Android 15 Beta Akan Dilancarkan ke Peranti Pixel—Inilah Perkara Baharu

22
Google IO 2024 pixel 8a jangkaan android 15
© nextpit

Google telah melancarkan beta pertama OS Android 15 kepada pengguna awam hari ini berikutan pratonton pembangun. Pengguna Pixel yang mendaftar dalam Program Pembangun Android Pixel boleh memasang perisian tegar, dengan peranti yang disokong termasuk Pixel 5a sehingga siri Pixel 8 (ulasan) dan serta Pixel Fold (ulasan) dan Pixel Tablet (ulasan). Inilah perkara baharu dalam kemas kini ini.

Android 15 Beta 1 ialah kemas kini melalui udara pertama yang berada di bawah keluaran beta awal. Ini meletakkan garis masa Android Google berada di landasan yang betul dengan kemas kini pertama dalam fasa platform kestabilan dijangka tiba pada bulan Jun. Sementara itu, keluaran stabil pertama masih boleh mencecah peranti seawal Ogos tahun ini sama dengan garis masa Android 14.

Pelan hala tuju pembangunan Android 15

Pencapaian pembangunan OS Android 15 akan menjadi keluaran stabil kepada umum. / © nextpit

Perkara baharu daripada Android 15 Beta 1: Sokongan tepi ke tepi, pengarkiban apl yang lebih baik dan banyak lagi

Google tidak memperincikan semua perubahan yang dihadapi pengguna dan peringkat sistem dengan beta pertama, tetapi ia cenderung untuk berkongsi log perubahan penuh pada I/O 2024 akan datang yang dijadualkan bermula pada 14 Mei. Namun begitu, terdapat sorotan daripada kemas kini ini yang masih patut dikongsi.

Yang paling jelas untuk pengguna ialah sokongan untuk fungsi tepi ke tepi secara lalai dalam apl. Ini memberi manfaat kepada peranti tersebut dalam faktor bentuk yang besar seperti telefon pintar dan tablet boleh lipat. Tepi ke tepi mengembangkan paparan apl dengan mengubah bar pemberitahuan status ke dalam tetingkap. Ia juga mengalih keluar bar hitam dari bar navigasi bawah, menggunakan lebih banyak ruang kosong.

Android 15 Beta 1 Google untuk penguji menambah fungsi tepi ke tepi untuk semua apl

Android 15 Beta 1 menambah fungsi tepi ke tepi untuk apl yang memanfaatkan telefon pintar dan tablet boleh lipat / © Google

Dalam Beta 1, Google menggunakan sepenuhnya pengarkiban apl yang dinaik taraf yang mula-mula ditambahkan dalam versi pratonton pembangun Android 15. Perubahan itu akan dapat mengurus data dengan lebih baik dalam apl yang tidak digunakan dengan mengalih keluar fail cache “besar dan lebih tebal” tetapi mengekalkan penting data pengguna. Google juga berkata aplikasi yang diarkibkan akan dilabelkan untuk diketahui oleh pengguna.

Berkenaan keselamatan, Google memperkenalkan pengurusan kunci baharu untuk penyulitan hujung ke hujung dalam Android 15. Perkara ini diperlukan untuk pengguna ialah mereka boleh mengurus dan mengesahkan “kunci awam kenalan” mereka sendiri dan maklumat pengguna lain dalam kenalan apl di peringkat sistem.

Satu lagi perubahan dalam bahagian hadapan keselamatan Android 15 ialah dengan cara apl berniat jahat di latar belakang boleh dihalang daripada memberikan keistimewaan tambahan kepada apl lain dan membawanya ke latar depan. Akibatnya, ini meningkatkan perlindungan untuk pengguna.

Untuk kebolehaksesan, Android 15 memberikan alat TalkBack keserasian yang lebih luas untuk paparan braille yang menggunakan standard HID. Pada dasarnya, ini harus memberikan fleksibiliti yang sama seperti menggunakan aksesori lain melalui sambungan Bluetooth atau USB.

Google telah menyatakan bahawa pengguna boleh menjangkakan lebih banyak keluaran beta untuk penguji awam dan pembangun yang pergi ke jadual kestabilan, iaitu pada bulan Jun.

Apakah perubahan besar lain yang diharapkan daripada Android 15

Ciri dan perubahan baharu lain yang disahkan dengan Android 15 ialah pemesejan satelit yang sepatutnya mendayakan sembang SMS dan RCS di tempat atau kawasan terpencil tanpa Wi-Fi dan data selular yang tersedia. Selain itu, Google dilihat sedang bersiap sedia untuk memperkenalkan mod desktop yang dipertingkatkan untuk Android yang akan memberikan ciri yang setanding dengan mod DeX Samsung atau Motorola Ready For.

Begitu juga, anda boleh melihat sorotan penting lain dalam Android 15 di sini.

Adakah anda mendaftar dalam program Pembangun Android Google? Adakah anda telah menguji Android 15 beta yang pertama? Apakah perubahan lain yang anda temui? Kongsi dengan kami penemuan anda dalam ulasan.