Alih keluar maklumat peribadi yang sensitif dalam carian Google dengan alat ini

88
shutterstock google pada iphone
© BongkarnGraphic/Shutterstock.com

Google memudahkan sesiapa sahaja untuk mengalih keluar maklumat peribadi atau sensitif mereka daripada hasil carian internetnya. Diumumkan kembali pada bulan April, ciri ‘Alih keluar tentang anda’ Google yang memfokuskan privasi untuk mudah alih telah mula muncul baru-baru ini untuk sesetengah pengguna. NextPit akan memberitahu anda cara anda boleh meminta maklumat sensitif anda dialih keluar dan dipadamkan untuk selamanya dalam Carian Google.


Lompat Ke:


Menaip nama anda ke dalam bar carian dan mencari segelintir hasil boleh menjadi idea yang menyeronokkan sehingga-anda diberikan alamat peribadi atau nombor hubungan anda sendiri. Perkara yang baik ialah alat baharu Google boleh membantu mengalih keluar maklumat pengenalan peribadi atau PII anda daripada internet, sekurang-kurangnya dalam hasil cariannya.

 • Jangan ketinggalan: Cara memindahkan data dari telefon pintar lama anda kepada yang baharu

Apakah jenis maklumat yang boleh dialih keluar oleh Google

‘Alih keluar hasil tentang anda’ ialah alat yang ditambahkan pada apl Google utama. Ia kini dalam peringkat beta dan mungkin tidak tersedia kepada semua pengguna mudah alih—jika anda tidak bernasib baik, akaun Google anda akan diberkati pada peringkat seterusnya. Juga tidak semua pilihan disertakan dalam versi ini. Jika tidak, yang berasingan laman web bantuan boleh diakses dengan butiran lanjut.

Berikut ialah senarai maklumat yang mungkin dialih keluar oleh Google tentang anda:

 • Nombor telefon, e-mel atau alamat rumah (pilihan pada alat ‘Alih keluar hasil tentang anda’)
 • Nombor akaun bank dan kad kredit
 • Nombor ID kerajaan sulit
 • Imej ID, dokumen, tandatangan tulisan tangan
 • Rekod perubatan
 • Kata laluan dan kelayakan lain

Cara mengalih keluar hasil carian tentang anda daripada carian Google

Di bawah ialah prosedur berguna yang dilakukan pada telefon pintar Android untuk mengalih keluar nombor hubungan, e-mel dan alamat rumah anda. Tetapi anda perlu menyemak dahulu sama ada ciri ‘Keputusan tentang anda’ didayakan daripada tetapan akaun Google anda.

 1. Buka Apl Google dan pilih profil anda
 2. Ketik ‘Keputusan tentang anda’ dan ikut arahan
 3. Pilih ‘Pergi ke Carian’
 4. Taip nama atau alamat anda
 5. Ketik tiga titik di sebelah mana-mana hasil carian yang menunjukkan maklumat anda
 6. Ketik ‘Alih keluar hasil’ dan selesaikan arahan

Sebagai alternatif, apabila mencari, cuma pilih tiga titik terus daripada hasil carian individu dan selesaikan proses dari sana dengan hanya beberapa klik. Anda boleh menjejaki kemajuan permintaan anda daripada tetapan akaun ‘Keputusan tentang Google anda’.

Bagaimana untuk mengalih keluar Hasil Carian Google Mengenai Anda

Ikut langkah ini untuk mengalih keluar hasil carian tentang anda daripada Carian Google. / © Google / Tangkapan skrin oleh: NextPit

Maklumat anda tidak dialih keluar sepenuhnya daripada web

Seperti yang dinyatakan oleh Google, prosedur hanya akan mengalih keluar maklumat anda daripada muncul dalam hasil carian. Anda masih dinasihatkan untuk menghubungi tapak pengehosan jika anda ingin memadamkan maklumat anda secara kekal dari internet.

Memandangkan cara Carian Google membentuk sebahagian besar pasaran enjin carian di web seluruh dunia, mengalih keluar maklumat sensitif dan identiti anda daripada Google akan mengurangkan risiko pelanggaran keselamatan atau pengintipan yang tidak diingini berlaku.

Bagaimanakah anda memastikan maklumat peribadi anda selamat? Adakah anda menggunakan akaun Google? Beritahu kami jawapan dan cadangan anda dalam ulasan di bawah—kami sedang mendengar.