Adakah Slow Productivity 2024 Hack Kerja Terbesar?

16
stok adobe penggandaan badan
© DragonImages/Adobe Stock

Adakah anda bekerja dengan “orang yang sibuk bercakap besar”? Anda tahu jenisnya: sentiasa terburu-buru, sentiasa tertuju kepada mereka, sentiasa melakukan yang terbaik. Dan sentiasa, sentiasa memberitahu seluruh pejabat mengenainya.

Pekerja dengan bersyukur terlupa tentang jenis rakan sekerja ini semasa wabak, apabila kerja jauh mempunyai kesan ketukan yang berguna untuk meredam mereka. Tetapi dengan mandat kembali ke pejabat kini berkuat kuasa sepenuhnya, ramai pekerja tidak dapat mengelak daripada berinteraksi dengan kesibukan pejabat mereka sekali lagi.

Orang yang bercakap besar mungkin bercakap panjang dalam mesyuarat tentang apa yang mereka lakukan, bagaimana mereka melakukannya dan berapa lama masa yang diambil. Tetapi sementara mereka yang berada di bahagian penerima mungkin akhirnya menala mereka keluar, sesuatu yang lebih besar mungkin sedang bermain.

3 peranan perisian mengambil pekerja sekarang

Baru-baru ini Pusat Penyelidikan Pew kajian mendapati bahawa 49% orang dewasa yang bekerja mengatakan mereka tidak berpuas hati dengan pekerjaan mereka secara keseluruhan, dan 38% mengatakan bahawa mereka merasakan sumbangan mereka di tempat kerja tidak begitu dihargai.

Dengan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai jumlah pekerjaan yang hilang di seluruh industri teknologi global dan kebimbangan terhadap kos sara hidup. Tidak terlalu sukar untuk melihat mengapa sesetengah orang mungkin merasakan keperluan untuk memberitahu tenaga kerja yang lebih luas mengetahui betapa berharganya mereka.

Memang menjengkelkan, tetapi semakin ramai pekerja yang meninggalkan idea kesibukan sama sekali. Sebaliknya, mereka cenderung kepada “produktiviti perlahan”.

Ini adalah tindak balas langsung kepada budaya hiruk-pikuk yang begitu digemari oleh orang yang sibuk di pejabat. Pekerja telah melihat pada dorongan melampau untuk bekerja lebih keras untuk maju, dan mendapati ia mahu. Malah, cara bekerja ini selalunya mengorbankan penjagaan diri, apatah lagi kesihatan mental dan fizikal seseorang.

Penghalang utama kepada produktiviti

Ramai pekerja mendapati bahawa cuba menyelesaikan tugas sebenar mereka boleh menjadi satu cabaran besar. Altassian, yang membuat produktiviti dan perisian pengurusan projek seperti Trello dan Jira, mengatakan bahawa mesyuarat adalah penghalang nombor satu kepada produktiviti.

Kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh syarikat mendapati bahawa mesyuarat tidak berkesan 72% daripada masa. Terdapat beberapa sebab mengapa, dan ia termasuk fakta bahawa kebanyakan orang tidak mendapat sebarang input, dengan suara yang sama mendominasi mesyuarat selepas pertemuan.

Mesyuarat selalunya tidak mempunyai tujuan atau agenda yang ditentukan dan akhirnya, mungkin sama ada panggilan telefon atau e-mel. Akibatnya, 78% mengatakan bahawa disebabkan tahap mesyuarat yang mereka dijangka hadir, sukar untuk menyelesaikan kerja mereka.

Dan dengan 76% bersetuju mereka berasa letih pada hari-hari apabila mereka mempunyai banyak mesyuarat, dan 54% pekerja berpengetahuan mengatakan bahawa mesyuarat menentukan struktur setiap hari dan bukannya “kerja sebenar” sebenar mereka, sentimen anti-produktiviti memasuki sembang .

Tetapi produktiviti yang perlahan bukan tentang melakukan apa-apa. Sebaliknya, ia adalah “falsafah untuk mengatur usaha kerja pengetahuan dengan cara yang mampan dan bermakna,” menurut Cal Newport, pengarang Slow Productivity: The Lost Art of Accomplishment Without Burnout, sebuah buku terkemuka mengenai subjek itu.

3 pekerjaan teknologi untuk memohon sekarang

Newport berhujah untuk kerja di mana kita melakukan lebih sedikit perkara, bekerja pada kadar semula jadi dan mementingkan kualiti. Bagi kebanyakan orang, ia kelihatan seperti idea yang dialu-alukan, tetapi bagaimana ia boleh berfungsi dalam amalan?

Pertemuan yang berlebihan hanyalah satu aspek. Belajar untuk mengutamakan adalah satu lagi. Apabila pekerja ditarik dari tugas ke tugas, ia boleh menjadi sangat sukar untuk mencapai apa-apa, menyebabkan 51% responden Altassian bekerja lebih masa sekurang-kurangnya beberapa hari seminggu.

Menetapkan keutamaan boleh membantu. Mulakan dengan mengenal pasti tugas paling penting anda dan selesaikannya terlebih dahulu. Lihat apa yang tidak ada dalam ruang roda langsung anda dan wakilkan jika anda boleh. Nilaikan tarikh akhir projek juga: berdasarkan kerja sebelumnya, adakah ini realistik, atau bolehkah anda membina dalam masa tambahan?

Dan lihat masa dalam setahun: Musim panas selalunya mewakili peluang untuk melanjutkan tarikh akhir kerana orang ramai cenderung untuk mengambil cuti, jadi ia boleh mengambil masa yang lebih lama untuk menyelesaikan masalah. Jika anda ingin menerima produktiviti yang perlahan, ini boleh menjadi masa yang sesuai untuk bermula.

Mencari peluang seterusnya? Pergi ke Nextpit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Kirstie McDermott.