Xero: Cara Mengimport Penyata Bank

14

Salah satu ciri Xero yang paling mengagumkan ialah ia memberikan keterlihatan yang tiada tandingan ke dalam kewangan anda. Ia mempunyai pelbagai ciri untuk mencapai matlamat ini, salah satunya ialah keupayaan untuk mengimport penyata bank anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin mengalami kesukaran untuk melakukannya jika anda menggunakan perisian buat kali pertama.

Jangan risau – artikel ini akan menunjukkan kepada anda selok-belok mengimport penyata bank dalam Xero.

Cara Mengimport Penyata Bank ke Xero

Walaupun Xero ialah platform yang mantap, anda tidak boleh menghantar penyata bank anda terus ke program. Sebaliknya, anda perlu memindahkan maklumat daripada platform perbankan dalam talian anda.

Ini mungkin terdengar menakutkan, tetapi prosesnya agak mudah. Langkah pertama ialah membuat fail CSV. Cara paling biasa untuk berbuat demikian ialah memuat turun terus daripada perisian e-perbankan anda:

 • Buka apl perbankan dalam talian anda dan masukkan kelayakan anda.
 • Cari transaksi yang anda ingin import ke Xero.
 • Muat turunnya menggunakan format SCV.
 • Jika perlu, edit maklumat sebelum mengimportnya ke Xero.
 • Pastikan pernyataan disimpan pada PC anda sebagai fail CSV.

Memuat turun penyata bank daripada perisian e-perbankan anda adalah mudah. Tetapi seperti semua yang berkaitan dengan kewangan, ia tidak selalu berfungsi dengan lancar. Program anda mungkin menghalang anda daripada memuat turun fail ke komputer anda.

Jika itu yang berlaku, anda boleh menyediakan fail import CSV anda sendiri menggunakan Xero. Ambil langkah berikut untuk berbuat demikian.

 1. Buka Xero dan pergi ke bahagian “Perakaunan”.
 2. Pilih gesaan yang membawa kepada “Akaun Bank.”
 3. Cari akaun bank yang berkenaan.
 4. Pilih pilihan “Urus Akaun” dan tekan fungsi “Import Statement”.
 5. Gunakan pautan yang disediakan untuk memuat turun fail anda.

Perlu diingat bahawa jika anda memuat turun fail CSV anda dengan cara ini, templat akan menjadi serantau. Apakah maksud ini? Ini bermakna perisian akan menentukan kawasan fail anda mengikut bahasa penyemak imbas anda. Walau bagaimanapun, jika platform tidak dapat mengenal pasti wilayah anda, ia akan menggunakan bahasa Inggeris New Zealand sebagai lalai.

Setelah fail anda sedia, anda akhirnya boleh menambahkannya ke akaun Xero anda.

 1. Buka Xero dan navigasi ke “Perakaunan.”
 2. Pilih menu “Akaun Bank” dan cari akaun tempat anda akan memindahkan penyata bank anda.
 3. Pilih “Urus Akaun,” diikuti dengan “Import Penyata,” dan “Fail untuk Muat Naik.”
 4. Gunakan menu “Fail untuk Muat Naik” untuk menambah penyata bank anda. Menyeret dan menjatuhkan pernyataan adalah pilihan terpantas. Sebagai alternatif, ketik fungsi “Pilih fail” untuk memilih kenyataan daripada peranti anda.
 5. Tekan “Seterusnya” dan kategorikan medan dalam lajur jika platform memerlukan anda berbuat demikian.
 6. Pilih format tarikh pilihan yang anda ingin gunakan untuk penyata bank anda.
 7. Ketik “Seterusnya” sekali lagi dan periksa transaksi anda sebelum import. Menu ini membolehkan anda mengalih keluar sebarang pemindahan yang anda tidak mahu masukkan ke dalam import anda.
 8. Selepas menyemak maklumat, ketik “Import lengkap”, dan itu sahaja yang ada padanya.

Cara Mengedit Penyata Bank Anda Sebelum Mengimportnya ke Xero

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, anda boleh mengimport penyata anda ke Xero serta-merta selepas memuat turun atau mencipta fail CSV anda. Program ini tidak memerlukan anda membuat sebarang tweak pada fail, tetapi ini tidak bermakna anda tidak sepatutnya berbuat demikian. Mengedit beberapa maklumat pada penyata anda membolehkan anda mengurusnya dengan lebih mudah sebaik sahaja ia berada dalam sistem.

Terdapat beberapa jenis pelarasan yang boleh anda buat semasa mengimport fail. Salah satunya ialah memasukkan maklumat tertentu ke dalam medan anda.

Jumlah

Pastikan pendapatan dan perbelanjaan anda disusun secara seragam. Dalam erti kata lain, jangan letakkannya dalam lajur yang berasingan dan berisiko menurunkan keberkesanan kotak alat Xero anda.

Selain itu, cara paling intuitif untuk membentangkan pendapatan dan perbelanjaan anda adalah seperti berikut:

 • Pendapatan – nilai positif
 • Perbelanjaan – nilai negatif

Elakkan daripada menunjukkan perpuluhan dengan koma kerana ia boleh memesongkan keputusan, terutamanya jika anda mempunyai sejumlah besar transaksi dalam penyata anda.

Tarikh

Satu lagi perkara hebat tentang Xero ialah ia memberikan anda sejumlah besar format untuk dipilih. Anda boleh menemui ini semasa memuat naik penyata anda. Penyelesaian yang paling biasa termasuk:

 • MM/DD/YYYY
 • DD/MM/YYYY
 • YYYY/MM/DD

Penerangan

Perihalan tidak wajib, tetapi ia membolehkan anda mengurus urus niaga anda dengan mudah. Dengan memberikan butiran lanjut untuk transaksi individu, anda tidak perlu tertanya-tanya dari mana asalnya atau sebab anda membuat pembayaran. Ini berkait rapat dengan matlamat anda – memastikan kewangan anda dapat dilayari dan telus.

Penerima bayaran

Butiran penerima anda mungkin merupakan maklumat yang paling penting untuk disertakan dalam penyata anda. Ia memberitahu anda kepada siapa anda membuat pembayaran, menghapuskan sebarang tekaan yang berkaitan dengan proses ini.

Anda boleh menggunakan kenalan Xero sedia ada untuk menentukan penerima anda. Dalam kes itu, pastikan bahawa nama dalam kenalan Xero anda adalah sama dengan nama dalam fail anda. Jika tidak, anda berisiko membuat pendua dan melimpahkan hamparan anda dengan maklumat yang tidak diperlukan.

Nombor Rujukan dan Cek

Jika anda seperti kebanyakan orang, anda mungkin membuat kebenaran kad kredit atau pembayaran SWIFT setiap hari. Walau bagaimanapun, sukar untuk membezakan antara pemindahan ini melainkan anda menggunakan nombor tertentu. Di situlah rujukan anda masuk. Pastikan anda menambahkannya pada fail anda sebelum memuat naik penyata anda.

Begitu juga dengan nombor cek. Tidak kira dengan siapa anda akan datang, anda ingin mempunyai nombor di sebelah cek anda untuk pengenalan yang lebih mudah.

Ralat Import

Berikut ialah beberapa ralat yang mungkin anda hadapi semasa mengimport penyata bank ke Xero:

 • Data tidak sah – Pastikan anda menggunakan format yang betul.
 • Ralat tamat masa – Muat naik lebih sedikit transaksi pada satu masa.
 • Terdapat masalah mengimport fail – Semak sama ada anda menggunakan format lajur atau penjajaran yang betul.

Menjadi Minda Kewangan yang Berhemat

Tidak perlu menyemak urus niaga anda secara manual apabila anda boleh memuat naik penyata ke Xero dalam beberapa saat. Jangan lupa untuk memformat fail anda dengan betul dan sertakan data penting untuk memudahkan pengurusan kewangan anda.

Berapa banyak pernyataan yang anda import ke Xero? Adakah anda menggunakan alat lain untuk kewangan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.