WhatsApp Web: tingkatkan keselamatan anda dengan alat penyemak imbas yang mudah

21
© NextPit

Meta/Facebook secara senyap mengeluarkan sambungan penyemak imbas yang boleh membantu pengguna Web WhatsApp menggunakan perkhidmatan web dengan lebih keselamatan dan keyakinan bahawa penggodam tidak mengubah halaman pengesahan. Ketahui cara menggunakan alat untuk mengelakkan orang yang tidak dikenali mengganggu tanda masuk kod QR dan mempunyai sedikit ketenangan semasa berbual pada PC.

  • Bagaimana untuk menetapkan WhatsApp Web dengan peranti yang berbeza

Bagaimanakah alat itu berfungsi?

Pengesahan Kod Dinamakan, secara ringkas, sambungan menyemak sama ada kod QR yang dipaparkan untuk log masuk pada penyemak imbas tidak diubah. Bukan sahaja kod QR tetapi keseluruhan halaman disahkan. Jika sambungan tidak dapat menjamin bahawa halaman itu sah, ia akan memaparkan amaran dalam bar alat penyemak imbas.

Sambungannya ialah sumber terbuka di bawah lesen MITdan pada masa ini mempunyai versi untuk Chrome, Edge dan Firefox.

Sahkan Kod WhatsApp

Pengesahan Kod memberi amaran jika halaman Web WhatsApp telah diganggu / © Meta

Bagaimana untuk menggunakan Pengesahan Kod untuk WhatsApp Web?

Langkah pertama ialah memasang sambungan penyemak imbas, tersedia untuk apl ini:

Selepas itu, sahkan bahawa alat itu sedang berjalan, dengan menyemak dalam tetapan Sambungan – jika anda menggunakan WhatsApp Web dalam tab peribadi, ingat untuk mengaktifkan sambungan untuk mod privasi. Pengesahan Kod boleh didapati dalam bar alat dengan ikon yang mudah.

Sahkan Kod WhatsApp 02

Ikon merah bermakna halaman itu telah diubah oleh pihak ketiga atau sambungan / © NextPit

Lain kali anda buka Halaman Web WhatsAppia akan menukar ikon kepada simbol hijau atau merah, masing-masing mewakili halaman itu baik atau mencurigakan.

Memandangkan sebarang pengubahsuaian pada halaman dikesan oleh Pengesahan Kod, malah sambungan penyemak imbas seperti penyekat iklan boleh mencetuskan amaran, memandangkan alat jenis tersebut mengubah halaman. Dalam kes ini, anda boleh cuba melumpuhkan sambungan untuk halaman WhatsApp dengan pergi ke tetapan penyemak imbas.

  • Semak semua petua dan kiat untuk WhatsApp pada telefon anda

Adakah anda tahu Pengesahan Kod? Adakah anda fikir ia meyakinkan anda semasa menggunakan WhatsApp Web atau anda tidak pernah terfikir tentang seseorang yang cuba merampas akaun WhatsApp anda? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Sumber:
Meta