7 perkara yang perlu diubah dalam tetapan telefon pintar baharu anda

105
samsung one ui
© NextPit

Menggunakan telefon pintar baharu buat kali pertama adalah campuran keterujaan dan ketidaksabaran. Segala-galanya mengejutkan, terutamanya jika anda bertukar kepada pengilang yang mempunyai antara muka yang sama sekali berbeza daripada yang biasa anda gunakan. Walau bagaimanapun, kejutan kecil ini boleh bertukar menjadi kekecewaan dan kegusaran dengan cepat, jika anda bukan peminat ciri baharu. Itulah sebabnya kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk menyahaktifkan pilihan saham yang membuat kami marah.

Lompat ke bahagian:

1. Nyahaktifkan bunyi tindak balas sentuhan dan getaran

Apabila menggunakan telefon pintar buat kali pertama terdapat beberapa perkara yang saya kurang suka daripada maklum balas haptik. Getaran dan bunyi yang meniru tindak balas butang sebenar tidak sesuai dengan keinginan saya, jadi ia sentiasa perkara pertama yang saya matikan. Selain meniru menekan butang fizikal dengan buruk, satu-satunya perkara yang sebenarnya dilakukan ialah membazir bateri.

Untuk menghentikan bunyi dan getaran tindak balas sentuhan:

 • Pergi ke Tetapan > Bunyi & Getaran > Lanjutan > Bunyi dan getaran lain
 • Setelah di sana anda boleh menyahaktifkan: bunyi papan kekunci, bunyi kunci skrin, bunyi pengecasan, bunyi sentuhan, getaran sentuhan, dsb.
AndroidPIT huawei mate 20 pro hadapan

Sama ada maklum balas haptik berguna atau tidak adalah soal keutamaan peribadi. / © NextPit

Nota: Jika telefon pintar akan digunakan oleh orang tua yang tidak mempunyai deria sentuhan yang tajam, adalah disyorkan untuk membiarkan getaran diaktifkan, supaya lebih mudah untuk mengetahui apabila skrin disentuh.

2. Nyahaktifkan getaran papan kekunci apabila anda menaip

OK, anda telah menyahaktifkan semua maklum balas sentuhan pada sistem, jadi mengapa ia bergetar apabila saya menaip? Nah, papan kekunci mempunyai fikirannya sendiri. Untuk menyahaktifkan getaran papan kekunci, anda perlu pergi ke tetapan pada papan kekunci itu sendiri, sama ada anda masih menggunakan stok satu atau satu yang telah anda pasang.

 • Pergi ke Tetapan > Sistem > Bahasa dan input > Papan kekunci maya. Nota: pada sesetengah peranti, seperti telefon Samsung, Bahasa dan input boleh didapati dalam menu Pengurusan Am.
 • Pilih papan kekunci anda.
 • Dalam pilihan, nyahaktifkan ‘Bunyi papan kekunci’ dan ‘Getaran papan kekunci’.
androidpit papan kekunci huawei swype

Tiada maklum balas getaran yang menjengkelkan daripada papan kekunci anda! / © NextPit

3. Kekang auto-pembetulan

Selalunya autopembetulan menghalang anda lebih daripada membantu anda. Ia bagus apabila telefon anda mengesyorkan perkataan semasa anda menaip, tetapi tidak apabila telefon anda cuba menggantikan atau membetulkannya sepanjang masa. Stok auto-betul pada kebanyakan telefon agak agresif, jadi adalah idea yang baik untuk menyahaktifkannya dengan segera.

Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 • Pergi ke Tetapan > Bahasa dan input > Papan kekunci maya
 • Pilih papan kekunci yang anda gunakan.
 • Dalam tetapan papan kekunci, tekan ‘Pembetulan Teks’.
 • Nyahaktifkan pilihan yang menyatakan ‘Auto ganti.’

4. Lumpuhkan semua apl prapasang yang anda tidak gunakan

Sebilangan pengeluar memuatkan peranti mereka dengan apl mereka sendiri. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak pernah menggunakan perkhidmatan atau aplikasi tersebut, meninggalkan anda dengan sekumpulan apl yang menggunakan ruang dan sumber yang berharga.

Setiap apl pengilang akan menerima kemas kini dan sesetengahnya mungkin berjalan di latar belakang tanpa pengetahuan anda. Anda tidak boleh menyahpasangnya sepenuhnya (melainkan telefon anda berakar), tetapi anda boleh meletakkannya pada hibernate.

Kami mempunyai artikel lengkap tentang cara untuk melumpuhkan apl yang diprapasang, tetapi saya akan memberi anda gambaran ringkas tentang langkah utama di sini:

 • Pergi ke Tetapan > Apl
 • Pilih apl yang ingin anda lumpuhkan (elakkan apl struktur seperti perkhidmatan Google atau apl lain yang tiada dalam laci apl).
 • Dalam maklumat apl, anda akan menemui butang Lumpuhkan.
 • Anda juga boleh memilih untuk Nyahaktifkan pemberitahuan jika anda mahu.
AndroidPIT galaxy s9p lwn xiaomi mi 8

Ucapkan selamat tinggal kepada apl yang tidak pernah anda gunakan! / © NextPit

5. Matikan animasi but

Setiap telefon pintar mempunyai sedikit animasi, yang dimainkan apabila peranti dihidupkan – sesetengahnya turut disertakan dengan jingle atau lagu permulaan klise. Jika anda berada di rumah, maka itu bukan masalah besar, tetapi jika anda memulakan semula telefon anda di khalayak ramai, ia boleh menjadi agak memalukan.

Nyahaktifkan bunyi but, jadi anda tidak perlu mendengar “Hello Moto” atau sebagainya dengan mengikuti langkah berikut:

 • Pergi ke Tetapan > Bunyi
 • Bergantung pada pengilang, terdapat pilihan yang berbeza yang harus anda nyahaktifkan. Untuk Motorola ia dipanggil ‘Kuasakan bunyi’ dan untuk Huawei/Honor ‘Bunyi mulakan’.
 • Ia tidak begitu mudah untuk pengguna Samsung, tetapi kami mempunyai beberapa pilihan. Untuk pengguna bukan root, letakkan peranti anda dalam mod senyap sebelum anda memulakan semula atau mematikannya. Anda juga boleh menyahaktifkan semua bunyi dalam Tetapan > Kebolehcapaian > Pendengaran. Untuk pengguna root, anda boleh memadamkan fail audio dalam \System\Etc\ PowerOn.wav untuk kuasa dan \System\Media\Audio\ui\ shutdown.ogg untuk penutupan.


6. Menukar nada dering

Apabila telefon pertama dengan nada dering polifonik keluar, memilih nada dering adalah keputusan yang sukar dan penting yang sering mengambil masa sepanjang petang. Kini, kebanyakan kita tidak mempedulikannya, tetapi terdapat banyak pilihan pemperibadian, jika anda berminat dengannya. Anda juga boleh menjadikan lagu kegemaran anda sebagai nada dering anda.

 • Bagaimana untuk menukar sebarang bunyi menjadi nada dering anda

Jika anda memilih untuk tidak menukar nada dering anda, telefon anda akan berbunyi seperti telefon lain daripada pengeluar yang sama. Itulah sebabnya saya sangat menggesa anda untuk mencari sesuatu yang baharu, terutamanya jika anda mempunyai iPhone. Cari sesuatu dengan sedikit personaliti dan gaya.

7. Sambungkan peranti Bluetooth anda

Setiap kali anda mendapatkan telefon baharu di luar kotak – dan ini adalah sesuatu yang sering kami lakukan semasa menyemak peranti di sini di AP – salah satu perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah memasangkan peranti Bluetooth anda dengan segera. Bagi saya, ini bermakna fon kepala dan beberapa pembesar suara yang saya ada di rumah. Saya memasangkan semuanya pada hari pertama, dan kemudian menambahkan semuanya pada peranti yang dipercayai pada Android 9 Pie. Dengan cara itu, saya boleh melupakannya.

wira fon kepala permukaan microsoft androidpit

Pasangkan peranti Bluetooth anda dengan segera. / © NextPit

Adakah terdapat perkara lain yang anda lumpuhkan secara automatik apabila anda mendapat telefon baharu? Beritahu kami dalam ulasan.