Mereka akan dapat membantu anda dalam menyelesaikan apa jua isu yang mungkin anda hadapi dengan apl itu.

Pantau Perkara yang Dilihat Anak Anda

Seperti kebanyakan perkhidmatan penstriman, Amazon Prime Video membolehkan anda memilih kandungan yang boleh ditonton oleh anak anda. Perkhidmatan ini membenarkan penggunanya menyediakan PIN yang menghalang kanak-kanak daripada menonton kandungan yang tidak sesuai. Jika anda tidak banyak menggunakan pilihan ini, anda mungkin terlupa PIN pada satu ketika atau yang lain. Nasib baik, Prime Video menjadikan masalah ini mudah untuk diselesaikan. Anda boleh menggantikan atau memadam PIN dalam beberapa langkah mudah tanpa memasukkan semula PIN lama.

Adakah anda menggunakan kawalan ibu bapa pada Amazon Prime Video? Adakah anda menganggapnya mesra pengguna? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.