Apakah memori RAM dan ROM?

84
Petua dan petua Androidpit 4
© NextPit

Semua telefon pintar datang dengan jumlah memori tertentu dan ini adalah salah satu perkara utama yang perlu anda pertimbangkan apabila anda membeli telefon baharu. Terdapat dua jenis memori: RAM (segera) dan ROM (dalaman). RAM biasanya mempunyai kapasiti yang lebih kecil dan membantu pemproses mendapatkan semua maklumat yang diperlukan dengan cepat untuk dijalankan. ROM, atau memori dalaman, lebih seperti memori jangka panjang dan di sinilah keseluruhan sistem pengendalian boleh dipasang serta apl dan fail. Mari kita lihat dengan lebih mendalam tentang ini!

  • Bagaimana untuk meningkatkan RAM pada telefon pintar Android anda

  • Bagaimana untuk membetulkan ralat “storan tidak mencukupi”.

Mahu melangkau ke hadapan? Lompat ke:

Apakah RAM?

Untuk memahami apa itu RAM, anda perlu tahu maksudnya: Random Access Memory. ia dipanggil ini kerana ia boleh dibaca dan ditulis pada bila-bila masa tanpa perlu menunggu dalam barisan proses. Ini mempercepatkan pencarian maklumat kerana, tidak seperti ROM atau microSD, lokasi fizikal di mana data disimpan boleh diakses dengan mudah.

Ciri memori RAM

RAM ialah tempat semua peranti perlu dijalankan dimuatkan, iaitu sistem pengendalian, aplikasi yang sedang digunakan dan yang berjalan di latar belakang. RAM ialah tempat pemproses menerima maklumat yang diperlukan secara langsung. Oleh itu, RAM dan pemproses terkandung dalam satu modul (tidak boleh dibahagikan) yang dipateri terus ke papan induk.

Dalam imej di bawah, anda boleh melihat papan induk Nexus 5X. Peranti ini mempunyai 2 GB RAM dan pemproses ditandakan dengan warna merah, serta memori dalaman, dalam oren:

Ram papan ibu Nexus 5x

Papan induk Nexus 5X / ©
ifixit

Lebih banyak RAM yang anda miliki pada telefon pintar, lebih baik prestasi dan lebih pantas telefon secara amnya, tetapi ini juga bergantung pada jenis memori dan kualiti binaan telefon.

RAM hanya berfungsi apabila peranti dihidupkan

RAM hanya berfungsi apabila peranti dihidupkan, ini bermakna memori jenis ini tidak dapat menyimpan maklumat sebaik sahaja peranti dimatikan. Itulah sebabnya terdapat sedikit kelewatan apabila anda menghidupkan telefon pintar anda – inilah masa yang diambil oleh telefon untuk sistemnya memuatkan RAM.

  • Cara membersihkan peranti Android anda: cache, sejarah, fail dan banyak lagi

Jenis-jenis RAM

Terdapat pelbagai jenis RAM dan ia boleh menjadi agak rumit. Secara umum, perbezaan utama adalah dalam kelajuan membaca dan penggunaan kuasa. Laporan terawal tentang RAM datang pada tahun 1960-an, dan sejak itu, setiap generasi baharu mempunyai lebih banyak kapasiti, lebih pantas dan menggunakan lebih sedikit tenaga.

Dalam telefon pintar, jenis RAM khas yang dipanggil LPDDR digunakan, yang menggunakan sedikit tenaga, memanaskan sangat sedikit, sangat kecil dan, tentu saja, agak mahal. Pada masa ini, RAM yang paling biasa ialah LPDDR2, LPDDR3 dan LPDDR4. Ini adalah tiga generasi terakhir memori jenis ini untuk peranti mudah alih. Perbezaan utama antara masing-masing ialah dengan setiap generasi baharu, kelajuan penghantaran digandakan.

Petua dan petua Androidpit 4

Telefon pintar anda memerlukan dua jenis memori untuk menjalankan fungsi hariannya / © NextPit

Apakah memori ROM?

Jika RAM ialah memori baca-tulis, maka ROM ialah memori baca sahaja. Data yang disimpan dalam ROM tidak boleh diubah, atau sekurang-kurangnya tidak mudah atau cepat.

Dalam generasi yang lebih baru, seperti EPROM atau Flash EEPROM (memori denyar), kandungan boleh dipadamkan dan ditulis semula beberapa kali, tetapi ia masih dianggap “baca sahaja”. Sebab utama untuk mengekalkannya dinamakan “baca sahaja” ialah proses pengaturcaraan semula (memadam dan menulis) biasanya lambat dan hanya boleh ditulis di tempat yang ditentukan oleh pemformatan.

ROM terbina dalam telefon pintar pada masa kini adalah lebih pantas daripada pemacu keras komputer tradisional dan juga dipateri terus ke papan induk. Dalam ROM inilah pemuat but disimpan (program yang memulakan peranti dan memuatkan sistem pengendalian), serta sistem pengendalian itu sendiri dan semua data dan aplikasi pengguna.

  • Apakah Bootloader dan bagaimana ia digunakan?

Biasanya, versi sistem pengendalian yang diubah suai juga dirujuk sebagai ROM. Carian dalam talian pantas akan memberitahu anda bahawa terdapat beberapa ROM tersuai yang wujud. Oleh itu, ROM dinamakan kerana ia adalah imej sistem yang serupa dengan yang dipasang dalam ROM di kilang.

Adakah artikel ini berguna kepada anda? Apa lagi yang anda ingin tahu tentang topik ini?