Aktiviti Langsung dalam iOS 16: Semua yang anda perlu tahu

87
Aktiviti Langsung dipaparkan pada skrin iPhone yang menjalankan iOS 16

Kemas kini iOS 16 membawa beberapa perubahan yang mengalu-alukan kepada iOS. Apple memperkenalkan widget Skrin Utama dengan iOS 14, dan kini, kami mendapat sokongan untuk widget Skrin Kunci dan beberapa penyesuaian lain. Satu lagi tambahan berguna kepada iOS 16 ialah Aktiviti Langsung pada Skrin Kunci.

Jika anda ingin tahu apakah itu Live Activities? Bagaimanakah ia berfungsi? Apl manakah yang menyokong Aktiviti Langsung? Adakah Aktiviti Langsung berbeza daripada widget pada Skrin Kunci? Baca bersama untuk mencari jawapan kepada semua soalan ini.

Apakah Aktiviti Langsung dalam iOS 16?

Menurut Apple, “Aktiviti Langsung ialah ciri baharu yang membantu pengguna mengetahui perkara yang berlaku dalam masa nyata, seperti permainan sukan, senaman, perkongsian perjalanan atau pesanan penghantaran makanan, terus dari Skrin Kunci. ” Tunggu, adakah itu lebih mengelirukan anda? Biar saya pecahkan dalam istilah yang lebih mudah.

Contohnya, anda memesan makanan dari Grub Hub, simpan telefon anda di tepi dan kembali bekerja. Kini, apabila anda ingin menyemak status pesanan, Aktiviti Langsung membolehkan anda berbuat demikian dari Skrin Kunci itu sendiri.

Keperluan untuk membuka kunci iPhone anda untuk menyemak kemajuan pesanan anda telah dihapuskan. Kedua-dua masa dan usaha anda disimpan. Apple juga akan berkongsi API Aktiviti Langsung dengan pembangun, yang akan membantu mereka melaksanakan ciri ini dalam apl mereka.

Jadi, adakah Aktiviti Langsung dan widget sama?
Tidak tepat. Aktiviti Langsung menggunakan mekanisme yang berbeza berbanding dengan widget. Kemas kini yang diterima oleh Aktiviti Langsung adalah melalui pemberitahuan tolak jauh atau daripada apl itu sendiri melalui ActivityKit. Sebaliknya, widget menggunakan mekanisme garis masa.

Bilakah Aktiviti Langsung akan tersedia pada iPhone?

Apple mengumumkan Aktiviti Langsung dengan iOS 16 di WWDC 2022. Beta pembangun dan beta awam iOS 16 telah dikeluarkan untuk seketika, tetapi Aktiviti Langsung telah tersedia dalam beta pembangun 4. Sehingga artikel ini ditulis, satu-satunya pelaksanaan Aktiviti Langsung boleh dilihat dengan pratonton muzik semasa memainkan muzik pada iPhone yang menjalankan iOS 16.

Apple telah mengesahkan bahawa ActivityKit dan Live Activities tidak akan tersedia dalam binaan awam pertama iOS 16. Ia akan tersedia lewat tahun ini.

Apple pastinya tidak suka mencemarkan reputasi baiknya untuk melancarkan ciri yang tidak digilap, yang mungkin menjadi sebab lain ciri ini belum tersedia lagi. Kami telah melihat perkara ini berlaku sebelum ini (ingat Kawalan Universal) apabila Apple mengeluarkan ciri pada tarikh kemudian dan bukan dengan pelancaran versi iOS yang stabil.

Apl iOS manakah yang akan menyokong Aktiviti Langsung?

Aktiviti Langsung akan tersedia untuk aplikasi yang berkongsi aktiviti masa nyata seperti skor sukan, perkongsian perjalanan (Uber, dsb.), Apl penghantaran makanan, apl penjejakan senaman, dsb. Satu-satunya pelaksanaan aktiviti Langsung yang telah pun dijalankan secara langsung ialah Pratonton Muzik pada Skrin Kunci iOS 16.

Kategori Sukan baharu telah ditambahkan pada Apple News. Bahagian ini akan membantu memaparkan jadual dan markah untuk sukan profesional dan kolej. Pengguna boleh menambah pasukan pada kegemaran mereka dan tidak ketinggalan menerima kemas kini. Walau bagaimanapun, ciri Aktiviti Langsung untuk sukan hanya akan tersedia kepada empat negara apabila ciri tersebut dilancarkan: Amerika Syarikat, UK, Kanada dan Australia.

Bagaimana untuk menggunakan Aktiviti Langsung pada iPhone?

Ciri Aktiviti Langsung akhirnya tersedia dalam iOS 16 beta 4. Jadi, sementara kami mempunyai beberapa maklumat, tidak semua butiran tersedia. Dengan maklumat yang kami ada, saya rasa widget Aktiviti Langsung akan diaktifkan melalui pemberitahuan tolak atau ActivityKit. Ia akan menerima kemas kini melalui medium yang sama dan memaparkannya pada Skrin Kunci.

Operasi ciri akan bergantung pada apl dan kebenaran yang diberikan. Sebagai contoh, anda perlu menambah pasukan kegemaran anda secara manual dalam kategori Sukan Apple News. Dan kemudian, anda akan menerima pemberitahuan langsung secara automatik pada widget Aktiviti Langsung yang dipaparkan pada Skrin Kunci.

Dengan setiap hari yang berlalu, penatalan azab telah menjadi fenomena yang lebih biasa. Membuka kunci telefon seseorang adalah salah satu faktor yang menyumbang kepada perkara ini. Kadangkala saya membuka kunci telefon saya untuk menyemak status pesanan saya tetapi asyik dengan pemberitahuan media sosial, dsb. Saya juga cenderung untuk melupakan tujuan utama membuka kunci telefon saya kerana beberapa pemberitahuan yang dihantar melalui spam daripada apl dan syarikat.

Saya percaya Aktiviti Langsung ialah tambahan yang sangat baik pada Skrin Kunci iPhone. Saya gembira Apple akhirnya menjadi lebih fleksibel dan membenarkan pengguna menyesuaikan Skrin Kunci mereka. Beritahu saya apa pendapat anda dalam ulasan di bawah.

Soalan Lazim

S. Adakah mengalih keluar Aktiviti Langsung daripada Skrin Kunci menamatkan aktiviti asal?

Tidak. Jika anda mengalih keluar Aktiviti Langsung daripada Skrin Kunci, ia tidak menamatkan aktiviti asal. Sebagai contoh, katakan anda mengalih keluar Aktiviti Langsung yang memaparkan baki masa untuk pizza anda dihantar; ia tidak akan membatalkan pesanan.

S. Berapa lama Aktiviti Langsung boleh aktif pada Skrin Kunci?

Aktiviti Langsung boleh kekal pada Skrin Kunci selama 12 jam. Aktiviti Langsung boleh berjalan sehingga lapan jam melainkan apl atau pengguna memutuskan untuk menamatkannya. Ia boleh kekal pada Skrin Kunci selama 4 jam lagi dalam keadaan tamat, selepas itu sistem akan mengeluarkannya daripada Skrin Kunci.

S. Peranti Apple manakah yang menyokong Aktiviti Langsung?

Ciri Aktiviti Langsung hanya tersedia untuk iPhone. (Setakat menulis artikel ini)

Baca lebih lanjut:

  • Muat turun kertas dinding iOS 16 untuk iPhone dan iPad

  • Panduan iOS 16: Ciri, peranti yang disokong, tarikh keluaran dan banyak lagi

  • Cara menyediakan iPhone atau iPad untuk iOS 16 dan iPadOS 16 beta