Wi-Fi terus bertukar kepada selular pada iPhone? 10 Cara untuk memperbaikinya!

23
Wi-Fi terus bertukar kepada selular pada iPhone

Sambungan data selular yang boleh dipercayai boleh menjadi mudah dan bermanfaat apabila anda jauh dari rumah. Walau bagaimanapun, mempunyai rangkaian Wi-Fi yang kukuh adalah sesuai dalam banyak situasi, seperti memuat turun fail besar, mengawal peranti rumah pintar anda dan kandungan penstriman. Tugasan ini paling baik dilakukan dengan sambungan Wi-Fi yang pantas dan mantap pada iPhone anda.

Kadangkala, iPhone anda mungkin bertukar antara Wi-Fi dan selular secara automatik. Walaupun ini bukan isu yang serius, ini mungkin membawa kepada caj data yang tidak dijangka atau kelajuan perlahan. Nasib baik, terdapat penyelesaian yang mudah untuk isu ini. Di bawah ialah petua penyelesaian masalah untuk menghentikan iPhone anda daripada bertukar antara Wi-Fi dan selular secara automatik.

1. Pastikan penghala dihidupkan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memastikan penghala Wi-Fi anda dihidupkan. Anda juga mungkin berada terlalu jauh dari penghala atau berada di luar jangkauannya.

Yang pasti, anda boleh memulakan semula penghala anda dengan mematikan dan menghidupkannya selepas beberapa minit. Jika ia masih tidak berfungsi, kemas kini penghala Wi-Fi anda dengan perisian tegar terkini.

2. Semak tetapan Wi-Fi

Pada iPhone anda, pergi ke Tetapan → Wi-Fi. Tanda semak biru di sebelah rangkaian bermakna anda disambungkan.

Untuk memastikan peranti anda akan bersambung secara automatik ke rangkaian pada masa akan datang, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Tetapan → Wi-Fi.
 2. Ketik butang Maklumat (i) di sebelah rangkaian pilihan anda.
 3. Kemudian togol pada Auto-Sertai.

  Pilih Wi-Fi, ketik butang maklumat, togol pada Auto-Sertai dalam Tetapan

Semak kekuatan sambungan Wi-Fi anda

Anda juga boleh cuba menjalankan ujian kelajuan untuk melihat sama ada sambungan Wi-Fi anda perlahan. Anda juga mungkin ingin menyemak pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda. Jika berlaku gangguan, Wi-Fi anda mungkin tidak berfungsi dan beralih kepada data selular untuk memastikan anda sentiasa berhubung.

Lupakan rangkaian anda dan sambung semula

Jika anda sudah disambungkan ke Wi-Fi dan tiada ISP atau masalah isyarat, melupakan rangkaian Wi-Fi anda juga boleh membantu. Ambil perhatian bahawa ini akan memadamkan sepenuhnya maklumat rangkaian Wi-Fi ini daripada peranti anda, oleh itu keperluan untuk memasukkan kata laluannya sekali lagi.

 1. Pergi ke Tetapan → Wi-Fi.
 2. Ketik butang Maklumat (i) di sebelah rangkaian Wi-Fi anda → Lupakan Rangkaian Ini.

  Lupakan rangkaian ini dalam Tetapan Wi-Fi

 3. Kemudian sambung semula kepadanya dengan memilihnya di bawah rangkaian anda dan masukkan kata laluannya apabila digesa.

Lihat jika terdapat masalah dengan rangkaian Wi-Fi anda

Jika iPhone anda mengesan isu dengan Wi-Fi anda, anda mungkin akan melihat pengesyoran di bawah namanya. Anda mungkin mendapati Tiada Sambungan Internet. Ketik rangkaian Wi-Fi untuk melihat butiran lanjut.

3. Matikan Data Selular

Anda boleh melumpuhkan data selular untuk menjadikan peranti anda menggunakan Wi-Fi dan bukannya data mudah alih anda.

Hanya pergi ke Tetapan → Data Selular → matikan Data Selular.

ketik Selular, togol Data Selular dalam Tetapan

4. Lumpuhkan Mod Data Rendah

Mod Data Rendah ialah ciri yang membantu mengurangkan penggunaan data pada rangkaian Wi-Fi tertentu. Apabila dihidupkan, iPhone anda akan melumpuhkan kemas kini automatik dan tugas latar belakang seperti penyegerakan foto.

Jika sambungan Wi-Fi anda berada pada mod data rendah dan Bantuan Wi-Fi anda didayakan (lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian), iPhone anda mungkin bertukar kepada data selular anda jika ia menawarkan sambungan yang lebih kuat, terutamanya apabila melakukan tugas intensif data.

Untuk menyemak, pergi ke Wi-Fi → ketik butang maklumat (i) → matikan Mod Data Rendah jika ia dihidupkan.

Ketik ikon maklumat, matikan mod data rendah dalam tetapan wi-fi

5. Matikan Bantuan Wi-Fi

Untuk memberikan anda pengalaman menyemak imbas yang terbaik, iPhone anda akan sentiasa mencari sambungan yang terbaik dan terpantas. Jadi pada bila-bila masa peranti anda melihat bahawa sambungan data mudah alih anda lebih stabil dan pantas daripada Wi-Fi anda, ia mungkin bertukar kepadanya.

Ciri ini, yang dipanggil Wi-Fi Assist, terdapat dalam iPhone yang menjalankan iOS9 dan lebih baharu. Apabila didayakan, ciri ini dicetuskan apabila anda mempunyai sambungan Wi-Fi yang lemah. Ia dihidupkan pada peranti anda secara lalai. Jika anda ingin mematikannya:

 1. Pergi ke Tetapan → Data Selular.
 2. Tatal ke bawah untuk mencari Bantuan Wi-Fi dan matikan ia.

  ketik selular, togol bantuan wi-fi dalam tetapan

6. Matikan VPN

Menyambung ke VPN boleh memperlahankan sambungan internet anda, menyebabkan sambungan Wi-Fi terputus. Untuk mematikannya:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik Umum → VPN & Pengurusan Peranti.
 3. Pastikan VPN tidak disambungkan.

  Ketik umum, vpn dan pengurusan peranti, togol matikan VPN dalam Tetapan

Selain itu, sesetengah pengguna telah melaporkan bahawa mempunyai aplikasi VPN pihak ketiga (walaupun mereka tidak menggunakannya secara aktif) boleh menyebabkan masalah ketersambungan, menghalang iPhone daripada menyambung ke Wi-Fi dengan betul.

7. Togol pada Rangkaian dan Wayarles

Ciri Rangkaian dan Wayarles di bawah Privasi boleh menjejaskan Wi-Fi anda dan sambungan lain. Ciri ini dihidupkan secara lalai, tetapi tidak ada salahnya menyemak semula jika ia dihidupkan untuk peranti anda.

 1. Untuk menyemak, pergi ke Tetapan → Privasi & Keselamatan.
 2. Togol pada Perkhidmatan Lokasi → tatal ke bawah dan ketik Perkhidmatan Sistem.

  Privasi dan keselamatan, perkhidmatan lokasi dalam tetapan

 3. Tatal ke bawah dan ketik Perkhidmatan Sistem → togol Rangkaian & Wayarles hidup jika ia dimatikan.

  togol pada rangkaian dan wayarles dalam tetapan

8. Kemas kini iOS anda

iPhone anda yang terus bertukar daripada Wi-Fi kepada data mudah alih boleh menjadi kes pepijat dan gangguan kecil. Mengemas kini kepada perisian terkini boleh membantu menyelesaikan masalah ini.

 1. Hanya buka Tetapan → Umum.
 2. Ketik Kemas Kini Perisian.
 3. Jika terdapat kemas kini, ketik butang Muat Turun dan Pasang untuk memasang.

  Pergi ke Tetapan, Umum, Kemas Kini Perisian, muat turun dan pasang

9. Mulakan semula iPhone anda

Memulakan semula iPhone anda ialah satu lagi ubat biasa untuk gangguan dan isu kecil. Cara memulakan semula iPhone anda bergantung pada peranti anda. Berikut ialah panduan kami tentang cara memulakan semula semua model iPhone.

10. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Apabila semua kaedah di atas gagal, langkah seterusnya ialah menetapkan semula tetapan rangkaian anda. Ini menetapkan semula semua rangkaian Wi-Fi dan kata laluan anda, termasuk tetapan APN dan VPN anda. Jangan risau; ini tidak akan memadamkan mana-mana fail anda.

Jika anda menggunakan iPhone yang menjalankan iOS 15 atau lebih baru:

 1. Ketik Tetapan → Umum.
 2. Pilih Pindahkan atau Tetapkan Semula [device] → Tetapkan semula.
 3. Ketik Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian dua kali untuk mengesahkan.

  Langkah untuk menetapkan semula semua tetapan pada iPhone

Mengakhiri…

Kaedah di atas sepatutnya membantu menghentikan iPhone anda daripada menukar Wi-Fi kepada data selular. Beritahu kami cara yang berkesan untuk anda!

Baca lebih lanjut:

 • 9 Cara untuk meningkatkan isyarat WiFi pada iPhone dan iPad
 • Penghala Wi-Fi terbaik: Kelajuan yang lebih pantas, jarak jauh dan lebih banyak ciri
 • Bagaimana untuk mematikan data selular untuk apl tertentu pada iPhone