Adakah TikTok Memberitahu Apabila Anda Menyimpan Video?

66

Selama bertahun-tahun, banyak aplikasi media sosial akan memberitahu pengguna jika seseorang menyimpan kandungan mereka. Walaupun ciri ini menjadi kurang popular, terutamanya dalam apl media sosial yang lebih baharu, kami secara kolektif bertanya tentang pemberitahuan kandungan yang disimpan. Sesetengah apl masih akan menawarkan ciri tersebut tetapi dalam kapasiti terhad.

Adakah TikTok Memberitahu Apabila Anda Menyimpan Video?

Jadi, adakah TikTok memberitahu apabila anda menyimpan video? Baca artikel untuk mengetahui.

Adakah TikTok Memberitahu Apabila Anda Menyimpan Video?

Dalam dunia hari ini, ramai pencipta kandungan perlu mempertimbangkan hak harta intelek berkaitan kandungan TikTok mereka. Anda boleh membuat kerjaya di TikTok, yang bermaksud video anda adalah produk perniagaan dan jenama anda. Malangnya, orang ramai akan memuat turun video pengguna dan menyiarkannya semula di tempat lain untuk mendapatkan tontonan pada apl lain.

Dengan amalan seperti itu, tidak hairanlah ramai pengguna mungkin ingin mengetahui sama ada mereka akan dimaklumkan jika seseorang memuat turun video mereka. Tetapi adakah TikTok memberitahu anda?

Tidak, TikTok tidak memberitahu pengguna pada masa ini apabila seseorang memuat turun video. Secara umum, ini adalah untuk mengelakkan membanjiri pusat pemberitahuan pengguna.

Cara Menghentikan Muat Turun Video TikTok

Walaupun kekurangan butiran yang dimiliki pengguna mengenai siapa yang memuat turun video mereka, terdapat satu langkah yang boleh anda ambil untuk memastikan kandungan anda selamat. TikTok membenarkan anda mematikan pilihan muat turun pada video anda. Jika anda menghadapi masalah dengan kandungan anda dimuat turun atas sebab yang salah, mematikan pilihan ini boleh membantu.

Untuk mematikan muat turun video TikTok anda, ikut langkah di bawah.

 1. Lancarkan Tik tok aplikasi.
 2. Ketik pada “Profil.”
 3. Klik butang menu di bahagian atas skrin. Ini akan kelihatan seperti tiga baris.
 4. Pilih “Tetapan dan privasi.”
 5. Ketik pada “Privasi” dan tatal ke bawah ke suis “Muat Turun Video”.
 6. Togol suis ini untuk mematikan muat turun.

Ini akan mematikan kebenaran pengguna untuk memuat turun video anda, tetapi anda masih boleh memuat turun video orang lain jika anda mahu.

Cara Menggunakan Tetapan Privasi untuk Menghentikan Muat Turun

Anda juga boleh menggunakan tetapan privasi yang berbeza untuk menghalang orang lain daripada memuat turun kandungan anda. Tetapan privasi ini mengawal siapa yang boleh melihat kandungan. Jika anda OK dengan orang tertentu yang boleh memuat turun, ini adalah cara terbaik untuk menyekat orang yang mempunyai akses kepada video.

Jadikan Akaun Anda Peribadi

Cara paling berkesan untuk menyekat orang yang mempunyai akses kepada akaun anda dan semua kandungan anda adalah dengan menjadikan akaun itu peribadi. Menjadikan akaun peribadi membolehkan anda meluluskan siapa yang boleh melihat kandungan tersebut.

Untuk menjadikan akaun anda peribadi, lakukan langkah berikut.

 1. Lancarkan anda Tik tok aplikasi pada sama ada iOS atau Android.
 2. Ketik pada “Profil.”
 3. Ketik butang menu di penjuru kanan sebelah atas. Ini kelihatan seperti tiga baris.
 4. Pilih “Tetapan dan privasi.”
 5. Di bawah bahagian “Akaun”, ketik pada “Privasi.”
 6. Cari togol “Akaun peribadi” dan hidupkannya.

Ini tidak akan menjejaskan mana-mana pengikut semasa anda. Jika salah seorang pengikut anda memuat turun video anda dan anda tidak mahu mereka melakukannya, satu-satunya cara untuk menghalangnya ialah dengan mematikan muat turun pada video anda.

Jadikan Video Individu Peribadi

Anda boleh menjadikan video individu peribadi jika anda tidak mahu menjadikan akaun itu tertutup sepenuhnya tetapi mahu mengehadkan akses kepada video tertentu. TikTok mempunyai pilihan untuk menjadikan video individu peribadi. Untuk melaraskan tetapan privasi pada video TikTok anda, ikut langkah ini.

 1. Lancarkan apl TikTok untuk iOS atau Android dan pilih ikon “Profil”.
 2. Pergi ke tab video dan cari video yang ingin anda ubah. Ketik padanya untuk membetulkannya.
 3. Apabila video muncul, ketik tiga titik di sudut kanan bawah.
 4. Menu pilihan akan muncul. Pilih “Tetapan privasi.”
 5. Ketik pada “Siapa yang boleh menonton video ini.”
 6. Pilih “Rakan” untuk mengehadkan video kepada pengikut anda yang anda ikuti semula. Ketik “Saya sahaja” untuk menjadikan video tidak boleh diakses oleh semua orang kecuali anda.

Tetapan privasi ini ialah cara terbaik untuk mengehadkan kandungan tertentu kepada lebih sedikit orang. Ingat bahawa ini tidak akan menghalang orang dalam kumpulan yang diluluskan daripada memuat turun video. Ia hanya menentukan siapa yang mempunyai akses kepada video untuk berbuat demikian.

Untuk Muat Turun atau Tidak Muat Turun?

Apabila kebanyakan pengguna memuat turun video TikTok, ia adalah untuk menyimpan video itu untuk tontonan kemudian. Mungkin mereka kehabisan masa atau sangat menyukainya sehingga mereka mahu menontonnya berulang kali. Pengguna jenis ini menjadikan membiarkan muat turun dihidupkan berbaloi kepada banyak pencipta. Walau bagaimanapun, banyak sebab yang sah mengehadkan kebenaran penonton untuk video yang anda buat.

Pernahkah anda mematikan muat turun pada salah satu video TikTok anda? Pernahkah anda cuba memuat turun video hanya untuk mendapati bahawa pencipta telah mematikan pilihan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.