Adakah Adobe Reader Percuma? Ya, Dengan Had

73

Adobe Reader ialah apl desktop dan mudah alih yang merupakan alat penting dalam dunia hari ini. Fail PDF (Format Dokumen Mudah Alih) adalah perkara biasa, tetapi anda terperangkap tanpa cara untuk membuka dan melihatnya. Adobe Reader ialah alat untuk membuka kunci PDF.

Adakah Adobe Reader Percuma?  Ya, Dengan Had

Ramai orang bertanya sama ada Adobe Reader adalah percuma. Jika anda salah seorang daripada mereka, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan Adobe Reader untuk pelajar dan kegunaan komersial atau korporat. Kami juga akan merangkumi batasan yang ada pada Pembaca dan pilihan anda untuk meningkatkan.

Adakah Adobe Reader Percuma untuk Pelajar?

Sebahagian besar daripada tanggungjawab pelajar adalah berjalan dengan baik di sekolah. Pelajar sekolah menengah dan kolej akan diminta membuat penyelidikan untuk kertas kerja dan menulis esei untuk membuktikan pengetahuan mereka tentang sesuatu topik. Beberapa bahan penyelidikan yang mereka temui di web mungkin dalam bentuk PDF. Selain itu, guru dan profesor mungkin memerlukan pelajar menyerahkan kerja mereka sebagai fail PDF.

Pelajar, terutamanya yang berada di kolej, jarang mempunyai bajet yang besar. Membeli apl dan program untuk membantu dalam pengajian mereka mungkin sukar bagi sesetengah orang. Walau bagaimanapun, Adobe Reader tidak akan memecahkan akaun bank pelajar atau mengosongkan simpanan mereka.

Syukurlah, pelajar boleh memuat turun Adobe Reader secara percuma. Mereka tidak perlu risau tentang perbelanjaan tambahan untuk membeli apl semata-mata untuk penyelidikan dan penyerahan tugasan. Versi percuma Adobe Reader akan melakukan semua yang diperlukan oleh pelajar untuk mencari maklumat di web dan menyerahkan projek sekolah.

Adakah Adobe Reader Percuma untuk Penggunaan Komersial atau Korporat?

Pereka bentuk, pemasar dan lain-lain yang bekerja oleh syarikat untung sering ditugaskan untuk membuat pembentangan, bahan pemasaran dan kandungan tapak web. Mereka biasanya mempunyai pelbagai apl dan program yang boleh digunakan. Kebanyakannya tidak berfikir dua kali untuk menggunakannya untuk kegunaan komersial.

Walau bagaimanapun, terdapat kawasan kelabu apabila menggunakan apl untuk keuntungan komersial. Seseorang akan percaya bahawa aplikasi atau program percuma boleh digunakan untuk sebarang tujuan, tetapi adakah ini benar? Adakah terdapat sebarang undang-undang untuk menggunakan versi percuma Adobe Reader?

Anda boleh menggunakan Adobe Reader secara percuma jika digunakan pada komputer syarikat untuk membaca atau membuat fail PDF. Ia boleh digunakan untuk semua versi percuma yang dimaksudkan. Anda tidak boleh menjualnya atau mendapat keuntungan secara langsung daripada penggunaannya, kerana itu akan melanggarnya Syarat Penggunaan Am. Secara umum, jika anda mendapat keuntungan secara langsung daripada apl percuma, maka anda melanggar Syarat Penggunaannya.

Versi percuma Adobe Reader boleh dimuat turun oleh sesiapa sahaja yang bekerja di sebuah syarikat. Walau bagaimanapun, jika perbadanan ingin memuat turun aplikasi untuk semua pekerja, mereka perlu mendaftar untuk perjanjian lesen pengedaran.

Setelah diperoleh, sebuah syarikat boleh mengedarkan aplikasi kepada semua pekerja secara percuma. Tiada had untuk berapa ramai yang boleh menggunakannya. Terdapat dua perjanjian pelesenan berasingan. Satu adalah untuk lesen desktop untuk pengedaran apl desktop. Satu lagi adalah untuk aplikasi mudah alih Acrobat Reader untuk Android.

Jika ragu-ragu, rujuk pasukan undang-undang syarikat anda untuk menentukan dengan tepat apa yang boleh dan tidak boleh digunakan.

Perbezaan Antara Adobe Reader dan Adobe Acrobat

Kedua-dua apl membenarkan pengguna membuka, melihat dan membaca fail PDF, bersama-sama dengan keupayaan untuk menyimpan dan mencetak dokumen dalam bentuk PDF. Adobe Reader ialah pilihan yang jelas untuk pengguna yang tidak memerlukan apa-apa kecuali ciri paling asasnya. Ia berfungsi, dan tiada kos untuk memuat turunnya. Tetapi jika anda mencari lebih daripada sekadar fungsi asas, anda mungkin berbaloi untuk meneroka versi berbayar yang dikenali sebagai Adobe Acrobat.

Adobe Reader membolehkan anda bekerja dengan PDF. Anda akan mempunyai semua ciri asas untuk berfungsi dengan dokumen PDF, seperti melihat dan mencetak PDF, sokongan e-mel, nota melekit dan menyerlahkan teks. Ia adalah apl merentas platform yang berfungsi pada kedua-dua Windows dan Mac. Adobe Reader menyokong pelbagai sistem dan tersedia dalam 35 bahasa.

Tetapi bagi sesetengah pengguna, batasan Adobe Reader boleh menghalang mereka daripada mencapai apa yang perlu mereka lakukan. Adobe Acrobat, versi berbayar apl, menawarkan lebih banyak lagi. Jika anda memerlukan lebih daripada sekadar fungsi yang paling asas, anda perlu membeli Acrobat. Versi berbayar melakukan semua yang Reader boleh tetapi mempunyai lebih banyak fungsi.

Faedah Adobe Acrobat

Jika anda telah memutuskan bahawa anda memerlukan lebih daripada yang ditawarkan oleh Adobe Reader, maka anda perlu membeli versi penuh. Terdapat dua versi Adobe Acrobat, Standard dan Pro. Kedua-duanya memerlukan langganan bulanan. Standard lebih murah, tetapi versi Pro tidak begitu mahal.

Adobe Acrobat Standard

Adobe Acrobat Standard ialah pilihan yang lebih murah daripada dua versi berbayar dan peningkatan daripada apl percuma. Pelan Standard direka untuk kegunaan peribadi untuk membantu anda membuat dan mengurus PDF.

Seperti yang dijangkakan, anda akan dapat menukar dokumen dan imej kepada PDF, mencipta PDF dan mencetaknya. Dengan versi berbayar ini, anda juga boleh menggabungkan berbilang dokumen ke dalam satu fail PDF dan menukar halaman web menjadi PDF interaktif dengan pautan langsung.

Ia mempunyai fungsi penyuntingan asas yang membolehkan anda menambah, memadam, menyusun semula dan mengekstrak halaman. Versi ini boleh menambah nombor halaman, pengepala dan tera air. Anda juga boleh menukar PDF kepada dokumen Microsoft Office, mengisi borang dan mengumpul e-tandatangan.

Adobe Acrobat Pro

Jika anda sanggup berpisah dengan lebih sedikit wang setiap bulan, Adobe Acrobat Pro memberikan anda lebih banyak fungsi. Sebagai tambahan kepada ciri versi Standard, anda boleh menukar dokumen yang diimbas kepada PDF yang boleh dicari dan boleh diedit dengan pelan Pro. Ia boleh mengecam teks dalam banyak bahasa, menambah fungsinya.

Dengan Acrobat Pro, anda boleh menambah komponen audio dan video pada PDF anda. Anda juga akan dapat menyunting maklumat sensitif kepada pengguna terpilih, jadi anda boleh memilih dengan mudah siapa yang melihat apa tanpa perlu membuat berbilang dokumen. Di samping itu, versi Pro membolehkan anda membuat pengeditan pada dokumen pada peranti mudah alih anda.

Adobe Reader Percuma tetapi Mempunyai Had

Sesiapa sahaja boleh memuat turun dan menggunakan Adobe Reader secara percuma. Ia merupakan pilihan yang bagus untuk pelajar dengan belanjawan terhad yang tidak memerlukan lebih daripada membuka dan menyimpan dokumen. Terdapat beberapa kesahan apabila digunakan untuk kegunaan komersil, tetapi selagi anda tidak mendapat keuntungan secara langsung daripada apl itu, ia percuma untuk digunakan. Syarikat perlu mendaftar untuk perjanjian pelesenan pengedaran, tetapi ia masih percuma untuk dimuat turun dan digunakan.

Adakah anda mempunyai soalan tentang Adobe Reader yang percuma? Adakah artikel ini membantu memberi anda jawapan yang anda cari? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.