Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tasks?

7

Anda tidak bersendirian jika anda keliru tentang sebab Google mempunyai berbilang apl tugasan. Di permukaan, Google Keep dan Google Tasks mempunyai tujuan yang sama.

Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tasks?

Tetapi apabila anda menganggap bahawa Google mempunyai sejarah melancarkan dua aplikasi yang serupa secara serentak, anda faham bahawa perbezaan wujud, cuma ia adalah halus.

Untuk menyerlahkan perbezaan ini, anda akan melihat satu siri soalan. Jawapannya akan menunjukkan cara Google Keep dan Tasks berbeza dan membantu anda memutuskan apl yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Adakah Anda Lebih Suka Rangka Berstruktur atau Tidak Berstruktur?

Sebelum meneliti lebih lanjut perbezaan utama antara Google Keep dan Google Tasks, mari lihat persamaannya. Kedua-dua produk Google direka untuk membantu anda membuat senarai pantas dengan tugasan yang perlu dilakukan.

Anda juga boleh menambah subtugas dalam Keep serta Tasks. Satu lagi persamaan yang berkaitan, seperti setiap produk Google, ialah ia tersedia merentas semua apl dan platform Google, termasuk Gmail, Dokumen Google dan Google Drive.

Tetapi seperti namanya, Google Tasks lebih khusus berorientasikan tugas. Dan apabila ia berkaitan dengan pengurusan tugas, bukan mudah untuk bersaing dengannya. Google Keep juga bagus untuk senarai, tetapi tumpuan lebih kepada mencipta nota secara umum.

Dan pastinya, beberapa nota itu akan menjadi tugas harian dan senarai tugasan. Pada asasnya, Tugasan Google mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk orang yang memerlukan alat untuk membantu mereka mencapai matlamat mereka dan mereka yang terlalu fokus untuk melengkapkan senarai semak mereka.

Sebaliknya, Google Keep ada untuk membolehkan anda mencatat idea atau sajak yang terlintas di kepala anda sebelum anda melupakannya.

Perbezaan Antara Google Keep dan Tasks

Adakah Reka Bentuk Penting kepada Anda?

Anda boleh berhujah bahawa reka bentuk adalah penting untuk semua orang. Tetapi dari segi Google Tasks dan Keep, di sinilah kita melihat perbezaan yang lebih jelas. Tugas menampilkan pendekatan yang cukup minimalis untuk reka bentuk.

Antara muka mudah dinavigasi dan anda tidak akan pernah bersusah payah mencari perkara yang anda mahukan. Dengan Google Keep, anda mendapat apa yang dipanggil “format poster” dan boleh menyusun semua nota anda dengan label dan hashteg unik dan juga kod warnanya.

Tugasan tidak mempunyai apa-apa daripada itu, dan satu-satunya cara untuk mengatur senarai dan tugasan anda adalah mengikut tarikh atau jika anda membuat pesanan tersuai.

Anda boleh mengatakan bahawa Google Keeps lebih menarik secara visual dan mempunyai lebih banyak pilihan penyesuaian. Tetapi itulah yang sesetengah pengguna akan mendapati berlebihan. Oleh itu, mereka lebih suka Tasks.

Apakah Perbezaan Antara Google Keep dan Tasks

Seberapa Spesifik Anda Mengenai Peringatan?

Mana-mana apl tugasan yang baik perlu mempunyai ciri Peringatan. Dan mujurlah, Google Tasks dan Google Keep melakukannya. Tetapi mungkin mengejutkan sesetengah pengguna bahawa anda tidak dapat menggunakan ciri ini dengan cara yang sama dalam setiap apl.

Google Keep akan membenarkan anda menetapkan peringatan untuk keseluruhan senarai tugasan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh berbuat demikian jika anda perlu mengingatkan hanya untuk satu item daripada senarai.

Tetapi Google Tasks boleh, dan jika ada satu perkara yang anda tidak boleh lupa, anda hanya boleh menambah peringatan. Perbezaan lain ialah Google Keep mempunyai peringatan masa dan lokasi, dan Google Tasks hanya boleh mempunyai peringatan berdasarkan masa.

Apa Yang Anda Gunakan Lagi: Gmail atau Google Docs?

Berikut ialah perbandingan menarik yang mungkin tidak anda jangkakan. Anda boleh menggunakan kedua-dua Google Keep dan Google Tasks dengan Gmail dan Docs, tetapi anda masih boleh mengecam gandingan apl yang lebih serasi.

Google Keep berfungsi dengan baik dengan Google Docs, membolehkan seret dan lepas nota tanpa susah payah terus ke dalam dokumen anda. Begitu juga, dalam Gmail, anda boleh menyeret e-mel ke tugasan Google dengan mudah dan menyegerakkannya dengan Kalendar Google.

Senarai Teks Sahaja atau Senarai Multimedia?

Jika anda berfikir dua kali tentang apl Google yang perlu dilakukan untuk difokuskan, ada soalan yang agak mudah untuk ditanya kepada diri sendiri.

Adakah anda hanya akan menggunakan teks atau adakah anda ingin menambah imej, kandungan web dan transkripsi pada nota anda? Jika anda perlu menulis teks dengan cepat dan menyemaknya sebagai lengkap, Tugasan Google adalah untuk anda.

Tetapi jika tugas dan senarai anda lebih terperinci dan memerlukan lebih banyak kandungan, Google Keep berkemungkinan lebih sesuai.

Perbezaan Antara Google Keep dan Tasks

Adakah Anda Akan Berkongsi Tugas Anda?

Kebanyakan alatan Google adalah kolaboratif mengikut reka bentuk. Begitu juga dengan Google Keep. Ia menjadikan perkongsian nota anda dengan orang atau rakan sekerja menjadi cepat dan interaktif.

Apa yang anda perlu lakukan ialah menambah alamat e-mel di sebelah nota anda dengan mengklik ikon “Kolaborator”, dan mereka akan dapat membacanya.

Sebaliknya, Tugasan Google ialah cara yang perlu dilakukan jika anda ingin menyimpan tugas dan matlamat anda untuk diri sendiri, itulah sebabnya ramai pengguna lebih menghargainya.

Google Apps Begitu Serupa Namun Agak Berbeza

Mudah-mudahan, lebih jelas mengapa Google mencipta apl tugasan yang kelihatan serupa. Perkara yang mungkin mereka cuba capai adalah untuk memenuhi pengguna mereka dengan perbezaan ini.

Jika jawapan kepada soalan di atas agak bercampur-campur, perkara terbaik untuk dilakukan ialah mencuba kedua-dua apl dan lihat apa yang paling sesuai untuk anda. Kemungkinannya adalah dalam masa yang singkat, anda akan tahu yang mana pilihan yang tepat.