Apple didakwa menuai data pengguna walaupun tetapan privasi dimatikan

65
Apl pemakanan penjejakan ios NextPit en
© Petikan skrin: Apple; Montaj: NextPit

Apple terkenal dengan pendirian kukuh dalam melindungi privasi penggunanya. Walau bagaimanapun, itu nampaknya mula berubah apabila mereka memperkenalkan iklan ke dalam perkhidmatan dan aplikasi Apple. Mengenai perkara yang berkaitan, syarikat gergasi Cupertino kini menghadapi tuntutan mahkamah baharu yang berpunca daripada dakwaan pelanggaran syarat privasinya sendiri dalam mengumpul data penggunaan.

Sekumpulan penyelidik keselamatan yang dipanggil Mysk telah mendapati bahawa Apple terus menuai aplikasi dan data pengguna walaupun tetapan iklan diperibadikan dimatikan pada iPhone. Apl yang dimaksudkan ialah App Store pada iOS 14.6, yang ditunjukkan dalam video yang log dihantar serta-merta kepada Apple. Secara kebetulan, perisian yang disebutkan adalah versi yang seterusnya apabila ciri penjejakan aplikasi telah ditambahkan.

  • Jangan ketinggalan: Cara mendayakan Aktiviti Langsung pada iPhone dengan iOS 16

Lebih banyak apl Apple rasmi terjejas

Menurut kumpulan itu, amalan itu masih berleluasa pada iPhone yang menjalankan iOS 16. Selain itu, App Store bukanlah satu-satunya aplikasi yang akan terjejas. Apl rasmi seperti Apple Music, Apple Books dan Apple TV didapati mempunyai isu yang sama walaupun melumpuhkan perkongsian analitis.

Data yang dikumpul termasuk semua aktiviti, segala-galanya daripada perkara yang pengguna klik, carian dan tempoh tempoh anda menavigasi apl, antara lain. Butiran peranti seperti bahasa papan kekunci pilihan dan jenis sambungan wayarles juga dihantar sepanjang perjalanan, kata sumber.

Disebabkan kejadian itu, saman telah difailkan terhadap Apple oleh seorang individu di California. Syarikat itu tidak mengeluarkan kenyataan baharu mengenai kemelut semasa sama ada ini adalah satu kesilapan atau langkah yang disengajakan untuk menambah baik inisiatif pengiklanannya.

Dengan Apple menawarkan lebih banyak iklan ke dalam aplnya, adakah anda fikir ia akan mengubah cara anda melihat syarikat itu? Adakah anda sanggup menggunakan telefon bimbit premium dengan iklan paksa terbina dalam sistem? Beritahu kami jawapan anda di bahagian komen di bawah.

Melalui: Gizmodo
Sumber:
YouTube/u/Mysk