Tingkatkan pengalaman kamera Xiaomi anda dengan helah mudah ini

19
© NextPit

Dengan MIUI, anda boleh menjadikan kamera telefon pintar Xiaomi atau Redmi anda lebih intuitif. Anda boleh menyimpan mod terakhir digunakan dan menghalang telefon pintar Xiaomi anda daripada menetapkannya semula apabila anda menutup aplikasi foto.

Pada mana-mana telefon pintar Android, apl foto ditetapkan semula apabila anda menutupnya. Jadi secara lalai, ia sentiasa menjadi mod foto asas dengan lensa utama yang dibuka dalam apl foto. Dalam Xiaomi dan Redmi, anda boleh memaksa apl foto dalam MIUI 13 untuk menyimpan mod foto terakhir yang digunakan—potret, malam, makro—supaya ia dibuka secara lalai, walaupun semasa anda menutup apl.

  1. Buka aplikasi foto pada telefon pintar Xiaomi anda.
  2. Ketik menu hamburger di bahagian atas sebelah kanan.
  3. Ketik pada Tetapan.
  4. Aktifkan pilihan Simpan mod sebelumnya.
Xiaomi MIUI astuce sauvegarder dernier mod foto menggunakan

Berikut ialah cara untuk menyimpan mod foto terakhir yang digunakan pada Xiaomi atau Redmi / © NextPit anda

Ciri ini malangnya hanya menyimpan mod terakhir digunakan. Anda tidak boleh menyimpan tetapan yang dibuat dalam mod pro, contohnya. Tahap atau penapis zum juga ditetapkan semula.

Tetapi ia masih sangat mudah, terutamanya jika anda ingin menggunakan mod foto khas beberapa kali. Peleraian penuh (108M), mod malam, panorama atau mod lain semuanya disimpan dalam anak tetingkap “Lagi” pada karusel foto. Pilihan untuk menyimpan mod terakhir yang digunakan bermakna anda tidak perlu mencari melalui aplikasi untuk mencari mod yang anda inginkan.

Dan kerana saya dapat melihat anda datang dalam ulasan: YA, anda juga boleh menukar mod foto lalai yang dipaparkan dalam karusel untuk menambah mod kegemaran istimewa anda. Tetapi helah ini kebanyakannya untuk momen sekali-sekala. Seperti, anda berada di taman dan ingin mengambil makro beberapa bunga. Ini tidak bermakna anda mahu mengambil gambar makro sepanjang masa.

Itu sahaja untuk tutorial ringkas ini, apa pendapat anda tentang helah ini pada MIUI? Mod foto “istimewa” manakah yang paling anda gunakan pada telefon pintar Xiaomi dan Redmi anda?