Tetapan TV TCL Terbaik untuk PS5

24

Pemain sentiasa mencari kesempurnaan. Sebagai tindak balas, PlayStation 5 dan pelbagai jenama TV telah mengemas kini imej dan ciri bunyi mereka untuk memberikan pemain pengalaman permainan yang menarik. Menyediakan TV TCL anda dengan betul semasa memainkan PS5 akan membantu anda mendapatkan yang terbaik daripada konsol.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menetapkan TV TCL anda untuk meningkatkan permainan sambil bermain kegemaran anda pada PS5.

Menukar Tetapan TV TCL Anda untuk PS5

TV TCL menyediakan pelbagai ciri menarik yang akan meningkatkan kualiti imej permainan PS5 anda. Bergantung pada model TV anda, anda akan mempunyai konfigurasi automatik yang tersedia atau anda boleh melakukan persediaan secara manual. Di sini anda akan menemui semua alternatif yang tersedia dan langkah yang sepadan.

Aktifkan Mod Permainan

Sesetengah model TV TCL mempunyai mod permainan yang boleh anda aktifkan untuk melaraskan semua tetapan untuk menyempurnakan pengalaman permainan anda secara automatik. Jika TV TCL anda mempunyai “Mod Permainan”, ikut langkah ini untuk memulakannya:

 1. Akses menu TV dengan menekan butang “Rumah”. Dalam kebanyakan alat kawalan jauh, ia akan mempunyai ikon rumah kecil.
 2. Tatal ke bawah melalui menu dan tekan “Tetapan.”
 3. Kemudian pilih “Sistem.”
 4. Gunakan anak panah atas dan bawah pada alat kawalan jauh untuk menavigasi menu sehingga anda mencapai “Mod permainan.”
 5. Gunakan anak panah kiri dan kanan untuk menghidupkan dan MATI ciri.

Permainan akan mempunyai kurang input lag dan kurang pemprosesan imej apabila mod ini DIHIDUPKAN. Anda disyorkan agar menetapkan kedua-dua ciri kepada rendah untuk meningkatkan prestasi TV anda apabila anda bermain.

Alih keluar Ciri Pergerakan Auto

Anda boleh melaraskan tetapan secara individu jika TV anda tidak mempunyai mod permainan. TV moden mempunyai ciri yang menjelaskan filem dan siri yang anda tonton, seperti Motion Smoothing, Digital Clean View dan Noise Reduction. Walaupun membantu semasa menonton filem, ciri ini memperlahankan pemproses TV yang menjejaskan kualiti imej, terutamanya dengan objek yang bergerak pantas.

Untuk permainan yang lebih lancar, matikan ciri Pengurangan Bunyi. Semak langkah di bawah untuk bermula.

 1. Akses menu TV dengan menekan butang “Rumah”.
 2. Tekan “Gambar.”
 3. Gunakan anak panah untuk menatal ke bawah menu dan pilih “Tetapan lanjutan.”
 4. Daripada menu, pilih “Kejelasan.”
 5. MATI “Pengurangan Bunyi” dengan menekan anak panah kiri dan kanan alat kawalan jauh anda.

Tetapan Warna

Tetapan warna TV mempunyai banyak pilihan yang boleh anda laraskan secara manual daripada menu tetapan. Berikut ialah tetapan warna terbaik untuk permainan:

Ketajaman

Ketajaman yang ditetapkan terlalu tinggi boleh mencipta halo yang kelihatan ganjil pada tepi yang boleh dilihat. Untuk permainan, tahap ketajaman terbaik ialah sifar. Berikut ialah cara untuk menetapkan ketajaman pada TV TCL anda:

 1. Tekan butang “Rumah” untuk mengakses menu utama TV anda.
 2. Tatal ke bawah melalui menu dan tekan “Tetapan.”
 3. Pilih “Tetapan gambar lanjutan.”
 4. Gunakan anak panah ke bawah dalam alat kawalan jauh sehingga anda mencapai “Ketajaman”.
 5. Dengan anak panah kiri, turunkan peratusan sehingga anda mencapai sifar.
 6. Tekan asterisk

pada alat kawalan jauh untuk kembali ke menu sebelumnya.

Warna

 1. Apabila warna pada TV tidak ditetapkan dengan betul, imej mungkin memaparkan penapis yang akan mengubah warna imej. Ikuti langkah ini untuk melaraskan warna pada skrin TV anda:
 2. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses menu utama.
 3. Klik pada pilihan “Tetapan”.
 4. Pilih “Tetapan gambar lanjutan.”
 5. Pergi ke pilihan “Warna” menggunakan anak panah ke bawah pada alat kawalan jauh anda.
 6. Tetapkan ketepuan warna imej TV anda pada 50%, iaitu tetapan yang disyorkan untuk permainan video.

Kembali ke menu sebelumnya dengan menekan asterisk

butang pada alat kawalan jauh anda.

 1. Tint
 2. Warna pada tetapan TV juga dirujuk sebagai G/R. Tetapan ini akan menjejaskan ketepuan warna. Untuk permainan, tetapan warna yang disyorkan ialah sifar. Berikut ialah cara untuk menetapkan warna pada TV anda:
 3. Pergi ke menu utama TV TCL anda dengan menekan butang rumah.
 4. Pilih “Tetapan.”
 5. Pergi ke “Tetapan gambar lanjutan”.
 6. Navigasi melalui menu sehingga anda sampai ke “Tint.”

Tetapkan “Tint” kepada sifar.

Untuk menutup menu utama, anda boleh sama ada menekan butang asterisk pada alat kawalan jauh anda atau jangan tekan sebarang butang. Selepas beberapa saat, menu akan ditutup secara automatik.

Kecerahan

 1. Kecerahan yang disyorkan untuk permainan ialah 50. Walau bagaimanapun, tetapan ini boleh dilaraskan mengikut keutamaan pemain. Bergantung pada permainan, kecerahan 50% tidak akan membolehkan anda melihat unsur-unsur permainan yang disembunyikan oleh pembangun dalam kegelapan yang bertujuan untuk mengejutkan anda.
 2. Jika anda tidak suka terkejut, tetapkan kecerahan lebih tinggi sedikit. Berikut ialah cara untuk menetapkan kecerahan pada TV TCL anda:
 3. Akses menu utama pada alat kawalan jauh.
 4. Navigasi melalui menu menggunakan kekunci anak panah alat kawalan jauh anda sehingga anda mencapai “Tetapan.”

Klik pada “Tetapan gambar lanjutan.”

Kemudian klik pada “Kecerahan,” Mulakan dengan tahap kecerahan 50% dan laraskannya mengikut keinginan anda dari sana.

 1. Kontras Dinamik
 2. Pada sesetengah TV, anda juga boleh menemuinya sebagai “Peningkatan kontras.” Tujuan utama tetapan ini adalah untuk menjadikan warna terang lebih cerah dan warna gelap lebih gelap. Tetapan ini sangat baik untuk meningkatkan kualiti imej semasa menonton filem. Walau bagaimanapun, ini bukan tetapan terbaik untuk permainan. Begini cara untuk mematikan tetapan “Kontras dinamik”:
 3. Tekan butang Utama pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses menu utama.
 4. Klik pada “Tetapan.”
 5. Tatal melalui menu ke “Pilihan tetapan gambar lanjutan.”
 6. Pilih “Kontras dinamik.”

Klik padanya dan anda akan melihat perkataan MATI di sebelahnya.

Untuk keluar dari menu, tekan butang asterisk pada alat kawalan jauh. Jika anda tidak menekan sebarang butang selama beberapa saat, menu akan ditutup dengan sendirinya.

Lampu latar

Lampu latar ialah ciri yang mencerahkan skrin dari dalam. Bergantung pada model TV anda, ciri ini akan digabungkan atau anda akan menemui tetapan lampu latar pada menu TV. Skrin bercahaya belakang membantu mengurangkan ketegangan mata dan silau. Harap maklum, TV moden merujuk kepada lampu latar untuk menerangkan lampu yang menerangi dinding di belakang TV.

Tetapkan Konsol dengan Betul

Konsol TV dan PS5 mesti ditetapkan dengan sewajarnya untuk prestasi permainan terbaik. Setelah anda melaraskan ciri gerakan dan warna TV anda, sudah tiba masanya untuk menyediakan konsol PS5 anda.

Laraskan Had Bingkai Sesaat (FPS) Anda

 1. Walaupun 60 Hz atau FPS cukup bagus untuk permainan, FPS terbaik ialah 120. Jika TV TCL anda menyokong 120 FPS, anda boleh melaraskan tetapan ini daripada konsol PS5 anda. Menukar pilihan had FPS anda untuk permainan seperti permainan bola sepak dan perlumbaan kereta adalah disyorkan. Had FPS yang rendah boleh menyebabkan ketinggalan yang menjejaskan prestasi permainan anda dengan serius.
 2. Dalam kes permainan orang pertama dalam talian, kelewatan beberapa saat boleh merosakkan permainan untuk anda sepenuhnya. Berikut ialah cara untuk menetapkan konsol PS5 anda kepada 120 FPS:
 3. Pada papan pemuka PS5, pilih “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 4. Tekan “Tetapan data dan permainan/apl yang disimpan” daripada menu.
 5. Pilih “Pratetap permainan” daripada menu di sebelah kiri skrin.

Klik pada “Mod prestasi atau mod resolusi.”

Pilih “Mod prestasi” daripada menu timbul untuk menetapkan konsol anda kepada 120 FPS.

Soalan Lazim Tambahan

Manakah TV TCL terbaik untuk permainan?

TCL ialah salah satu pengeluar utama TV 4K 120Hz, yang optimum untuk permainan. TV TCL terbaik untuk permainan PS5 ialah TVL 5 Series atau S555. Model ini dikeluarkan pada tahun 2022.

Ia mempunyai masa tindak balas yang cepat dan ketinggalan input yang rendah, memberikan gerakan yang jelas kepada imej dan menghapuskan sedikit kabur selepas objek yang bergerak pantas.

Apakah resolusi TV yang terbaik untuk meningkatkan prestasi permainan?

Untuk skrin 24-inci, resolusi terbaik ialah 1,080p. Untuk skrin 27-inci, sebaliknya, resolusi ideal ialah 1,440p. Untuk skrin yang lebih besar, seperti monitor 32 inci, resolusi optimum ialah 4K, yang mempunyai resolusi 4,000 piksel.

Bagaimana untuk menukar resolusi konsol PS5

Konsol PS5 boleh mengesan keupayaan TV anda secara automatik dan memilih resolusi terbaik. Berikut ialah cara untuk mengakses tetapan ini pada PS5 anda:

1. Pada papan pemuka PS5, pilih “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.

2. Dari menu, tekan pada “Skrin dan video.”

3. Pilih “Output video.”

Nikmati Pengalaman Permainan Terbaik

Apabila mencari pengalaman permainan terbaik dengan konsol PS5, anda perlu mencari TV dengan ciri imej dan bunyi yang serasi. Walau bagaimanapun, mempunyai TV terbaik tidak bermakna jika ia tidak ditetapkan dengan betul. Untuk TV TCL yang lebih baharu, meletakkannya pada “Mod Permainan” sudah cukup untuk meningkatkan pengalaman permainan anda.

Selain itu, anda boleh menetapkan pengurangan hingar dan warna TV anda secara manual dengan model sebelumnya. Jangan lupa untuk menyemak tetapan pada konsol anda untuk mendapatkan yang terbaik daripada permainan PS5 kegemaran anda. Adakah tetapan ini membuat perbezaan dalam pengalaman permainan anda? Beritahu kami di bahagian komen.