Apakah Tentang Kosong? Patutkah Anda Mengalihkannya?

67

Dikemas kini 15 Januari 2022, oleh Steve Larner

Apakah Tentang Kosong?  Patutkah Anda Mengalihkannya?

Istilah “about:blank” (aka, About Blank) mentakrifkan tidak lebih daripada halaman kosong dalam tab penyemak imbas anda, sama ada anda menggunakan Firefox, Chrome, Edge, Safari atau mana-mana jenis penyemak imbas lain. Halaman muncul dengan label about:blank dalam kedua-dua bar alamat dan tajuk halaman tab. Anda mungkin telah melihat halaman kosong ini muncul dari semasa ke semasa apabila mengklik pautan atau membukanya dalam tab atau tetingkap baharu.

Jadi, apakah maksud about:blank? Adakah ia perisian hasad, sambungan Internet yang buruk, atau pun pautan yang buruk? Bagaimana anda boleh menghentikannya? Halaman about:blank mempunyai banyak sebab untuk muncul pada skrin anda. Secara umumnya, halaman kosong tidak membimbangkan.

Artikel ini menerangkan maksud tentang:kosong dan sebab anda boleh mendapatkannya semasa menyemak imbas internet atau membuka pautan.

Apakah Maksud tentang:kosong?

Halaman “About:blank” ialah sebahagian daripada skema “about:URL” yang digunakan oleh penyemak imbas untuk memproses arahan dalaman. Terdapat beberapa arahan “tentang” yang digunakan oleh kebanyakan pelayar, seperti “tentang: tentang,” “tentang:cache,” dan “tentang:pemalam.”

Tab atau tetingkap “about:blank” tidak mempunyai halaman web untuk dimuatkan dan tidak bertujuan untuk memuatkannya. Walau bagaimanapun, tetingkap ini lebih daripada sekadar halaman kosong; ia adalah halaman kosong dengan fungsi tersembunyi yang digunakan oleh penyemak imbas. Intinya ialah about:blank ialah bunyinya—halaman kosong yang bukan URL; ia adalah arahan terbina dalam penyemak imbas.

What Is about:blank Digunakan Untuk?

Sebab Pengguna Utama Menggunakan about:blank Pages

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa sesiapa mahu menggunakan halaman kosong.

Orang suka idea untuk melancarkan penyemak imbas mereka ke halaman kosong atas banyak sebab, termasuk:

  • Menghalang pelayar daripada membuka banyak tab atau tetingkap daripada sesi sebelumnya
  • Memastikan privasi semasa pelancaran
  • Mengawal jalur lebar dengan membuka tab pelayar bukan internet untuk memulakan sesi mereka
  • Menjadikan halaman utama kosong
  • Mengawal proses pada PC lama
  • Mencegah gangguan

Idea ini kedengaran pelik, tetapi ia mempunyai tujuan praktikal, seperti yang ditunjukkan di atas. Sebab paling biasa pengguna menggunakan about:blank ialah mengarahkan penyemak imbas web untuk membuka halaman kosong apabila dilancarkan—atau malah untuk setiap tab atau tetingkap baharu. Perihal:blank memastikan permulaan cepat dan bersih tanpa sebarang gangguan, terutamanya kerana aplikasi hari ini direka bentuk untuk memikat anda atau membuat anda terpaku padanya supaya ia mendapat faedah kewangan. Anda mungkin tahu tentang ini dengan Facebook, Twitter, halaman permulaan Edge dan Firefox, dan juga halaman utama Yahoo, untuk menamakan beberapa sahaja.

Sebab Utama Yang Penyemak Imbas Gunakan about:blank Pages

Sebab paling biasa pelayar menggunakan halaman kosong adalah untuk memproses data di sebalik tabir. Chrome, Firefox dan penyemak imbas lain suka mengambil alih apabila anda membuka fail boleh laku mereka. Mereka mula melakukan pelbagai tugas yang memakan lebar jalur dan sumber.

Nota: Keputusan mungkin berbeza-beza berdasarkan mesin anda.

Walaupun sukar untuk menghentikan “kegilaan halimunan”, anda boleh mengawal beberapa elemen, seperti perkara yang terbuka semasa pelancaran.

Punca Biasa tentang:Halaman kosong

Halaman about:blank boleh berlaku dengan cara yang berbeza dan atas pelbagai sebab.

Punca yang paling biasa untuk kira-kira:halaman kosong termasuk yang berikut:

  • Anda mengklik pautan muat turun yang dibuka dalam tetingkap atau tab kedua, dan penyemak imbas terpaksa memaparkan halaman kosong untuk memulakan muat turun.
  • Anda tersalah taip alamat web, jadi anda mendapat halaman yang salah yang menyebabkan masalah keselamatan virus atau perisian hasad.
  • Pelayar tidak tahu apa yang perlu dilakukan berdasarkan maklumat yang diproses. Percanggahan dalam HTML, Java dan bentuk kod lain boleh memaksa penyemak imbas untuk membuka halaman kosong kerana ia tidak dapat memproses apa-apa.

Adakah tentang:kosong itu Virus atau Malah Perisian Hasad?

Ramai orang berfikir bahawa about:blank ialah virus komputer yang menyelinap masuk ke dalam komputer mereka, tetapi, secara umumnya, ia tidak. Senario ini biasanya hanya halaman web kosong yang dipaparkan apabila penyemak imbas mendapati dirinya dalam situasi di mana ia perlu menunjukkan halaman kosong. Halaman tersebut TIDAK disampaikan kepada anda daripada sumber luaran, jadi ia tidak berbahaya kepada komputer anda. Walau bagaimanapun, perisian hasad BOLEH menyebabkan penyemak imbas membuka halaman kosong.

Jika anda mengesyaki bahawa peranti anda telah dijangkiti perisian hasad, virus, perisian hasad, dsb., berhenti menggunakannya untuk urusan peribadi dan lakukan imbasan virus atau tetapan semula kilang dengan serta-merta. Kekal selamat dalam dunia digital bermakna sentiasa bermaklumat.

Cara Menghentikan Mereka Tentang Pop Timbul Kosong

Berhenti tentang:halaman kosong bergantung pada sebab ia dipaparkan pada mulanya. Jika anda telah melaraskan tetapan penyemak imbas anda untuk membuka halaman kosong, anda perlu kembali ke tetapan penyemak imbas dan membuat asal perubahan tersebut.

Jika anda mendapat halaman kosong dengan kerap, anda ingin menghentikan perisian hasad atau virus terlebih dahulu kerana ia boleh merosakkan penyemak imbas, dan kemudian anda boleh menyahpasang dan memasang semula Chrome, Firefox, Safari atau apa sahaja yang anda gunakan. Mengalih keluar perisian hasad daripada PC anda juga boleh menyebabkan kehilangan fail dan tetapan dalam penyemak imbas, yang tidak dibaiki/diganti semasa proses penyingkiran perisian hasad.

Selain daripada dua senario di atas, anda mungkin harus meninggalkan about:blank execution sahaja. Banyak program antivirus dan anti-malware kini menggunakan halaman kosong untuk menghalang URL berbahaya daripada melaksanakan kod atau memperdayakan anda untuk mengambil tindakan, atau mereka mengarahkan anda ke halaman khas yang memberi amaran kepada anda.

Cara Membaiki Halaman Utama about:blank

Jika anda menukar halaman utama anda kepada halaman kosong, seperti yang dinyatakan sebelum ini, pergi ke tetapan dan tetapkan halaman utama anda kepada apa sahaja yang anda suka. Kebanyakan penyemak imbas menyediakan pilihan yang digunakan sebelum ini atau pra-termasuk yang boleh memudahkan anda. Jika anda menyahpasang dan memasang semula penyemak imbas anda, taipkan URL baharu ke dalam kotak atau bahagian.

Jika masalah halaman kosong berterusan, cuba lumpuhkan sebarang sambungan yang anda miliki, tutup penyemak imbas dan buka semula. Alat tambah (termasuk penyekat pop timbul) boleh menyebabkan masalah, jadi melumpuhkan ini boleh menyelesaikan isu. Akhir sekali, anda boleh memulihkan tetapan anda kepada lalai sistem. Tindakan jenis ini ialah pilihan yang melampau, tetapi apabila tiada apa-apa lagi yang berkesan, cubalah.


Untuk sebahagian besar, melihat halaman about:blank yang dipaparkan pada penyemak imbas anda bukanlah petunjuk peranti yang dijangkiti; ini bermakna anda belum menetapkan halaman utama atau penyemak imbas anda menghadapi masalah memaparkan kandungan. Tetapi, jika ia berlaku apabila anda cuba mengakses tapak tertentu atau semasa memulakan komputer anda, maka ia menunjukkan tanda-tanda kemungkinan masalah.

Perihal:kosong Soalan Lazim

Perlukah saya bimbang apabila halaman web mengarahkan ke about:blank?

Ya dan tidak. Secara semula jadi, about:halaman web kosong tidak berbahaya kepada komputer atau peranti anda. Mereka adalah sebahagian daripada sistem, jadi sekali-sekala melihat halaman itu bukan masalah besar. Walau bagaimanapun, jika anda sering melihat tentang halaman kosong, ia mungkin merupakan isu asas.

Contohnya, jika pelayar internet anda terjejas, anda mungkin melihat halaman ini dan bukannya halaman utama anda. Jika ia adalah sesuatu yang anda kerap lihat tanpa provokasi pengguna, adalah idea yang baik untuk menjalankan imbasan keselamatan untuk selamat.

Bagaimanakah saya boleh membetulkan about:blank opening apabila saya melancarkan pelayar web saya?

Penyelesaian terbaik anda untuk membetulkannya ialah mengemas kini halaman utama penyemak imbas anda. Anda boleh menukarnya kepada Google, sumber berita atau mana-mana halaman web yang anda suka. Sama ada anda menggunakan Safari, Firefox, Chrome, atau bahkan Edge, tetapkan halaman utama kepada laluan ke tempat lain dan anda tidak sepatutnya melihat halaman about:blank apabila anda membuka penyemak imbas anda lagi.

Bagaimanakah saya boleh membetulkan about:blank issues?

Dengan mengandaikan anda menghadapi masalah dengan setiap halaman web dan bukan hanya semasa membuka penyemak imbas anda atau melawati satu URL, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan ralat tersebut. Mulakan dengan menjalankan imbasan virus, seperti yang dinyatakan sebelum ini. Anda juga boleh mengosongkan cache dan sejarah penyemak imbas untuk mengalih keluar pepijat.