WhatsApp: Cara membuat pelekat pada iOS & Android

10
© Arkitek Farknot / Shutterstock.com

Tahukah anda bahawa anda boleh membuat pelekat anda sendiri di WhatsApp dan bukannya bergantung pada pelekat lalai? Walaupun sembang dengan rakan anda sudah boleh diperibadikan melalui pek pelekat yang tidak terkira banyaknya, anda juga boleh menggunakan wajah anda sendiri sebagai pelekat dengan sedikit pengetahuan. Dalam panduan langkah demi langkah kami, kami akan memberitahu anda cara membuat pelekat pada iOS dan Android.

Hampir tidak ada cara untuk mengelakkan pemesejan segera yang dikenali sebagai WhatsApp. Ia kekal yang paling popular di dunia dengan lebih daripada dua bilion pengguna. Ini mungkin juga disebabkan oleh fakta bahawa anda boleh merapikan sembang anda dengan GIF, pelekat dan emoji ruji. Terdapat banyak set pelekat untuk dimuat turun di luar sana, memberikan anda terlalu banyak pilihan yang menyebabkan anda sakit kepala.

 • Baca juga: Cara menggunakan Memoji Apple pada telefon pintar Android

Tetapi terdapat juga kemungkinan untuk mencipta set pelekat anda sendiri di mana anda boleh menggunakan foto anda sendiri. Pelekat buatan sendiri ini menambahkan sentuhan peribadi pada sembang anda dan ya, ia juga lebih kelakar daripada pelekat luar. Dalam siaran ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat pelekat anda sendiri dalam masa yang singkat. Jadi sandarkan diri, ini kita pergi:

Isi kandungan:

 1. Buat pelekat anda sendiri melalui WhatsApp
 2. Apl pelekat untuk iOS dan Android: Keperitan pilihan
 3. Arahan: Cipta pelekat anda sendiri

Buat pelekat anda sendiri melalui WhatsApp

Sebelum saya menunjukkan kepada anda cara membuat pelekat menggunakan apl pihak ketiga, saya akan segera menunjukkan kepada anda cadangan rasmi WhatsApp. Anak syarikat Facebook mendedahkan pada halaman sokongan bahawa mereka telah mereka apl sampel dan kod mereka sendiri untuk Android dan iOS. Di sana, anda boleh menggunakan pelekat anda dan WhatsApp berjanji bahawa anda boleh mencipta pelekat anda sendiri melalui cara ini tanpa memerlukan kemahiran pembangun terperinci atau pengetahuan pengekodan.

Terima kasih kepada API dan antara muka yang disokong oleh WhatsApp, pelekat yang lebih meluas boleh dilaksanakan, tetapi anda sepatutnya sudah berada pada tahap lanjutan untuk mencubanya. Apl sampel yang boleh digunakan dan kod untuk kedua-dua sistem pengendalian mudah alih boleh didapati di GitHub berserta arahan yang berkaitan. Keperluan agak ketat walaupun: Imej yang diingini mesti mempunyai latar belakang lutsinar, lebih kecil daripada 100 KB dalam saiz fail dan berukuran 512 x 512 piksel.

Jika anda membiasakannya, anda akan mendapat kelebihan untuk memasukkan apl pelekat anda sendiri ke dalam kedai (mengenai iOS, bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan aplikasi sampel dan perlu mencipta UI anda sendiri).

Apl pelekat untuk iOS dan Android: Manja untuk pilihan

Sudah tentu, hakikat bahawa sangat mudah untuk membuat aplikasi pelekat sendiri juga bermakna terdapat sejumlah besar aplikasi pelekat sedemikian di luar sana. Carian pantas di Gedung Google Play mendedahkan betapa sesaknya di sana:

Aplikasi Pelekat WhatsApp Android

Di sini, anda benar-benar dimanjakan untuk pilihan / © Google (Skrin: NextPit)

Oleh kerana tidak mempunyai iPhone yang boleh saya panggil sendiri, saya kini hanya melalui beberapa apl Android. Mereka semua sangat serupa dalam struktur: Anda boleh memilih mana-mana foto yang anda suka dan kemudian terdapat alat yang serupa untuk memangkas foto ini. Selalunya, terdapat pilihan untuk membuka kunci versi premium dalam apl. Versi premium ini biasanya menawarkan anda pengalaman tanpa iklan dan biasanya menyertakan pilihan tambahan semasa mereka bentuk.

Untuk tujuan tutorial ini, saya memilih “Pembuat Pelekat”, dan juga melihat dengan lebih dekat “Pembuat Pelekat – Pelekat untuk Pelekat WhatsApp”, “Studio Pelekat”, dan “Pembuat Pelekat untuk WhatsApp” sebagai alternatif. Jangan ragu untuk mencuba apl yang berbeza, terdapat banyak aplikasi yang dinilai tinggi dengan skor lebih daripada empat bintang, walaupun sesetengah daripadanya benar-benar mengandungi banyak iklan.

Jika anda boleh menahan jumlah pengiklanan, anda boleh mendapat manfaat daripada ciri lain. “Pembuat Pelekat – Pembuat Pelekat untuk WhatsApp” juga menawarkan beberapa penapis, serta beberapa emoji dan perkataan yang boleh anda tambahkan pada gambar anda (lihat imej di bawah). Amaran: Banyak ciri memerlukan versi “premium”, jadi anda mungkin lebih baik membayar yuran sekali, langganan bulanan atau tahunan.

Pelekat WhatsApp 1

Jika anda kebal terhadap banyak pengiklanan, anda boleh membuat pelekat dengan cepat menggunakan aplikasi ini / © NextPit

Tutorial: Cipta pelekat anda sendiri

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, saya memutuskan untuk menggunakan Sticker Maker oleh “Viko & Co” sebagai contoh dan atas beberapa sebab juga: Apl ini percuma, terdapat jumlah pengiklanan dalam apl yang boleh diterima, dan anda boleh dengan mudah membebaskan motif dan terdapat aplikasi yang hampir sama untuk iOS.

Jadi, mari kita mulakan. Arahan di bawah adalah untuk versi Android apl, tetapi langkahnya hendaklah hampir sama untuk iOS:

Pelekat WhatsApp 2

Potong atau nikmati reka bentuk tangan bebas sambil membingkainya / © NextPit

 1. Muat turun dan lancarkan apl.
 2. Ketik pada Buat pek pelekat baharu.
 3. Masukkan nama untuk pek dan pengarang dan ketik Buat.
 4. Ketik pada pakej yang baru anda buat, kemudian gambaran keseluruhan yang masih kosong muncul.
 5. Mula-mula, pilih medan paling atas dan buat ikon untuk set pelekat anda.
 6. Pilih foto atau imej daripada galeri telefon pintar anda atau pilih “Teks sahaja”.
 7. Potong imej anda (anda boleh menggunakan pilihan bebas, bulatan atau segi empat sama, pilih semua atau pilih pintar).
 8. Pilih Pintar akan memangkas imej anda secara automatik, manakala pilihan lain hanya akan memangkas imej anda berdasarkan input anda.

 9. Pilih teks (pilihan).
 10. Pilih bingkai (pilihan).
 11. Ketik pada Simpan.
 12. Anda kini kembali ke gambaran keseluruhan dan berasa bebas untuk mengulang langkah 4-11 sehingga 30 kali lagi.
 13. Ketik pada Tambah ke WhatsApp.
Pelekat WhatsApp 3

Selepas menambah, pelekat muncul terus pada WhatsApp/ © NextPit

Seperti yang anda boleh lihat daripada arahan ini, satu set lengkap terdiri daripada satu ikon dan sehingga tiga puluh pelekat. Sebaik sahaja anda telah menambahkan pelekat anda sendiri pada WhatsApp, pelekat itu akan muncul secara automatik dalam sembang apabila anda mengklik pada ikon emoji dan memilih pilihan pelekat di sana. Di bahagian atas bar yang menunjukkan set pelekat anda yang tersedia, anda juga akan dapat melihat ciptaan anda sendiri!

Sebelum saya melepaskan anda untuk mula membuat pek pelekat anda sendiri, berikut ialah beberapa petua terakhir:

 • Gunakan gambar di hadapan latar belakang monokrom untuk mendapatkan hasil yang lebih baik semasa memangkas.
 • Jadikan sempadan sedikit lebih tebal, supaya pelekat menonjol pada latar belakang yang berbeza dalam WhatsApp.
 • Sila gunakan imej yang anda miliki haknya sahaja! Ini bermakna meninggalkan foto rakan sekerja anda yang tidak menarik sahaja, sebagai tambahan kepada gambar selebriti, logo korporat, dll, yang tertakluk pada undang-undang hak cipta.

Sekarang setelah anda dipersenjatai dengan pengetahuan sedemikian, mari kita mula bekerja! Beritahu kami dalam ulasan jika membuat pelekat anda sendiri dengan tutorial ini berkesan. Anda juga boleh berkongsi petua anda untuk membuat pelekat dengan kami. Oh, dan satu lagi perkara: lihat forum kami untuk apl pembuat pelekat terbaik untuk Android yang menampilkan pengesyoran oleh pembaca kami.