Adakah Bekerja dari Rumah Memudaratkan Peluang Anda Mendapat Kenaikan Pangkat?

24
jobbio homeoffice shutterstock
© Only_NewPhoto/Shutterstock

Kerja jauh dan hibrid telah menjadi faedah tempat kerja yang sangat diingini, dengan banyak manfaat yang mendalam laporan dan analisis menunjukkan kelebihan mereka. Malah, pekerja yang bekerja dari jauh selalunya mengatakan mereka lebih gembira, lebih produktif dan lebih berkemungkinan untuk tinggal bersama majikan mereka.

Tetapi penyelidikan baharu menunjukkan terdapat sekurang-kurangnya satu kelemahan pada pengaturan ini: anda boleh menghancurkan peluang anda untuk promosi. Pekerja terpencil sepenuhnya menyaksikan penurunan sebanyak 31% dalam promosi berbanding rakan sejawat mereka tahun lepas, seperti Analisis Teknologi Data Langsung daripada dua juta pekerja kolar putih di AS

Ini bukan “berita” seperti itu. Setakat 2015, Stanford Graduate School of Business penyelidikan mendapati bahawa pekerja jauh kurang berkemungkinan untuk dinaikkan pangkat––walaupun mereka, secara purata, hampir 15% lebih produktif daripada rakan sebaya mereka di tapak.

3 peranan kerja yang fleksibel mengambil pekerja sekarang

Keadaan ini menjadi lebih tidak adil apabila anda melihat pada pendapat pengurus dan pembuat keputusan. Penemuan daripada yang baru-baru ini tinjauan KMPG daripada 1,300 CEO global (400 di AS) menunjukkan bahawa sekitar 90% menyatakan keutamaan untuk memberi ganjaran kepada pekerja secara peribadi dengan kenaikan gaji, kenaikan pangkat atau tugasan yang lebih baik. Tambahan pula, 64% percaya bahawa semua orang akan kembali bekerja dari pejabat menjelang 2026.

Mulai Mei lalu, senarai syarikat yang berhenti mempunyai tenaga kerja teragih termasuk Disney, Amazon, Activision Blizzard, Starbucks, Qualtrics, Walmart, General Motors, United Parcel Service dan Meta.

Malah Google telah meminta pekerja jauh untuk mempertimbangkan semula menukar dari jauh penuh kepada hibrid. Dan beberapa syarikat telah mengambil taktik ini secara melampau. Awal tahun ini Bank of America menghantar “surat pendidikan” kepada kakitangan yang mengancam mereka dengan tindakan tatatertib jika mereka gagal memenuhi kehadiran minimum pejabat.

Selepas membalikkan kedudukan sepuluh tahunnya pada kerja jauh, Dell baru sahaja mula menguatkuasakan dasar tiga hari di pejabat yang ketat (melaksanakan teknik penjejakan baharu), ditambah dengan sekatan promosi kerana ketidakpatuhan.

Dasar sedemikian terbukti secara meluas tidak popular dengan pekerja yang kesal menanggung masa dan kos tambahan untuk berulang-alik ke tempat kerja, walaupun mereka telah membuktikan bahawa mereka boleh melaksanakan kerja mereka dari rumah.

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita meletak jawatan pada kadar yang lebih tinggi sebagai tindak balas kepada mandat RTO berbanding lelaki. Ia tidak menghairankan apabila anda mengambil kira impak jurang gaji jantina di AS dan realiti bahawa wanita cenderung untuk memikul majoriti buruh domestik, terutamanya penjagaan kanak-kanak.

Orang kurang upaya dan kumpulan advokasi juga telah memberi amaran bahawa RTO mewajibkan pekerja kurang upaya secara tidak seimbang, termasuk orang yang neurodivergen.

Daya tarikan bekerja mengikut kehendak sendiri sangat kuat sehingga pekerja akan memilih fleksibiliti yang mencukupi berbanding wang. A tinjauan baru daripada 4,000 pekerja di AS mendapati bahawa pekerja menuntut peranan bekerja dari mana-mana sahaja.

Untuk peluang ini, 50% akan bersedia untuk mengambil potongan gaji, 20% akan meningkatkan waktu kerja mereka, dan 15% akan melepaskan hari cuti. Daripada mereka yang sanggup mengambil penurunan gaji, 26% orang akan mengambil potongan gaji 5%, dan 24% menyatakan mereka akan mengambil penurunan sebanyak 10% atau 15%.

Kembali ke kerja sepenuh masa di pejabat sudah menjadi pemecah perjanjian bagi sesetengah orang. Didalam tinjauan 2022, 36% daripada responden mendedahkan bahawa mereka telah pun berhenti kerja kerana mereka tidak boleh bekerja dari jauh, dan 61% menyatakan mereka bersedia untuk pergi jika peluang jauh datang.

Pada tahun ini tinjauan berasaskan ASOwl Lab melaporkan bahawa 29% pekerja hibrid dan jauh menyatakan mereka akan menjangkakan kenaikan gaji jika mereka terpaksa kembali ke pejabat sepenuh masa.

Bagi rakyat Amerika yang masih gemar bekerja dari rumah, satu berita baik ialah data menunjukkan tiada perbezaan dalam kadar promosi antara pekerja hibrid dengan mereka yang datang ke pejabat lima hari seminggu. Pakar budaya tempat kerja mencadangkan bahawa mencatat masa dalam tiga hari seminggu sudah cukup untuk memastikan anda tidak hilang dari pandangan dan dilupakan.

Jika anda masih merasakan berat sebelah dekat daripada pengurus anda, maka mungkin sudah tiba masanya untuk bertukar kerja. Terdapat banyak organisasi sokongan yang akan mempromosikan berdasarkan merit, bukan sama ada anda menunjukkan wajah di pejabat lebih daripada yang lain. Lawati nextpit Job Board untuk mencari penempatan sempurna anda.

Mulakan carian kerja anda hari ini di Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Suzie Coen.